Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A&P i nasza dziura w ziemi

Turlututu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jednak Alicja? Zastanawialam sie czy nick to nie przekora

Edit. Ja mowilam ze wszystkie Anki to fajne chlopaki? Ale chyba nie wszystkie zbyt bystre :D

Uwiezysz, ze dopiero teraz zauwazylam Twoja sygnaturke? Czytanie kurde selektywne :rolleyes:

Edytowane przez Turlututu

Na budowie troche do przodu - mamy tynki :wiggle: Troche panow pogonilam (ja to czasem jedza jestem :cool:) i zrobili gladziutko (znaczy okaze sie jak wyschna. Ale wydaje mi sie, ze nie trzeba bedzie robic gladzi :yes: Az szkoda, ze jeszcze bedziemy musieli gotowe meiszkanko troche pobruzdowac, by kable podprowadzic :bash:

kuchnia (dopiero pierwsze zatarcie tynku)

P1000961.JPG

pokoj dzienny

P1000979.JPG

lazienka:

P1000942.JPG

sypialnia

P1000960.JPG

trzeci pokoj

P1000929.JPG

Ale oczywiscie nie obylo sie bez wpadek. Pieknie wystaja te kabelki prawda? :mad: Tym bardziej ze nie ma byc podwieszanego sufitu, sufit jest juz gotowy do malowania, a sciany zatynkowane. Ciekawe, jak oni chca to przykryc?

P1000944.JPG

No i na pocieszenie widok ogrodka z tylu. Niezly bajzel mamy, co nie? :bash:

P1000966.JPG

wowww...tynki naprawde ladnie wyszly:yes: tylko faktycznie ta dziura w suficie niepotrzebna:rolleyes: jak mogli cos takiego zostawic.

Ogrodek troszke zalany, co? U nas tez bajzel na dzialce, ocieplali dzis mury i nie wszystko zostalo usuniete z odpadow po sytropianie.:mad:

Aniu,jakie macie sciany, z plyt k-g?

Edytowane przez Alija

Wpadam, w końcu, z rewizytą. :D

Pięknie się zapowiada.

Jak dla mnie, łazienka w szarościach - nr.1, ale z jakimś mocnym akcentem kolorystycznym w dwóch-trzech miejscach.

Z mozaiką w kuchni nie wiem czy nie będzie za „dużo”... ;) No ale ja obiektywna nie jestem, jestem zwolenniczką redukowania materiałów, faktur i kolorów. Ale jak już dasz mozaikę, to mozaika Domi jest najlepsza, może z fugą zbliżoną do koloru ścian.

Co do lamintau winylowego... Moja opinia jest taka, że to materiał o 100% lepszy niż normalny laminat. Widziałam w kilku wrzętrzach i wygląda i użytkuje się super. :yes:

Edytowane przez Da_Lena

Czesc Da_Lena!

Z lazienka i mozaika jestesmy ciagle na etapie zastanawiania sie. Tzn. ja wymyslam co chwile cos nowego, a moj P. warczy: no wez juz cos wybierz w koncu :lol2:

Jaco prawda do laminatu winylowego nie jestem tak przekonana, bo nie lubie go w dotyku (taki gumowy mi sie wydaje), ale akustyke ma lepsza no i duzo lepszy do podlogowki jest. No i jak jakis kiedys potencjalny potomek sie za niego wzemie, to mniej mi bedzie szkoda niz wszytkich parkietow. :D

Serwis przyszedl - szczyt kunsztu porcelanowego toto nie jest, ale nie jest zle.

Na budowie postepy niewielkie. Po naszym zgloszeniu naprawili fuszere w lazience - podkuli sufit i naciagneli kable od gory (dobrze ze w mieszkaniu nad nami jeszcze wylewek nie ma). Poza tym jest tak wilgotno i mokro, ze tynki nie schna. A w mieszkaniach z wylewkami zrobionymi maja ogromne problemy z jastrychem. Podobno maja ok 2 tygodnie opoznienia, ale w harmonogramie bylo troche luzu, wiec ma to nie wplywac na termin oddania. No ciekawe :confused:

P. zobaczyl po raz pierwszy tynki z bliska io byl w szoku ze tak gladko. Gladziej niz u moich rodzicow na gladzi :rotfl: Wiec na 100% nie bedziemy robic gipsowki.

