Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena domu przed zaciągnięciem kredytu

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy na forum :)

Chciałbym poprosić Was również po raz pierwszy o wycenę domku, gdyż mamy projekt wykonany przez architekta i planujemy późną jesienią zaciągnąć kredyt pod budowę i myślimy nad 350 tys, czy to wystarczająco? System gospodarczy a poza tym elektryka, ocieplenie dachu sami plus drobne prace - w zależności od wolnego czasu :)

Murarz wycenił budowę domu na 24000 zł.

Czekam na Wasze opinie forumowicze :)

1.jpg2.jpg3.jpg

Zdecydowanie za mało danych żeby ocenić koszty. Nie wiadomo jaka powierzchnia (nie chce mi się liczyć z rzutów), z czego chcesz budować, co na dach, jakie ogrzewanie, fundamenty, wyposażenie, itd... Możesz zrealizować ten projekt za 350 tys. i za 1 milion zł.

Powierzchnia mieszkalna 136 a całkowita 185. Będę budował z ceramiki 25 plus 15 styropianu, dach to ceramiczna dachówka, ogrzewanie podłogowe w całym domu plus w najlepszym wypadku PC ale z ekogroszkiem lub pelletem też się liczę. Wykończyć chcemy cały dół tzn. 1/2 łazienki i jeden pokój z kuchnią i salonem tak już na tip top. Fundamenty robimy za tydzień nie wrzucając ich w koszty. Okna z Oknoplastu z Krakowa plus rolety zewnętrzne i alarm.

Teraz da się coś powiedzieć - za 2 tygodnie muszę dostarczyć kosztorys...

Dziękuje Wam za zainteresowanie.

Myślę, że za tą kwotę uzyskam zezwolenie na użytkowanie ale najwyżej plany się zweryfikują i rolet się nie zrobi a zaślepi styropianem gdyż planujemy system INTEGRO, alarm się rozprowadzi a nie uruchomi, tarasy można odłożyć na później itp. Na czymś się przyoszczędzi w ten sposób aby można to było zrobić później a nie wcale...

Tylko pamiętaj że do odbiory częściowego też trzeba mieć pewne rzeczy wykonane. Zresztą odbiór częściowy to parażka - później dokładnie bedą sprawdzać przy końcowym. Zrób tak żeby mieć odbiór cały, a na piętrze np gołe tynki, bez drzwi i podłóg, bez łazienki itp

Odbiór musimy mieć całościowy, gdyż przy kredycie nie przejdzie częściowy.

Pewnie w różnych powiatach jest inaczej, ale myślę że bez rolet zewnętrznych, bez drzwi u góry, podłóg i łazienki, a z tynkami i gładzią powinno przejść. Utwardzić teren też mogę np. wywrotką szlaki czy kruszywa a nie koniecznie kostką.

Jakbyście mieli jeszcze jakieś uwagi to dajcie znać :)

Nie rozumiem tego.. Po prostu nie rozumiem !!!!!:eek: Budujesz dom na który Cię nie stać????!!!! Zaciągasz kredyt na dwadzieścia parę lat po to, żeby mieszkać w na wpół wykończonym domu????Jak zaczniesz spłacać kredyt będziesz wykańczał ten dom do końca życia, a to co wykończysz z kredytu, za kilka lat będzie wymagało remontu.... A dom się starzeje. Nie tylko materiały z którego jest zbudowany, ale również od strony estetycznej. Piszesz w swoim poście, że później zrobisz to, zrobisz tamto.. Później to będziesz spłacał kredyt.......

Obecnie jak zauważyłam na tym forum większość buduje domy proste z dwuspadowym dachem.

Z projektu wynika, że dom będzie drogi w budowie i dach to już koszmar kosztowy... Po co budować taki skomplikowany dach przy statystycznie typowej powierzchni użytkowej ??? Po co budować dom z dachem, który będzie kosztował koło 70 tys. PLN. Przecież jak bank zobaczy ten projekt, to usłyszysz głośny śmiech rozbawienia. To bank wyceni ile będzie kosztowała budowa tego domu. Ja wyceniam na 600 tys. PLN i to skromnie licząc.

