Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTY REALIZACJI - PARTEROWY CZY PIĘTROWY

Marzyciel

Recommended Posts

Mam pytanie:

Jak rozkładają się koszty budowy domu przez pryzmat projektu parterowego a przez pryzmat domu piętrowego. Czy jest jakaś różnica w kosztach a jeżeli jest to jaka i na czyją korzyść przemawiająca?

Bo z jednej strony dom parterowy to większa powierzchnia fundamentów i dachu, ale z drugiej strony nie trzeba robić stropu betenowego, który jest znacznie droższy o sufitu podwieszanego z płyt GK i oczywiście w domku parterowym są niższe ściany, nie ma (zazwyczaj) okien dachowych, które też kosztują itp...

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat a ściślej rzecz biorac jakie macie doświadczenia na tym polu?

Zachęcam do dyskusji :wink:

Mnie mówili, że wychodzi na to samo ale teraz po wybudowaniu domu parterowego stwierdzam, że jest on zdecydowanie droższy od takiego z użytkowym poddaszem.

Fakt - zrobiłam strop terriva i to podrożyło trochę sprawę ale nie przesadzajmy drewno też kosztuje !!!

Oto elementy które według mnie są droższe w domu parterowym:

1. fundamenty

3. więźba dachowa

4. pokrycie dachu (i dodatki np. rynny, folia itp.)

Koszt domu z poddaszem użytkowym podrażają jedynie: okna, schody i strop ale tak jak zaznaczyłam ja ze względu na większe przekonanie do ściany nad głowa jak płyt zrobiłam strop betonowy.

Dodatkowa zaletą domu z użytkowym poddaszem jest możliwość późniejszego wykończenia co w domu parterowym nie jest możliwe do wykonania ze względu na brak możliwości zapanowania nad brudem... bo jeśli zrobimy już wszędzie tynki i instalacje to naprawdę niewiele w pokojach zostaje do zrobienia...

to takie moje przemyślenia z punktu widzenia budowy domu parterowego

Poszukaj na forum, nieraz były dyskusje.

Są goście - bardzo ich podziwiam - którzy za pomocą skomplikowanych wyliczeń udowadniają ze parterowy albo parterowy z poddaszem.

Ekipa wykonawcza która u mnie była - wybrałam domek parterowy bez poddasza - powiedziała ze dach będzie drogi - wiem że będzie.

Drogie fundamenty - bo domek szerszy i jest ich więcej.

Ale - nie mam murowanego stropu, nie mam schodów (będą schody składane chowane w stropie za 250 złotych polskich) i nie wykańczam poddasza, nie mam okien dachowych - które są drogie i kłopotliwe w eksploatacji.

Ale ta sama ekipa powiedziała że mój domek będzie suma sumarum tańszy niż domek z poddaszem.

Zależy czy będą balkony, lukarny, wykusze.

Ja polecam parterówkę - jak jest duża działka. To luskus - szczególnie dla kobiety, nie trzeba ganiać za dziećmi po schodach, jak się ma dzieci dopiero w planach to perspektywa bezpieczeństwa albo jego braku dla raczkujących po schodach maluchów - oceń sam. Sprzątanie, ganianie z filiżanką kawy rano po schodach - sypialnia-kuchnia-łazienka-garderoba. Brak skosów w pokojach.

Zależy jaki kto ma styl życia.

Widzę Marzycielu że zaczynasz się zastanawiać nad projektem

Ja oceniam że mógłbyś pokusić się o większy domek parterowy - albo partrówka 90-100 m z opcją wykorzystania poddasza kiedyś. Z tego co się domyślam to nie będzie to dla ciebie wielkie obciążenie finansowe, a będziesz mieć opcję na przyszłość.

Aha i jescze jedno - domu się nie buduje po to żeby był tani w eksploatacji albo budowaniu, tylko żeby w nim mieszkać. Więc jeśli masz zbudować troczhę tańszy dom a potem się w nim męczyć, to chyba nie ma to większego sensu.

