Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ścian ciemne łaty

kubzal

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Z góry przepraszam jeżeli jest już podobny temat, próbowałem szukać odpowiedzi ale żadna nie rozwiązuje do końca mojego problemu.

Zostałem poproszony przez rodziców o pomoc przy malowaniu. Dołączyłem już w trakcie malowania. Pomalowaliśmy pokój farbą lateksową Dulux Kolory Świata na kolor Dojrzewający Banan. Po położeniu dwóch warstw na ścianach patrząc pod światło widać, że kolor jest niejednolity i widać ciemniejsze plany przypominające jakieś zabrudzenia/zakurzenia. Znalazłem na youtube filmik o podstawowych błędach malarskich

było tam zdjęcie przestawiające jak wyglądają ściany pomalowane, które nie były wcześniej zagruntowane (0.39) i wygląda to trochę podobnie. Ściany były malowane pędzlem 2,5 DEXTER. Eksperymentowałem z nakładaniem trzeciej warstwy z początku wygląda dobrze ale jak wyschnie to mimo wszystko ciemniejsze plamy dalej przebijają choć w mniejszym stopniu.

Ściany nie były wcześniej gruntowane, tyko zmyte woda z detergentem. Farba została położona na starą farbę.

Co w tej sytuacji najlepiej teraz zrobić żeby owe smugi zniknęły?

Podstawą jest prawidłowe przygotowanie ściany przed malowaniem. Samo zmycie wodą nie wystarczy. Ściany charakteryzują sie różna chłonnością nawierzchni. Jeżeli nie zagruntujesz porządnie podłoża to będziesz miał efekt w postaci Twojego problemu. Jeżeli smugi nie są bardzo widoczne to zostaw to do wiosny. Jak zostało Ci trochę tej farby to poczekaj kilka dni, aż wyschnie i spróbuj nałożyć w tych miejscach jeszcze jedną warstwę. Może częściowo zniweluje to efekt smug.

Dzięki za odpowiedź. Problem rozwiązany położyłem na całość trzecią warstwę DULUXA wałkiem i wygląda o niebo lepiej. Jeżeli by się doszukiwać smug to jasne, że jeszcze w niektórych miejscach są ich drobne pozostałości ale naprawdę dużo lepiej niż wcześniej. Faktycznie DULUX nie jest najlepiej kryjącą farbą. Następnym razem chyba wybiorę produkt innej firmy. Dzięki za pomoc.