Nie lepiej zbudować za kredyt przyjmijmy 350 tys. PLN mały (do 120 powierzchni całkowitej) prosty dom z dwuspadowym dachem? A nie jakiś drogi w budowie dworek "potworek"? Postaw się a zastaw się?

Edytowane przez Aleksandryta

Według mnie dom bardzo skomplikowany, w banku bedzie problem. Jedyną radę jaką mogę dać, to zrób całą górę w projekcie jako poddasze nieużytkowe (strych) wtedy nie wliczą ci tego do powierzchni użytkowej i będziesz mógł wykończyć tylko dół. Bank będzie chciał żeby cały dom był wykończony tak samo. Czyli jak wpiszesz w kosztorysie drzwi wewnętrzne to będą musiały być w całym domu, tak samo podłogi czy łazienki.

My budujemy dom o podobnej powierzchni, stan surowy+ okna wyszło nas 150 tyś., ale dach dwuspadowy, bez gibli, jeden balkon,dachówka betonowa, porotherm 30, fundamenty robiliśmy sami, mieliśmy dwóch murarzy (różnica między firmą 10 tyś), dach firma.

Na wykończenie wzięliśmy 200 tyś i raczej nam braknie. Ocieplamy dach sami i sami robiliśmy kanalizację, poza tym firmy lub fachowcy.

Weźcie przykładowy kosztorys z banku i sprubujcie wypełnić opierając się o internet lub znajomych. My tak zrobiliśmy. Ludzie publikują kosztorysy, wystarczy dopasować do swojego regionu i powierzchni.

Nikt inny nie wie co będziecie chcieli mieć w domu, bo można zrobić np. kuchnię za 20 tyś a można też za 50 :)

Uśredniając pow. domu do 150 m2 i stosując minimalny bankowy przelicznik 2,8 tyś/m2 wychodzi 420 tyś, czyli sam zrobisz "0" to myślę ze kredyt na 350 tyś jest w zasięgu ręki przy umiejętnym kosztorysie.

Sam miałem podobnie (powierzchniowo i finansowo) i jak widać w stopce, udało się inwestycję szczęśliwie zakończyć i zamieszkać, co ciekawe, w przyzwoicie wykończonym domu.

Tylko Panie, nie z tym dachem..

Witam, może i macie rację ale Nam dachy dwu spadowe się nie podobają tym bardziej, że dom ma być na całe życie.

Dziś wycenili Nam dachówkę pod ten dach:

Bez tytułu.jpg

Nie jest tragicznie, robocizna z tego co się orientowałem za taki dach będzie wynosić około 20 tyś z wiązaniem.

Kredyt jest na 350 gdyż na firmę więcej nie otrzymamy w rzeczywistości tym bardziej, że prowadzimy ją od lutego więc zostaje oferta ok 1/4 banków dla firmy na pół roku działalności.

Jeśli chodzi o wykończenie to przyszykowanie instalacji pod rolety nie kosztuje dużo a można je założyć później. Dwóch łazienek też od razu nie potrzebujemy. Nie wierzę, że ludzie w większości wprowadzając się do domu mają wszystko wykończone, na to się trochę pracuje...

Projektując dom wzorowaliśmy się na rododendronach i nektarynkach z archona. Proszę spójrzcie na wycenę pod klucz, średnio 320-400 tyś. Przy systemie gospodarczym ok. 15 % mniej.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nektarynkach-2/m47ff47f478882

Myślę że damy radę, spore wyzwanie, niedługo założymy dziennik budowy

Studnia głębinowa, pomieszczenie gospodarcze, ogrodzenie, fundamenty już są od wiosny reszta...

Pozdrawiam

Do ceny dachu jeszcze musisz doliczyc koszt więźby - jakies 15000tys. - do tego membrana - dużo załaman dachu więc minimum 50% wiecej niż powieżcchnia dachu - od 1000zł za byle jaką do 3000 za np tyvek supro. No i jeszcze sporo pierdułek za jakies nawet 5000zł - czyli farbe, podbitke, ławy i stopnie kominiarskie, itd itp. Więc minimum za dach pójdzie 70000zł. O ile znajdziesz ekipe do tego dachu za 20000zł

Proszę spójrzcie na wycenę pod klucz
Nie sugeruj się wycenami pracowni projektowych.

