Mictantecutli 01.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam, chciałem wyciszyć ściankę działową z cegły (6cm) od dźwięków powietrznych. Z powodu braku możliwości postawienia dodatkowej ścianki z czegokolwiek mam pytanie - czy kilka warstw tynku na ścianie, aby w sumie miał z 5cm, będzie lepsze niż wełna o tej samej grubości (przy założeniu, że na wełnę nic już bym nie dał) ?Wiem, że im cięższa przegroda, tym lepiej tłumi, a tak sobie myślę, że jednak tynk na 1m2 jest dużo cięższy od wełny.Obecnie na ścianie (na cegle) jest stary tynk tradycyjny, wyrównany warstwą tynku gipsowego o średniej grubości 1cm. Jaki tynk mogę teraz położyć ?Ostatnią warstwą będzie tynk japoński. Bardzo proszę o opiniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mictantecutli 03.10.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 No nie przypuszczałem, że będzie to aż takie trudne pytanie.A czy może ktoś mi powiedzieć wprost, lub podpowiedzieć jak wyliczyć mniej więcej o ile wzrośnie współczynnik izolacji akustycznej po nałożeniu 5cm tynku cementowo-wapiennego + 1cm tynku japońskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts