Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołkowanie styropianu

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem . zadyblowałem styropian i przejechałem dyble klejem. Polozyłem na to siatke z klejem ale w niektorych miejscach nie wiem czy dybel nie wystawał ale jesli nawet to tylko "troche" (max 2 - 3 mm). I teraz nie jestem do konca pewny czy na tynku nie bedzie tego widac. Chodzi mi głownie o przetarcie na tynku kiedy robi sie taka plama bez ziarna. Jakie macie doswiadczenia z tym zwiazane czy zeby sie przetarło dybel musiałbu znacznie wystawac poza lico sciany czy moze wystarczyc własnie to trche? Nie chciałbym tego zknocic bo nie robie tego usiebie? Tynk jaki bede kladł to baran 1,5. Prosze o opisanie swoich doswiadczen. pozdrawiam

Witam

Jest ryzyko, że po nałożeniu tynku powstanie tzw. efekt biedronki. Widoczny będzie szczególnie w słoneczne dni, na początku gdy pojawia się rosa.

Potem efekt ten może zintensyfikować na skutek innego brudzenia się tych miejsc w stosunku do pozostałych części tynku.

Co do przetarć na tynku to na 100% będą one widoczne, gdyż w tych miejscach kolor tynku będzie inny. Na pewnych kolorach ciemniejszy a na innych jaśniejszy, chodzi tutaj o grę światła. Dlatego tak ważne jest aby przed przystąpieniem do nakładania tynku prawidłowo przygotować warstwę zbrojoną, a co za tym idzie przeszlifować całą powierzchnię przyklejonego styropianu lub wełny, prawidłowo osadzić łączniki oraz zatopić siatkę.

Co do samych łączników idealnym jest zastosowanie rozwiązania z frezowaniem otworów pod łączniki, następnie ich wkręcenie i potem zakrycie specjalnymi krążkami https://encrypted.google.com/search?q=frez+do+styropianu&hl=pl&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=d_L_T6aCDsjBhAfM9JWNCA&ved=0CEYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667

Tutaj znajdziesz o co chodzi.

Zdecydowałem sie połozyc tynk i wzystko jest ok nie ma zadnych przetarc pod slonce tez nic nie widac tynk firmy ceresit silikatowy. Kiedys miałem problem wlasnie z tynkiem Fasta na całej scianie poprzecierał sie tynk było pełno placów gdzie wlasnie brakowało ziarna. Nie wiem co było przyczyna tego ale obstawiałem ze cos nie tak zatrałem. czy wiecie co moglo byc przyczyna

rafiq: a kolega gruntował? Przecież jeżeli jest nierówna warstwa tynku - szerzej podkładu, przenikalnego dla wody (nie oszukujmy się i zwykły tynk - cem wapienny czy inna zaprawa czy klej takowymi są) to do pewnej grubości długość deszczu - czyli to jak mocno woda wnika w głąb będzie wyznacznikiem tego co widać a co nie. Jeżeli dłużej poleje - widać będzie kołki, jeżeli króciutko - już mniej.

Wystarczy wyrównać chłonność podłoża i tyle. Czyli grunt.

Zdecydowałem sie połozyc tynk i wzystko jest ok nie ma zadnych przetarc pod slonce tez nic nie widac tynk firmy ceresit silikatowy. Kiedys miałem problem wlasnie z tynkiem Fasta na całej scianie poprzecierał sie tynk było pełno placów gdzie wlasnie brakowało ziarna. Nie wiem co było przyczyna tego ale obstawiałem ze cos nie tak zatrałem. czy wiecie co moglo byc przyczyna

Nie od dzis wiadomo, że tynk tynkowi nie równy.

Każdy producent tynków robi produkty o różnej gęstość. Zdecydowanie ładniejszą fakturę mają produkty bardziej gęste. Tynki o bardziej płynnej konsystencji jest trudniej wykonać. Problem polega na tym, że ziarno w "rzadkim" tynku układa się pod pacą z mniejszymi oporami i dosyć łatwo jest zrobić tzw. plamę. Co prawda nie jest to plama innego koloru, tylko plama, w której brakuje uziarnienia tynku, a w danym miejscu pozostało same spoiwo. Kolor pozostaje ten sam, ale odbiór optyczny naszego oka, wskazuje na róznice kolorystyczne w związku z brakiem charakterystycznych porów wytwarzanych przez kruszywo w tynku.

Powodem powstawania takich plam może być źle przygotowana powierzchnia (drobne nierówniości), nieodpowiednie zagruntowanie powierzchni gruntem przeznaczonym pod tego rodzaju tynki, lub jak sam zauważyłeś nieodpowiednia technika zacierania tynku.