Dom ma być realizacją marzeń, przyzwyczajeń ludzi którzy będą w nim mieszkać, a potem się można zastanawiać jak zrobić żeby był tańszy, ale koncepcja domu ma powstać w głowie Twojej Żony i Twojej. Żona ma mieć szczególnie decydujące zdanie - ze względu na dzieci, wygodę postawienia wózka, sprzątania, ustawienia pokoju dziecinnego, etc.

Witam,

Generalnie - prawie zawsze koszt 1 m2 pow. użytkowej jest niższy w przypadku domów piętrowych :D , ale koszt budowy jest wyższy :cry: Reszta zależy od projektu i wieeeeelu innych czynników. Jako wyjście pośrednie: strop betonowy (także p/poż.!), szczątkowa ścianka kolankowa i wełna na stropie. Reszta później lub wcale. Tyle, że to też kosztuje :cry: A i dobrze wiedzieć jak ze schodami.

Ps. Jak budowali Żydzi łaźnię podzielili się na zwolenników podłogi heblowanej (bo nie będzie drzazg) i nieheblowanej (bo nie będzie ślisko). Rozstrzygnął jak zwykle rabin i podał rozwiązanie: deski wyheblować i przybić .......heblowanym do dołu.

Aha i jescze jedno - domu się nie buduje po to żeby był tani w eksploatacji albo budowaniu, tylko żeby w nim mieszkać. Więc jeśli masz zbudować troczhę tańszy dom a potem się w nim męczyć, to chyba nie ma to większego sensu.

W moim przypadku budowa domu to konieczność a nie fanaberia. Po prostu nie stać mnie na ładowanie w czyjeś (wynajęte) mieszkanie, a kupowanie "swojego" mieszkania jest głupotą - w mieście gdzie obecnie mieszkam mieszkania 40m2 są po około 80 tys zł + jakiś remoncik to wyjdzie na to samo cenowo (albo niewiele mniej)

Dom ma być realizacją marzeń, przyzwyczajeń ludzi którzy będą w nim mieszkać, a potem się można zastanawiać jak zrobić żeby był tańszy, ale koncepcja domu ma powstać w głowie Twojej Żony i Twojej. Żona ma mieć szczególnie decydujące zdanie - ze względu na dzieci, wygodę postawienia wózka, sprzątania, ustawienia pokoju dziecinnego, etc.

Dom w Oleandrach wybrała właśnie moja Żona, ja tylko chcę się upewnić czy to jest trafny wybór.

Marzyciel - ja wybralem dom parterowy, 100 m2 (D09 - "Dom na 102").

Uwazam ze ten domek mozna wybudowac dosc tanio (taniej niz ja):

1) Zostawic "brak stropu" - czyli sufit z plyt g-k, podwieszany do dolnego

pasa wiazarów, ocieplony 15-20 cm welny

2) sciany - BK 2W (BK500 - 24 cm + 10 cm styropianu)

3) podloga na gruncie

4) dach z wiązarów lub wg pomyslów miejscowych, kryty blachą lub gontem bitumicznym

5) niedrogie okna i drzwi

6) tynki wewn. cementowo-wapienne, zewn. - jakies na siatce

7) jeden glówny komin (dymowy do kominka)z pustaków ceramicznych,

wentylacja - poprzez oddzielne kanaly z sufitu do wywietrzników na

dachu

8) grzanie - np. gaz, kocioł turbo - zeby nie trzeba bylo komina spalinowego, tylko rura współśrodkowa wystarczy

9) niedrogie grzejniki i mat. instalacji co-wod-kan

chyba więcej pomysłów brak

Ja mialem dosc mycia schodów wewn. w domu, gdzie mieszkam, to juz

teraz nie mam takowych; pranie bede suszyc w pom. gospodarczym;

podloga poddasza bedzie pewnie sluzyc jako pewien typ lamusa :)

Naprawde - nie zamienilbym tego na nic pietrowego !

