brunet wieczorową 01.10.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam, Odkurzacz będę robił sam. Mam wątpliwości czy rura odkurzacza (średnicy bodajże 5cm) może iść w wylewce? Na poddaszu będzie tylko 2cm styropianu (na więcej nie ma miejsca), więc rura częściowo byłaby umieszczona w warstwie wylewki (3cm). Grubość wylewki to 5cm, więc ponad rurą będzie jeszcze 2cm wylewki. Ogrzewanie będzie podłogowe, więc rura odkurzacza będzie musiała iść przy ścianach aby nie kolidowała z rurami podłogówki. Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.10.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wylewka opierając się wprost na rurach będzie się na nich łamać. U mnie na poddaszu jest 4cm dość miękkiego "akustycznego" styropianu, rura też by z tego wystawała, z tego powodu wyeliminowałem planowany pierwotnie odkurzaczociąg na poddaszu, mam tam jedno gniazdko do którego podejście jest wprost z parteru i z którego wszędzie sięgam - może też dałbyś radę tak zrobić u siebie? Standardowa rura OC ma 9m, to naprawdę dużo i w zasadzie nie ma potrzeby robienia na poddaszu zbyt wielkiej ilości gniazdek, o ile tylko nie masz domu zbyt dużego lub w zbyt złożonym układzie. Moja chałupa niemała, a jak robiłem próby ze sznurkiem, to sięgam wszędzie spokojnie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.10.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Na poddaszu planuję 2 gniazdka, wtedy sięgam wszędzie rurą 7 metrową (z lekkim zapasem). Teoretycznie jest możliwe 1 gniazdo i wtedy rura musiałaby mieć 9m. Jednak i tak przynajmniej 2m musiałbym puścić rurę poziomo na poddaszu... Rura szłaby przy samej ściance działowej, może dałoby radę. Ewentualnie może by podkuć strop na 2cm głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.10.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Co będziesz miał na podłodze tam, gdzie ma iść ta rura? Jeśli panele, to olej i kładź ten OC wprost w wylewce, rury tylko owiń cienką gąbką, choćby tą od dylatacji. Wylewka pęknie na mur, ale pod panelami nie powinno to w niczym przeszkadzać.Gorzej, jeśli tam ma być jakaś ceramika: gres, terakota... Wtedy podkucie, jeśli tylko technologia wykonania stropu na to pozwoli. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.10.2012 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Tam będą panele lub deski. A może ponad rurą odkurzacza wzmocnić wylewkę zbrojeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Można, ale w sumie, co to da? Nad rura będzie 2cm wylewki, jeśli rurę owiniesz gąbką (a warto, wylewka pracuje, lepiej, żeby nie pracowała wraz z rurą), to z 2cm zrobi się centymetr, a to już nie ma cudów, żeby nie pękło, nawet ze zbrojeniem. No, chyba, ze damy to zbrojenie po to, żeby nam się płyta nie rozjechała na boki?Jeśli tam będą dechy/panele, to moim zdaniem nie ma co kombinować. Byleby tylko dechy, jeśli będą to dechy klejone, nie leżały wzdłuż spodziewanego pęknięcia... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.10.2012 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Teoretycznie mam 7cm na warstwę styropianu, wylewki i podłogi. Wychodzi mi, że będzie 2cm styropianu, 5cm wylewki i 1cm podłogi (czyli 8cm, ten centymetr nie robi wielkiej różnicy). Chciałbym jednak zwiększyć tą warstwę nie o 1cm ale o 3cm. Wtedy miałbym 4cm styropianu plus 5cm wylewki i 1cm podłogi (razem 10cm). Podkucie w stropie na 1cm i teoretycznie cała rura odkurzacza mieści się w styropianie. Przeciwwskazania są dwa:1. Wysokość drzwi wewnętrznych zmniejszy się z 210 do 207cm.2. Wysokość ostatniego schodka powiększy się o owe 3cm. O ile problem ze schodami wydaje się do przeskoczenia (zgubi się na kilku schodkach te 3cm), to już mam wątpliwość czy zmniejszenie wysokości drzwi nie spowoduje problemów z montażem (może trzeba będzie docinać drzwi). Jest sens zostawiać otwór o wysokości 207cm? Bardzo byłoby mi na rękę uzyskanie tych 3cm dodatkowej wysokości. Oprócz wyeliminowania problemu z odkurzaczem, ze względu na grubszy styropian poprawiłaby się też akustyka oraz podłogówka lepiej oddawałaby ciepło (słyszałem, że 2cm styropianu to nieco za mało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Wysokość typowej ościeżnicy, to właśnie 207cm, więc moim zdaniem powinno być OK. Skrzydła drzwiowe fabrycznie mają 203cm, a jeśli nawet trzeba je obciąć o centymetr czy dwa to naprawdę nie jest to żadnym problemem (wiele osób z tego problem robi sztucznie, ale to już osobna bajka). 2cm styropianu to "tyle co nic", ale i w sumie na poddaszu więcej nie trzeba, tam warto dać styro akustyczny, a tego znów nie wolno dawać zbyt grubo, z tego, co mi mówiono, 4cm to maksimum technologiczne. A 1cm bruzdę powinieneś dać radę elegancko wyorać szlifierką. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.10.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Opcjonalnie - rurę dać w styropianie na parterze i potem wygiąć łukiem do góry do docelowego pomieszczenia na poddaszu. Całość można schować w bruździe w ścianie / tynku. Długość rury wzrośnie jedynie o mniej więcej wysokość pomieszczenia, więc ani kosztowo ani technicznie (dodatkowe opory) nie powinny być jakoś sczególnie istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts