Crazy 02.10.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ten domek to skarbonka bez dna, można w niego wpakować tyle kasy ile kto ma. A ty jeszcze myślisz o ceramice na dach, roletach elektrycznych, że o pompie ciepła nie wspomnę. Bez min. 500 tys zł ja bym nawet do tego projektu nie podchodził. Ale życzę ci, żeby nie zabrakło ci entuzjazmu i pieniędzy w połowie budowy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 02.10.2012 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Na pewno przyszłość zweryfikuje plany. Nad niczym się nie upieram, w trakcie się okaże z czego zrezygnować. Zamiast ceramiki może być blacha, na PC się nie upieram i rolety także (mój sąsiad przez 4 lata 3 razy zmieniał ogrzewanie - olej - plaszcz na kominku - węgiel a teraz eko groszek, a rolety założył sobie natynkowe i też jest git). Także można zrobić to później. Chce za te 350 się wprowadzić a przez kolejne kilka lat sobie wykończyć resztę... Takie mam założenie z żoną i postaramy się dążyć do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.10.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Polecam ci jeszcze przeczytanie postów i DB forumowicza bittera, który właśnie buduje drugi dom. Dowiesz się, że pierwszy dom zbudował bardzo podobny do Twojego i dlaczego teraz buduje dom o wiele mniejszy i skromniejszy. Tu masz jego dziennik: M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.10.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 mój sąsiad przez 4 lata 3 razy zmieniał ogrzewanie - olej - plaszcz na kominku - węgiel a teraz eko groszek, a rolety założył sobie natynkowe i też jest git. Ja na twoim miejscu nie słuchałbym rad tego sąsiada, bo, nie obrażając nikogo, do najbystrzejszych to on nie należy. Niech teraz sobie sąsiad usiądzie i policzy ile zainwestował przez te 4 lata w różne systemy ogrzewania, a dowie się że wystarczyłoby mu na pewno na porządne ocieplenie chałupy i grzanie nawet teoretycznie najdroższym prądem na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 02.10.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Zamiast ceramiki może być blacha, Jak to ma się do tego? Witam, może i macie rację ale Nam dachy dwu spadowe się nie podobają tym bardziej, że dom ma być na całe życie. Jesteście w stanie zaakceptować tanią blachę na takim dachu domu Waszego życia? Wybraliście projekt który jest wymagający jeżeli chodzi o materiały,ten dach musi dostać dachówkę,inaczej będzie wyglądał komicznie.Architektoniczny potworek. Nie wspominając już faktu,że skoro dom na całe życie to logika mówi-uprościć dach i dać dobre materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 02.10.2012 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dziś jeździliśmy po nowym osiedlu w okolicy i jest kilka domów z blachodachówką 4spadowych z wykuszami i wyglądają okazale... Po prostu może zaistnieć taka sytuacja że nie nadążymy z środkami i będziemy musieli z czegoś zrezygnować na rzecz czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 02.10.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 i wyglądają okazale... no cóż,jest to faktycznie kwestia gustu pierwszy dom-wybieracie oczami nie głową- myślę że każdy musi zbierać swoje własne doświadczenia życiowe niemniej życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 02.10.2012 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Zakończmy ten temat i zapraszam do dziennika budowy który niedługo założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 02.10.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Powtórzę swoje pytanie: czego oczekujesz po co ten wątek jak piszesz ze jusz zacząłes budowę? Teraz tylko zakasac rękawy i na budowę budować, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 02.10.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Zakończmy ten temat i zapraszam do dziennika budowy który niedługo założę Mam wrażenie, że trochę się zirytowałeś. Zakładające ten wątek chyba oczekiwałeś, że inni forumowicze ci przyklasną i potwierdzą twoje założenie co do budowy. Niestety trochę krytyki się pojawiło, jak również sporo ludzi udzieliło ci dobrych rad, z których mam nadzieję wyciągniesz wnioski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 02.10.2012 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Zacząłem do stanu zerowego bez kredytu. Resztę będę finansował z kredytu i bieżących oszczędności Szczerze to nie myślałem, że wątek wzbudzi takie zainteresowanie. Postaramy sie tak to zorganizować żeby zrobić wszystko dobrze i rozsądnie cenowo, a o kilkunastu tysiącach więcej do kredytu też pomyślimy, najwyżej z ostatniej transzy nie skorzystamy... Z rad już korzystam, zabrałem się za kosztorys i czytam DB i wydaje mi się że damy radę Napisałem, że kończymy bo już znam Wasze opinie a resztę wyczytam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts