Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplić przed zimą czy po ??

Recommended Posts

Witam,

pytanie ja w temacie, 2 tygodnie temu skończyłem kłaść tynki w środku cementowe, teraz wylałem posadzki.

Chciałem ocieplić dom na wiosnę a przez zimę delikatnie dogrzewać i wykańczać w środku bez pośpiechu, ocieplenie dachu, nida na skosach i gipsować, ale mój jeden fachowiec twierdzi że trzeba położyć teraz styropian aby było można gipsem bawić się w środku bo inaczej jak przyjdzie mróz to gips na nidzie popenka.

czy to prawda?

co doradzacie?

Pozdrawiam Łukasz

Ściany ponoć odpowiadają za odprowadzenie tylko kilku procent wilgoci i nie ma to wielkiego znaczenia dla trybu pozbywania się wilgoci z domu.

Wietrzenie-wentylacja.

Fakt ok.3% max.Ale ,,świeży" budynek ma znacznie wyższą wilgotność ścian.Dlatego grzany a nie ocieplony szybciej ją utraci bo zimą i na wiosnę wilgoci w powietrzu zewnętrznym jest tyle co kot napłakał.Grzać i wentylować

Witam,

pytanie ja w temacie, 2 tygodnie temu skończyłem kłaść tynki w środku cementowe, teraz wylałem posadzki.

Chciałem ocieplić dom na wiosnę a przez zimę delikatnie dogrzewać i wykańczać w środku bez pośpiechu, ocieplenie dachu, nida na skosach i gipsować, ale mój jeden fachowiec twierdzi że trzeba położyć teraz styropian aby było można gipsem bawić się w środku bo inaczej jak przyjdzie mróz to gips na nidzie popenka.

czy to prawda?

co doradzacie?

Pozdrawiam Łukasz

Jeśli pomieszczenie będzie dostatecznie ogrzewane, to nie ma potrzeby ocieplania domu w celu prowadzenia prac w jego wnętrzu. Pozostawienie nieocieplonego domu przez pewien okres czasu ma też istotną zaletę – pozwoli na odpowiednie wyschnięcie położonych tynków. Oczywiście ważne jest, aby prace wodne prowadzić w temperaturze dodatniej i należy pozwolić całkowicie wyschnąć wyrobom wodorozcieńczalnym w takich samych warunkach.