Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła kondensacyjnego do modernizowanej instalacji

Franiel

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu przeglądam tematy na forum, ale żaden nie rozwiązał w 100% moich wątpliwości odnośnie doboru odpowiedniego kotła - a właściwie jego mocy.

Zacznę może od początku:

- dom z lat 60, umiejscowiony na Śląsku;

- ściany 40cm z pełnej cegły ;

- ocieplenie styropianem 8cm (tak, wiem że mało... ale ocieplenie robił jeszcze dziadek ok 8lat temu i nie bardzo miałem wpływ na wybór takiej grubości);

- do ogrzania 2 piętra po 65m^2 i piwnica 25m^2 (łącznie 155m^2 o kubaturze 400m^3) - dom jest trochę większy (190m^2) ale tylko 155m^2 jest ogrzewane;

- okna plastikowe Veka nie wiem nic o nich więcej, ale mają już ok 13 lat (planowana wymiana na nowsze/lepsze najwcześniej za 5-7lat), póki co nie czuć jakiś "przedmuchów" zimna itd.;

- strop nad I piętrem izolowany 25cm wełny;

12 lat temu w domu założono ogrzewane gazowe: instalacja miedziana, kaloryfery płytowe, kocioł Buderus G124 X 24kW jednofunkcyjny, zasobnik na wodę 165l, sterowanie pogodowe. Zapotrzebowanie liczono wtedy dla 7 osób w domu, nieocieplonego budynku i o zgrozo - ogrzewaniu garażu znajdującego się kilka metrów od domu.

Sytuacja na przestrzeni lat jednak się pozmieniała: dom i strop ocieplono, w domu max 4 osoby (licząc najbliższe10lat), garaż jak trzeba to ogrzewam sobie zwykłą poczciwą kozą, jednocześnie w domu ogrzewane jest/będzie max 110m^2, a maksymalnie do ogrzania będzie 155m^2 i to i tak dość sporadycznie.

Po konsultacji z instalatorem, zdecyduję się raczej na kocioł kondensacyjny Buderus GB072 z zasobnikiem 120l. Jeżeli ktoś ma inne propozycję z chęcią wysłucham za i przeciw GB072.

Największy problem mam z doborem mocy kotła. Jak każdy, chcę żeby pracował jak najlepiej i zużywał jak najmniej paliwa (gaz ziemny). Biorąc pod uwagę warunki jakie są potrzebne by zachodziła kondensacja, plus przebieg temperatur w ciągu sezonu grzewczego sam nie wiem co wybrać, by spełnić te warunki a kocioł nie był o za dużej lub za małej mocy. Instalator zasugerował kocioł w wariancie 24kW (modulacja w zakresie 6,6-23,8kW na C.O. i 30kW na C.W.U.). Boję się kolejnego przewymiarowania mocy kotła w stosunku do potrzeb (mimo modulacji), a przez to zawyżonych rachunków za gaz. Myślę, czy bezpieczniejszym wyborem nie było by wzięcie kotła GB072 o mocy 20kW ( modulacja w zakresie 4,7-20,76W na C.O. i 24kW na C.W.U.). Inny wariant tego modelu kotła to 14kW (brak czegoś pomiędzy 14-20kW).

Jeżeli jest ktoś w stanie na podstawie swoich doświadczeń coś poradzić, będę bardzo wdzięczny. Kotły innych firm wchodzą w grę, chociaż najbardziej przekonany jestem do Buderusa.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam Tomasz.

Ja bym zaczął od policzenia OZC i porównania z posiadanymi grzejnikami, bo jeśli zapotrzebowania duże, a grzejniki "małe" to będą musiały pracować na wysokich temp. (80/60) a wtedy zysk z kondensacji mały albo żaden. Przy decyzji weź pod uwagę, że coroczna konserwacja kondensata to c.a. 250-300 zł (bez przeglądów spada sprawność) zwykłego przypuszczam, że 150 zł. Jeśli dodasz różnicę w kosztach kondensacji do różnicy w cenie urządzeń i sprawności wyższej nie o 10-15%, ale średniorocznie o 5% to może się okazać, że niekondensat z zamkniętą komorą jest optymalniejszy i tańszy, chyba że w perspektywie najbliższych 2-3 lat planujesz wymianę grzejników lub ogrzewanie podłogowe bądź też znaczne ocieplenie budynku.

Najważniejsze dane to takie które pozwolą określić zapotrzebowanie domu. Przecież był eksploatowany przez sporo lat - zatem co za problem jest podać dotychczasowe zużycie gazu, innych nośników energii, drewno czy węgiel, do tego dodać średnią temp w domu?????????????? Właśnie takie dane pozwolą dopasować kocioł. Wyjaśnij proszę podaną moc 30kW do cwu przy zasobniku 120l.

Przez ostatnie 3 lata w domu mieszkały tylko 2 osoby i ogrzewane było łącznie max 90m^2, więc nie wiem czy podawanie rocznego zużycia gazu będzie dawało odpowiedni obraz tego co jeszcze "czeka" ten dom.

Od lipca 2011 do lipca 2012 zużyto 2100m^3 gazu

Od lipca 2010 do lipca 2011 zużyto 2200m^3 gazu

Więcej danych brak.

Ogrzewania podłogowego nie mam w planie. Wszystkie grzejniki w domu są dwupłytowe, ale nie mam zielonego pojęcia jakiej są mocy. Wydaje mi się, że są lekko przewymiarowane (liczone były dla jeszcze nieocieplonego budynku), gdyż w zimie przy ustawieniach pieca na 20.5 stopnia dzień /18.5 noc (kocioł ręcznie na 55-60stopni) termostaty przy grzejnikach ustawione są na "3-4" (regulacja w zakresie 0-5) by temperatura w pomieszczeniach była komfortowa w ciągu dnia (realnie ok 21-22 stopni), w nocy nawet na "2-3".

Odnośnie pytania kbab o moc na cele cwu. - wg danych Buderusa, taką moc maksymalną może "zaoferować" piec na cele cwu (coś jak tryb turbo w przypadku wychłodzenia całego zbiornika ?).

PS. Dom posiada kominek, ale praktycznie nieużywany - trzeba całość przerobić by ogrzewał więcej niż jeden pokój w piwnicy (w planach DGP grawitacyjne na 4 pokoje w dalszej przyszłości). Póki co, brak dodatkowych źródeł ogrzewania.

Edytowane przez Franiel