Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyko?czenie schodów. Co polecacie?

Recommended Posts

Cześć,

Od pewnego czasu spieram się z połowicą o wykończenie schodów. Ustaliliśmy stopnie dębowe natomiast problem jest z podstopnicami ( chyba tak to się nazywa chodzi mi o część pionową stopnia) Ja upieram się że mają mieć kolor jasny np. biały, na to żona że będzie się brudzić i trzeba zrobić np drewniane. Poradźcie mi czym wykończyć tą część schodów co by można było potem bezproblemowo je czyścić.

pzdr

My położyliśmy na podstopniach kafle - jasne - takie jak w części holu. Nie ma jeszcze samych stopni ale mnie się to podoba. Stopnie będą dębowe. Podobało mi się Iroko ale jest sporo droższe.

Tak wykonane schody ma moja szwagierka i bardzo mi się podobają. Łatwo je wyczyścić - tak jak każde kafle.

literad - mam tak jak ty planujesz. Stopnie z dębu, podstopnice biało malowany tynk.

Czy sie brudzą? Z pewnościa tak. Jest to nieuniknione. Ale można brud zmyć wilgotna ściereczką. A i ewentualne pomalowaPonadto im szersze stopnie (ale bez przesady) tym możliwośc dotknecia podstopnic czubkiem buta jest mniejsza.

Pozdrawiam

A ile miejsca mam sobie zostawić na schodach wylewanych zelbetowych na położenie stopni drewnianych (Jatoba)? Tyle co grubość deski (np. 18 mm) cz potrzba jeszcze coś pod deską (ruszt drewniany, folie piankową???)

grubośc stopnia 3,5-4 cm jeżeli robione z tarcicy, chba że kotś zaproponuje ci zrobienie ich z desek, ale to musi być już "fachowiec".

Ruszty, pianki i poziomowanie schodów powinno należec do ekipy która będzie ci te schody montować.

pozdrawiam

mj

A dlaczego tych podstopni nie wykończyć takim samym materiałem jak trepy?

Ja mam zarówno trepy i podstopnie z drewna bukowego, a ścianę przy schodach obitą na wysokość 30cm płytami korkowymi. Schody po 5 latach wyglądaj b. dobrze, a i korek na ścianie spełnił swoje zadanie - ściana się nie brudzi i ładnie to wygląda. (oczywiście rzecz gustu :) )

Polecam przyklejony zarowno na górze, jak i na dole drobny ćwierćwałek, a między tym decory (kafelki). U mnie brązowo-niebieski bluszczyk. Jako, że decory są drogie, zamiast kłaść je na całej szerokości, wykpiłem się 3-ma na każdy stopień, na środku, ale kładzionymi w "caro" (nie poziomo, tylko szpicami w górę).