Okazalo sie, ze deweloper zamowil lepsze okna niz mial i mamy jeszcze dodatkowo wywietrzniki z higroskopem we wszystki pokojach. Ja sie strasznie ciesze, bo jestem bardzo przeciw zbyt szczelnym oknom. Szczegolnie w Kolonii - gdzie jest paskudny mikroklimat, bo jest niesamowicie wilgotno. Po nocy okna sa cale mokre. Ale za to mamy cale stada papug na wolnosci, ktore przezywaja tu zime. (A jak na auta sraja :cool:)

W lazience pojawil sie geberit:

P1000993.JPG

W kuchni podlaczenie wody i kanalizacji

P1000997.JPG

Tynki wygladaja oplakanie i boimy sie, czy sie nie odparza

P1000995.JPG

Budynek z zewnatrz sie ocieplil juz caly i otynowal

P1010002.JPG

I na koniec maly bonus, papugi na jablace w ogrodku wyjadaja jablka

427856_10151114510727263_1411663911_n.jpg

Tynki same nie wyschną, tzn przy pogodzie jaka teraz się zaczyna. Jak jeszcze dojdą wylewki to już wogóle wilgotność strasznie się podniesie.

Powinni kilka razy dziennie wietrzyć, choć jak przyjdą mrozy to niewiele daje. I trzeba by było wstawić osuszacze i jak najszybciej zacząć grzać, ale to jakoś najwcześniej po 3 tygodniach od wylania jastrychu.

U nas osuszacze są już dwa tygodnie, a w sypialni (północna strona) jak przychodzę wylewać wodę to hygrometr pokazuje wilgotność powyżej 90%, po wywietrzeniu spada do 70%. No ale okna nie są już mokre więc idziemy w dobrym kierunku. :yes:

A papugi podobne do tych w Barcelonie. :D

DA-Lena w sumie to zmartwilas mnie tymi tynkami. U nas jest wszystko w gestii dewelopera, a on pewnie nie kwapi sie z tym. Poki co nie interesowalam tematem, bo nie robi jeszcze u nas w mieszkaniu. Ale jak odwali fuszere, to bede upierdliwa na odbiorze. No i gwarancje tez w sumie jest.

Domi :o- jak szybko przelecialy 3 tygodnie. Juz po podrozy?

A z sypialnia tez mi brakuuje tego czegos. Kombinowalam troche z kolorami, obrazami itd, ale nic nie wyszlo z tego. A jak zdjecie slubne nad lozko walnelam to moj P. skomentowal:

P: O jezu! :wtf: Coz to jest?!

Ja: (z lekkim wkur...) Zdjecie slubne!!!!

P: Czyje?!! :bash:

Turlututu schniecie tynkow przy tej pogodzie faktycznie moze byc trudne i zgadzam sie z Da_Lena, ze wylewki jeszcze bardziej spoteguja wilgotnosc. Wiem, ze takie osuszacze mozna wypozyczyc :)

Sliczne papuzki, skad one?

A ten Twoj P niezly jest....tak sie "zmienil", ze nie moze siebie poznac na zdjeciu?:lol2:

Alu, wiem ze mozna wyporzyczyc, ale niestety nie wolno nam w mieszkaniu nic robic (poza zdjeciami :lol2:) az do odbioru. Nech wiec sie deweloper martwi, ja mu najwyzej bede du... truc, jak spadnie ponizej chyba 5 stopni temp w mieszkaniu, ze tynk ma nieodpowiednie warunki. Ale porzyczac bedzie musial na swoj koszt :D

A papuzki to lokalne zza okna :) W Koloni i Leverkusen ich cale stada lataja.

U Ciebie jest łatwiej, to sprawa dewelopera i faktycznie jakby coś to nie podpiszesz protokołu odbioru. ;)

U mnie jest tak, że jak dobrze dom nie wyschnie to robią się opóźnienia, bo kafelkarz nie może pracować, i traktują je jako opoźnienie z naszej winy, czyli kasa nam się nie należy. :mad:

Jak ja się cieszę, że mój M dał mi wolną rękę w urządzaniu wnętrz. Jedyne co go interesuje to ile to będzie kosztować, a całą resztę zostawia w mojej gestii. :D

Domi :o- jak szybko przelecialy 3 tygodnie. Juz po podrozy?

A z sypialnia tez mi brakuuje tego czegos. Kombinowalam troche z kolorami, obrazami itd, ale nic nie wyszlo z tego. A jak zdjecie slubne nad lozko walnelam to moj P. skomentowal:

P: O jezu! :wtf: Coz to jest?!

Ja: (z lekkim wkur...) Zdjecie slubne!!!!

P: Czyje?!! :bash:

Tak niestety te 3 tygodnie już minęły:( Dla mnie pewnie jeszcze szybciej:((

Jak dobrze, że my jesteśmy dopiero co po ślubie (dopiero w przyszłym tygodniu odbieramy zdjęcia od fotografów) to może jeszcze mój M rozpozna siebie:P