Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to oznaki rozszczelnienia szamba?

dekar

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie.

Od dłuższego czasu (2 tygodnie) wskaźnik szamba stoi na "0". Nic nie przybywa, mimo normalnej eksploatacji.

Jakieś 3 tygodnie temu wrzuciłem do szamba bakterie oczyszczające (AROX Sanitar), ale w międzyczacie pracowała u mnie ekipa zakładająca trawnik. Jeździli małym ciągnikiem i dowozili ziemię małymi wywrotkami (tak na 2 tony).

Zastanawiam się teraz czy to, że mam taki efekt to "dzieło" bakterii czy też może jednak fizyczne uszkodzenie po przejechaniu ciągnikiem? Teoretycznie szambo jest z boku i mieli omijać, ale wykluczyć nie mogę, że nie posłuchali.

Czy po wsypaniu tego środka, może tak być, że opada poziom szamba i tak długo utrzymuje się poziom zerowy? Spodziewałem się wolniejszego przyboru, ale nie aż tak drastycznego efektu.

A może jednak to rozszczelnienie szamba? Możecie podpowiedzieć jak to sprawdzić? Zaglądałem do środka ale nie zauważyłem żadnego uszkodzenia czy pęknięcia...

Jeżeli betonowe, to nacisk 2 ton nie powinien mu zrobić krzywdy. Nawet jeżeli nastąpiłoby pęknięcie to raczej górnej płyty, a u Ciebie wszystko wskazuje na nieszczelność przy dnie. Jedyny sposób na sprawdzenie, jaki mi przychodzi do głowy, to napełnić wodą po brzegi i obserwować czy ubywa.