Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTY REALIZACJI - PARTEROWY CZY PIĘTROWY

Marzyciel

Recommended Posts

ja robię piętrowy, z pełnym piętrem i poddaszem nieużytkowym, bez skosów

na dole mam coś w stylu 100 metrowej kawalerki (salon, kuchnia, sypialnia a tak na prawdę gabinet, łazienka - no i parę jeszcze innych pomieszczeń). Na piętrze mam 3 sypialnie, 2 łazieniki i drugi pokój dzienny - taką "bawialnię" dla dzieci. Plan jest taki przychodzą do nas znajomi z dziećmi, a my robimy "na dole regular party, a na piętrze kinder party".

Zdecydowałem się na piętrowy z piętrem o pełnej wysokości, bo

- mam działkę 100 m2 i chciałem dom 200 m2 z garażem więc parterowy zająłby zbyt dużą powierzchnię

- nie lubię skosów i okien połaciowych

- lubię wyglądać przez okno (a z pierwszego piętra jest ładny widok na okolicę)

- tak się składa, że chodzenie po schodach jest dla mnie wskazane, jak i wszelki inny ruch, bo mam siedzącą pracę i muszę trochę się poruszać, żeby nie umrzeć za 5 lat na otłuszczenie mięśnia sercowego

co do kosztów to

oniżają je:

- tańsza więźba, dach, wykończenie (nie trzeba docinać płyt gk), okna to pewnie wyjdą tyle samo, bo choć są tańsze, to jest ich więcej, mniej wełny na ocieplenie niż pod skosami, łatwo też upakować różne instalacje na poddaszu nieużytkowym

podwyższają je:

- wyższe ściany, większe powierzchnie ścian do otynkowania, schody, więcej okien

pisałem już o tym parę razy w innych wątkach na ten temat

jedyne 'ale', to to, że dom jest dość przysadzisty, żeby nie powiedzieć zwalisty, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo mieszkałem całe życie w blokach i te dopiero były zwaliste. A tak dom sprawia przynajmniej bardzo solidne wrażenie. Można bez lęku siedzieć na tarasie na zawietrznej w największą wichurę.

bo się boi ciemności, i ktoś z nas musi się położyć u niej w pokoju.

Maluch - 18 miesięcy - też potrzebuje nieraz uspokojenia w nocy - gdyby był sam toby płakał.

Są takie fajne lampki dla dzieci dające badrzo przyjemne i delikatne światło. Ja dla mojego dzidziusia już taką kupiłem. W kształcie gwiazdki :)

Ale z kolei taka sypialnia oddzielona od wszędobylskich oczek i ciekawskich uszek ... hmm :wink:

:roll: :oops: :o

Dobra rada - niejaka profesor Gierkowa, znakomita okulistka, przestrzega rpzed tym żeby dzieci spały przy świetle. to jest ponoć bardzo niezdrowe dla oczu maluchów.

Ale taka lampka jak mówisz, byle nie świeciła przez całą noc, może być dla dzidzi bardzo interesująca.

A dzidziuś już jest?

Wielokrotnie zastanawiałam się nad tym watkiem - parterowy czy pietrowy.

Zdecydowała szerokość działki. Parter z użytkowym poddaszem, poza istnieniem schodów, jest dość praktyczny. Mniejsza kubatura, mniejsza powierzchnia zabudowy, mniejsze nakłady na ogrzewanie. Z kobiecego punktu widzenia dom z poddaszem oddziela tę bardziej reprezentacyjną część domu od intymnej części sypialnej i "artystycznego" nieładu który często panuje w takich miejscach. Taki układ jest z tego względu bezpieczny.

Pozdrawiam! makabu

Wielokrotnie zastanawiałam się nad tym watkiem - parterowy czy pietrowy.

Zdecydowała szerokość działki. Parter z użytkowym poddaszem, poza istnieniem schodów, jest dość praktyczny. Mniejsza kubatura, mniejsza powierzchnia zabudowy, mniejsze nakłady na ogrzewanie. Z kobiecego punktu widzenia dom z poddaszem oddziela tę bardziej reprezentacyjną część domu od intymnej części sypialnej i "artystycznego" nieładu który często panuje w takich miejscach. Taki układ jest z tego względu bezpieczny.

Pozdrawiam! makabu

U mnie ta część też jest oddzielona, ja nawet chcę wstawić drzwi oddzielające część nocną od dziennej.

Domek jest taki fajny, że nawet jak byśmy się uparli, można w przyszłości domek podzielić na dwa mieszkania - dla dziecka np.

Chociaż ja w sumie nie jestem zwolenniczką takich pomysłów. Ale kto wie, co będzie?