dudask 28.09.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam Mam do spożytkowania kilka m2 XPSa grubości 6cm na frez. Czy warto z niego zrobić opaskę wysokosci 30 cm po stronie wewnętrznej fundamentów? czy to coś w ogóle daje jeżeli XPS nie będzie osłonięty tak jak po stronie zewnętrznej (czyli siatka i klej + na to dyspyrbit) i czy taka wysokość (mam materiału tylko na 30 cm) coś da w likwidacji mostka na ścianie fundamentowej ? czy chudziak lany na pionowo ustawiony xps nie uszkodzi go ? Po zewnetrznej stronie fundamentów mam XPS grubości 12cm do poziomu ławy. Co o tym sądzicie? mam 3 opcje : opcja rys1. izolacja w pionie - frez XPSa wpuszczony lekko w chudziak opcja rys 2 - ścinam frez opcja rys 3 -opaska ułożona poziomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 28.09.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Gratulacje! Jak na xps dałeś klej, siatkę i dysperbit. Zabrakło jeszcze tylko płytki klinkierowej i farby do wahadłowców z NASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 28.09.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Gratulacje! Jak na xps dałeś klej, siatkę i dysperbit. Zabrakło jeszcze tylko płytki klinkierowej i farby do wahadłowców z NASA Klej i siatka przyszły tylko w warstwie cokołowej. Czy coś nie tak z tym dysperbitem ? O izolacji z pianki stosowanej na wahadłowcach NASA też myślałem , ale widziałem w TV jak taka jedna odpadła i było wielkie bum, więc nie chciałem ryzykować Więc jak z tym ocieplaniem od wewnątrz fundamentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.09.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 ... Więc jak z tym ocieplaniem od wewnątrz fundamentów ? Bez sensu! Szkoda roboty. Nic to nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 29.09.2012 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nic nie da bo za wąska opaska (30cm) ? Słyszałem że niektórzy ocieplają też od środka żeby dodatkowo wydłużyć drogę ucieczki ciepła przez fundament , więc wydają kasę bez potrzeby czy po prostu się to nigdy nie zwróci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 29.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Klej i siatka przyszły tylko w warstwie cokołowej. Czy coś nie tak z tym dysperbitem ? Jak cokół to zwracam honor. Co do dysperbitu to daje się raczej na ścianę fundamentową, a nie na xps, który praktycznie nie ciągnie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.09.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nic nie da bo za wąska opaska (30cm) ? Słyszałem że niektórzy ocieplają też od środka żeby dodatkowo wydłużyć drogę ucieczki ciepła przez fundament , więc wydają kasę bez potrzeby czy po prostu się to nigdy nie zwróci ? Ucieczka ciepła przez wewnętrzne ściany fundamentowe jest w olbrzymiej wiekszości przypadków bardziej niz problematyczna. To oznacza że róznica w kosztach ogrzewania domu z taka izolacją i bez niej jest pomijalnie mała, w granicach błędu. Szkoda roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts