habe1 28.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam, mam ułamkowy udział w drodze, muszę wypełnić deklarację na podatek od nieruchomosci. Czy wpisuję do deklaracji tyle m2 drogi ile mam w udziale, czy całość drogi a gmina sama wyliczy podatek ułamkowy, czy po całości? Ile zapłacę faktycznie za tę drogę, a przede wszystkim co mam wpisać do deklaracji. Nie chcę płacić za wszystkich, nie wiem jak to należycie rozwiązać. Dziękuję za ewentualną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest Maciej 01.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Cześć,1. Podatek jest za nieruchomość czyli za całą powierzchnię....wg ewidencji gruntów2. Organ wymierza podatek od nieruchomości, natomiast nieważne jest kto zapłaci, musi być opłacony w całości.2a. W "rodzielniku" decyzji podane będzisz miał inne strony (wraz z udziałami) 3. Odpowiadacie przed organem solidarnie.4. Albo sie dogadujecie, że płacicie wg udziłów i suma opłat wg udziałów jest wymiarem podatku od grogi za cały rok, albo organ ( w przypadku nieuregulowania ) prowadzi egzekucję w stosunku od dowolnego wspólwłaściciela ( a ten dochodzi swoich roszeń od pozostałych współwłaścicieli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 01.10.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pewnie podatek od nieruchomosci to inna kwestia ale np w moim przypadku US dal sie przekonac, ze droga jest nic nie warta i nie doliczyl jej wartosci do podatku od czynnosci cywilno prawnych. Choc na poczatku bylo nie wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts