kkasperc 29.09.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam serdecznie,Pragnę przeprowadzić z wewnątrz domu na zewnątrz 2 przewody: 5x0,75mm2 (sterowanie nawadniania) i 3x1,5mm2 (światło w ogródku). Oba są przewodami ziemnymi.Ściana to Ytong ~36cm.Chciałbym tak przeprowadzić przewody by na zewnątrz wyszły pod powierzchnią ziemi.Skorygujcie mnie jeśli się mylę.1. Na zewnątrz chcę podkopać pod zewnętrzną elewację na ~20cm2. Przewiercić się z zewnątrz do wewnątrz (średnice muszę jeszcze zmierzyć i kupić odpowiednio długie wiertło) Pytanie jak to zaizolować otwór z przewodami? Zastanawiałem się nad pianką niskoprężną z obu stron, od wewnątrz gips od zewnątrz akryl. Słyszałem, by zamiast akrylu od zewnątrz dać klej do szyb czy coś takiego, co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.09.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Z opisu wynika, że będziesz musiał przejść przez izolację poziomą, słowem ją przerwać. YTONG tego nie lubi.Nie kupuj wiertła, w YTONG dziure zrobisz nawet prętem zbrojeniowym albo długim paznokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 30.09.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Muszę, nie muszę, na upartego mogę to zrobić nad poziomem gruntu tylko, że wtedy będą widoczne kable wchodzące do środka czego chciałem uniknąć.Jeśli zrobię wyżej będę miał dziurę w tynku, którą bym musiał również zabezpieczyć a efekt wizualny będzie gorszy. Znajomy polecił mi Sikaflex, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.10.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Dobry jest, ale na suche się go nakłada! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 05.10.2012 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Dziękuję Adamie,Poczekam na suchsze dni i tak uczynię, skoro nie ma innych propozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts