jarek277 30.09.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 WitamZakładam centralne ogrzewanie do mieszkania 51 m2.Piec centralnego ogrzewania który zamierzam kupić ma moc 12kW (jest to piec sterowany z podajnikiem na miał, pellet, eko-groszek).Komin jest okrągły o średnicy 120 mm i długości 7,5 m.Czy ten piec będzie ok do tego komina? Pytam bo znajomy twierdzi, że komin ma trochę za małą średnicę. Co wy na to? Proszę o odp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.09.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 120mm do miału? drewna czy peletu?? zapomnij....po 3 latach palenia tym opałem masz srednicę komina 50mm nie ma nic gorszego jak samozapłon sadzy... to mówią przepisy ... Minimalne wymiary zostały określone w Warunkach Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i wynoszą:dla przewodów murowanych z cegły - 14 x 14 cm (lub 14 x 20 cm, gdy nie można zapewnić efektywnej wysokości komina); dla przewodów murowanych z pustaków kominowych - średnica 150 mm (lub odpowiednio 180 mm); dla przewodów wyposażonych w stalowe wkłady - średnica 120 mm. zrobisz jak uważasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek277 30.09.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Piszesz o przewodach wyposażonych w stalowy wkład o średnicy 120mm. Taki wkład właśnie ma być zamontowanyOczywiście komin będzie systematycznie czyszczony, nie zamierzam go czyścić co 3 lata Edytowane 30 Września 2012 przez jarek277 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 komin będzie dobry, ale kocioł 3 razy za duży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.10.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 120mm do miału? drewna czy peletu?? zapomnij....po 3 latach palenia tym opałem masz srednicę komina 50mm nie ma nic gorszego jak samozapłon sadzy... to mówią przepisy ... Minimalne wymiary zostały określone w Warunkach Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i wynoszą: dla przewodów murowanych z cegły - 14 x 14 cm (lub 14 x 20 cm, gdy nie można zapewnić efektywnej wysokości komina); dla przewodów murowanych z pustaków kominowych - średnica 150 mm (lub odpowiednio 180 mm); dla przewodów wyposażonych w stalowe wkłady - średnica 120 mm. zrobisz jak uważasz.. Przepisy te odeszły do lamusa...mam nadzieję ,że bezpowrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.10.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Przepisy te odeszły do lamusa...mam nadzieję ,że bezpowrotnie... A coś więcej??? zajebiście pomogłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts