Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jastrych bez wylewki końcowej na podłogówce

ProMyst

Recommended Posts

Witam,

Czy spotkaliście się z zalewaniem rurek od ogrzewania podłogowego warstwą jastrychu cementowego lub anhydrytowego z domieszkami. Jaka musi być grubość tej warstwy?

Taka warstwa zmniejszy grubość wylewki końcowej którą planuję z mixokreta.

Wykonawcy od wylewki zalecają aby miała od 5 do 7 cm ponieważ planuję parkiet na ogrzewaniu podłogowym. Teraz jeśli wyleję tą pierwszą warstwę jastrychu warstwa wylewki zmniejszy się.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Witam,

Czy spotkaliście się z zalewaniem rurek od ogrzewania podłogowego warstwą jastrychu cementowego lub anhydrytowego z domieszkami. Jaka musi być grubość tej warstwy?

Taka warstwa zmniejszy grubość wylewki końcowej którą planuję z mixokreta.

Wykonawcy od wylewki zalecają aby miała od 5 do 7 cm ponieważ planuję parkiet na ogrzewaniu podłogowym. Teraz jeśli wyleję tą pierwszą warstwę jastrychu warstwa wylewki zmniejszy się.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Nie rozumiem o co chodzi? Przeciez całość można wykonać z miksokreta. Grubość minimum to 40mm nad górną krawędzią rury. Ważne aby jastrych ( wylewka) nadawała się pod parkiet. Najczęściej są zbyt słabe, marnej wytrzymałości na ściskanie z utwardzoną cienką warstwą wierzchnią. która nie ma kohezji z pozostałą spodnią warstwą jastrychu. Na temat jastrychów pod parkiet i deski napisałem mnóstwo informacji-musisz poszukać.

chodzi mi o to, że w wycenie za układanie podłogówki znalazł się taki właśnie punkt - zalewaniem rurek od ogrzewania podłogowego warstwą jastrychu cementowego lub anhydrytowego z domieszkami.

jestem zdziwiony bo nigdy się z tym nie spotkałem i nie bardzo wiem co z tym zrobić i skąd taki punkt znalazł się w ofercie instalatora skoro on nie będzie wykonywał mi wylewek.

chodzi mi o to, że w wycenie za układanie podłogówki znalazł się taki właśnie punkt - zalewaniem rurek od ogrzewania podłogowego warstwą jastrychu cementowego lub anhydrytowego z domieszkami.

jestem zdziwiony bo nigdy się z tym nie spotkałem i nie bardzo wiem co z tym zrobić i skąd taki punkt znalazł się w ofercie instalatora skoro on nie będzie wykonywał mi wylewek.

Instalator jest od instalacji, to pewne. Niepewne jest czy zna się na podkładach podłogowych mineralnych, szczególnie na ogrzewaniu podłogowym czy tylko słyszał coś tam? Zleć wykonanie podkładu podłogowego cementowego lub anhydrytowego profesjonalnej firmie z wyraźnym zaznaczenie pod jaką okładzinę podłogową ma być wytrzymałość na ściskanie. Pod drewno klejone do podkładu minimum 20N/mm2

... - zalewaniem rurek od ogrzewania podłogowego warstwą jastrychu cementowego lub anhydrytowego z domieszkami.

Może chce przyjechać i nadzorować pracę brygady od wylewek, hmmm coś w tym jest, daje gwarancję na szczelność i dobre grzanie to popatrzy czy dobrze zalane, dobre domieszki, właściwa wysokość/grubość czy nie łażą po rurkach.

Już się wszystko rozjaśniło. Teraz stoję nad wyborem posadzki. Czy zwykłą z mixokreta, czy cementową (cokolwiek to znaczy) czy anhydrytową. Poczytałem i wcale nie urzekły mnie historie ludzi którzy maja wylewkę anhydrytową pod parkiet. Czy mixokret da radę? Wydaje mi się "mocniejszy"

Już się wszystko rozjaśniło. Teraz stoję nad wyborem posadzki. Czy zwykłą z mixokreta, czy cementową (cokolwiek to znaczy) czy anhydrytową. Poczytałem i wcale nie urzekły mnie historie ludzi którzy maja wylewkę anhydrytową pod parkiet. Czy mixokret da radę? Wydaje mi się "mocniejszy"

mixokret da rade.musisz tylko zaznaczyc ze chcesz miec dosypywany zwir 2-8mm w ilosci okolo 40%do zwyklego piasku 0-2mm.

wszystkie informacje znajdziesz na mojej http://www.posadzkiplock-teka.pl

jest tam rowniez film nagrany specjalnie dla tych ktorzy chca miec podklad pod parkiet.w razie pytan mozesz dzwonic do mnie 692796235