hej - Krzysiek

Aha - podpisuję się w 100% pod tym co napisała BK

Myślę, że biorąc pod uwagę różne za i przeciw koszty budowy takich domów są podobne. Jeden ma więcej scian, fundamentów, dachu, drugi ma strop, schody, okna połaciowe. Jeśli działka wąska, mała - wiadomo. Ale może warto pokusic się o inne porównania - np. koszty eksploatacji, ogrzewania, a może funkcje? Nie chcę ciągle chodzic po schodach, ale u mnie będą, tylko że dla dzieci (nasza sypialnia na dole!) Zwarta bryła domu z poddaszem=jeden komin i mozliwość ogrzewania kominkiem. A jak dzieci nas opuszczą nie będę potrzebować wrotek, żeby objechać dom w poziomie.

Według ocen fachowców dom parterowy jest ok. 30 % droższy od parterowego z poddaszem użytkowym, przy tej samej pow. Jeśli chodzi o koszt ogrzewania to przy średniej wielkości domów np. do 150 m kw. jest on porównywalny. Przy domach większych dom parterowy będzie droższy w eksploatacji.

Marku 320022 - widocznie są różne grupy fachowców :)

W Muratorze swego czasu przeczytałem, że 1 m2 "w skosach" jest droższy

od 1 m2 piętra (a przecież jeszcze parter tańszy - nie trzeba pancernego

stropu).

A więc naprawdę - zależy to od konkretnej konstrukcji

pozdr - Krzysiek (parterowy)

Myślę, że biorąc pod uwagę różne za i przeciw koszty budowy takich domów są podobne. Jeden ma więcej scian, fundamentów, dachu, drugi ma strop, schody, okna połaciowe. Jeśli działka wąska, mała - wiadomo. Ale może warto pokusic się o inne porównania - np. koszty eksploatacji, ogrzewania, a może funkcje? Nie chcę ciągle chodzic po schodach, ale u mnie będą, tylko że dla dzieci (nasza sypialnia na dole!) Zwarta bryła domu z poddaszem=jeden komin i mozliwość ogrzewania kominkiem. A jak dzieci nas opuszczą nie będę potrzebować wrotek, żeby objechać dom w poziomie.

A jak duże masz dzieci?

Bo podejrzewam, że jeszcze nie masz ...

Moja córka - 6 lat - łazi w nocy, potrafi wstać parę razy bo się boi ciemności, i ktoś z nas musi się położyć u niej w pokoju.

Maluch - 18 miesięcy - też potrzebuje nieraz uspokojenia w nocy - gdyby był sam toby płakał.

Nie wyobrażam sobie łażenia po nocy w domu po schodach. Poza tym mając sypialnię obok zawsze usłyszysz jak dziecko płacze albo łatwiej będzie podejść poprawić kołdrę czy zobaczyć czy się nie wierci

Ale z kolei taka sypialnia oddzielona od wszędobylskich oczek i ciekawskich uszek ... hmm :wink:

Poza tym - pilnowanie małych dzieci w domu ze schodami to mordęga - no i bieganie po schodach po każdą pieluchę czy zabawkę.

Jak dzieci się będą bawić w swoim pokoju, to będę mieć nad nimi w parterówce większą kontrolę.

No i kontakt z dziećmi - łatwiej w domku parterowym.

A co do wrotek - lepszy poziom w parterówce niż na starość chodzenie po schodach.

Zresztą, na starość to się dom sprzedaje żeby kupić apartament 80 m2 na Majorce!

W sam raz dla dwojga emerytów ...

Parterowy, oczywiście.

bo się boi ciemności, i ktoś z nas musi się położyć u niej w pokoju.

Maluch - 18 miesięcy - też potrzebuje nieraz uspokojenia w nocy - gdyby był sam toby płakał.

Są takie fajne lampki dla dzieci dające badrzo przyjemne i delikatne światło. Ja dla mojego dzidziusia już taką kupiłem. W kształcie gwiazdki :)

Ale z kolei taka sypialnia oddzielona od wszędobylskich oczek i ciekawskich uszek ... hmm :wink:

:roll: :oops: :o