Oni mają za zadanie sprzedawać projekty,a nie zniechęcać do nich.

Jeszcze słówko do tego co napisał turalyon- koszty i ilość tych pierdółek nie ujętych w kosztorysach jest faktycznie zaskakująca :D

Jakbym wiedziała pewne rzeczy wcześniej,to np pianę niskoprężną zamawiałabym ciężarówką prosto od producenta :D

Nie wierzę, że ludzie w większości wprowadzając się do domu mają wszystko wykończone, na to się trochę pracuje...
Ostatnio zmienia się świadomość inwestora i większość buduje projekty na których realizację ich stać prawie w całości.

Coraz więcej można zobaczyć wątków o budowaniu na miarę swoich możliwości.

Dom się buduje niby na całe życie,ale kredyt też można spłacać do końca życia,a trzydziestoletni dom nadaje się już do głębokiej modernizacji.

Więc ani chwili oddechu i kiedy tu cieszyć się domem?

Edytowane przez marynata

bolek1986 i z tąd się bierze wielka róznica ty patrzysz na kosztorysy a my patrzymy na zapłacone już faktury. Prawda bywa czasami brutalna ale warto ją znać: NIE wybudujesz tego z takim budżetem. Inaczej było by jak przy 350000 zł kredytu zostaje jeszcze co miesiąc kwota na budowę. W innym przypadku inny projekt.

Witam po raz kolejny,

Dziś będę robił kosztorys - zobaczymy co z niego wyjdzie.

Jeśli chodzi o wartość kredytu - gdybyśmy mieli zdolność wzięlibyśmy 400 tyś, ale w udokumentowanych papierach jest jedno a w kieszenie drugie.

Dziś obdzwoniłem kilku fachowców, od których zdobyłem numery wcześniej i tak (może ktoś skorzysta):

murarz od fundamentów po obróbkę wiązania na dach, 2 kominy systemowe, mur 25 cm, strop lany, schody lane - 24000

tynkarz - za m2 22zł z materiałem, wchodza robią sprzątają i nic nie załatwiam,

cieśla - jeden 65zł drugi 70 zł/m2. W cene wchodzi wiązanie, deskowanie, papa, łaty, dachówka, obróki, wykończenia, dwa okna dachowe, rynny. 3000 zł robocizna podbitek do okoła

ocieplenie z zewnątrz - 35zł/m2 w co wchodzi styropian na klej i piankę na łączeniach, siatka, unigrunt, struktura.

Okna z Oknoplastu cena -17500 (Koncept pięciokomorowe, 3-szybowe, U=1, montaż 1130) plus rolety elektryczne 16000 (montaż 1100)

W załącznikuwycena.doc zamieszczam wycenę instalacji wodno-kanalizacyjnej i grzewczej (ogrzewanie podłogowe w całym domu plus pompa ciepła 80000 - opcja, raczej będzie pellet lub ekogroszek).

Na ten moment wiem tyle, gość od gładzi bierze za łazienkę nie od metra tylko za sztukę. Malowanie i gładzie, wylewki, nie pytałem się.

Edytowane przez bolek1986

Cena za ocieplenie jest cena za sama robicizne?!

Nie wiem co byś chciał usłyszeć, ponieważ jeśli macie możliwość dolozenia do kredytu to pytać powinieneś nie o 350 a o 500.

Najlepiej będzie poczytać db tam jest odpowiedz na każde pytanie i prawie każdy wariant wyceniony przez innych.

Tak za robociznę 35zł/m2 od muru po strukturę lub kolor. To chyba umiarkowanie czytając ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?120459-Cena-m2-ocieplenia-PILNE

Dzienniki budowy przejrzałem nie jeden, koszty są różne ale ten zakres cenowy okolice 350 są realne. Działka, studnia, pomieszczenie gospodarcze i ogrodzenie też już jest a stan zerowy w trakcie. Może i dach jest skomplikowany ale bierzemy kredyt żeby zrobić to szybciej a wkład przez czas budowy (tj. dwa lata) i kolejne i tak będzie ...