Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie sedesu do posadzki a podłogówka

pablomoc

Recommended Posts

A nie słyszałeś że podczas każdego etapu kładzenia instalacji trzeba robić zdjęcia? A jeśli wiedziałeś że sedes będzie przykręcany to trzeba było ominąć to miejsce przy kładzeniu rurek podłogówki :bash:

Teraz to jedynie krótkie śruby + solidne przyklejenie sedesu silikonem do podłogi. ... a! bym zapomniał i trzy zdrowaśki przed wierceniem ;)

Można wiercić bez udaru. W wylewce, które są zazwyczaj z piasku idzie bez problemu, natomiast jak trafi na rurkę to będzie wyraźny opór. Kiedys robiłem test na kawałku PEX'a i wiertłem widiowym nie tak łatwo przewiercić tą rurkę. To wiertło jest zwyczajnie tępe, więc wiercąc delikatnie ciężko zrobić rurce krzywdę.

• 3 weeks później...
Cokół nie będzie wyglądał zbyt estetycznie, nie może być również zbyt wysoki, żeby nie trzeba było na kibel po drabinie wchodzić. Jest to jednak bezpieczniejsze aniżeli wiercenie pomiędzy podłogówką.

To może zamiast wiadra i wynoszenia na zewnątrz dać muszlę WC i podłączyć się do kanalizacji ?

Miałem u siebie identyczną sytuację. Sam robiłem podłogówkę, miałem zdjęcia, a mimo to musiałem wiercić na czuja. Otwór wyszedł mi tak, że wiertło drasnęło rurkę. Wierciłem super delikatnie i powoli, zaglądałem do otworu, cudowałem jak chory i nic to nie pomogło. Cud polegał na tym, że poskrobałem rurkę, a jej nie przedziurawiłem, to by była masakra. Odradzam wiercenie na czuja.

Dobry pomysł z wodą, albo śniegiem i obserwacją gdzie się topi, ale mało precyzyjny. Przyklejenie może nie dać oczekiwanej wytrzymałości, ale to zdecydowanie najbezpieczniejsze rozwiązanie. Odtłuść i odpyl podłogę i muszlę. Muszlę oklej wkoło taśmą malarską, żeby jej nie pobrudzić, nałóż umiarkowaną ilość dobrej jakości sylikonu, albo kleju w kartuszu i osadź ceramikę na miejscu. Jak będzie źle , będziesz szukał innych rozwiązań.

Przyklej na klej do szyb samochodowych dobrej firmy np wurth i na 100% będzie trzymać.

To jest bardzo dobry pomysł. Prędzej oderwiesz płytkę od jastrychu niż muszlę. Uważaj tylko,żeby nie wymazać tym klejem rąk, ani przyklejanych przedmiotów, bo usunięcie go jest dosyć trudne i mało przyjemne. Podjedź do najbliższego serwisu blacharskiego, albo wymieniającego szyby tam go dostaniesz bez problemu, a może Ci użyczą jakąś resztkę z tubki, bo przecież potrzebujesz niewielkiej ilości.