Turlututu 28.11.2012 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) To jezyk pewnie opanowany do perfekcji? Moj M czuje sie w De wspaniale, czego o mnie nie mozna tego powiedziec... Na poczatku mieszklaismy w Bochum(2 lata), pozniej przeprowadzka do Herne a domek budujemy rowniez w Herne U nas podobnie. P. sie czuje tu cudownie, ja jestem ciagle na etapie, ze jakby powiedzial, ze wracamy do PL; to bym sie tylko spytala, czy mam 10 min na spakowanie Z jezykiem sobie calkiem dobrzeradze, choc pewnie Wy po tylu latach o niebo lepiej. No ale Kölsch nie rozumiem ani w zab Wpadlam na pomysla, by wyrabac dziure w mieszkaniu. Nie do sasiadow co prawda (a mozna by tak sobie powiekszyc salon ), ale do szachtu. Otoz za kawalkiem sciany mamy taki oto szacht z rurami, ktory zostal poozniej zamurowany I wymyslilam, ze jakby tam dziure wywalic i zrobic zabudowe z gk, to zyskamy raz duzo miejsca, bo wywale szafke rtv, a dwa bedzie miejsce na moja wymarzona cegla. P. juz nawet przyklasnal. Zrobi mi stelaz, a tyl i boki zaizolujemy welna, co by nam te rury nie halasowaly. Jak nie lubie zabudowy z gk, bo czesto wychodzi mega tandetnie, to mam nadzieje ze nam sie tego efektu uda uniknac. Edytowane 28 Listopada 2012 przez Turlututu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 29.11.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Aniu super pomysl!!!! Ja tez uwielbiam cegle i cichutko planuje ja u siebie. Swietnie bedzie wygladala w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 04.12.2012 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Na budowie juz troche nie bylismy, ale P. dzis dzwonil do mojego uuuuuuuuuuuuulubionego kierownika (ja z wiadomych powodow tego nie robie ) i jest dobrze. Maja tylko tydzien poslizgu do planu, wiec nasze mieszkanie powinno byc na koniec stycznia gotowe. Jesli nie zlapie ostra zima i zrobia dojazd dla strazy pozarnej (to jest warunek), to odbiory beda moze nawet na przelomie luty/ marzec. Po jastrychu juz mozna chodzic. Deweloperowi zostalo do zrobienia: - posadzka: ulozyc laminat - lazienka : plytki, malowanie, prysznic, umywalka i wc - drzwi i futryny wprawic - kontakty i pstryczki zamontowac WIEC KONIEC SIE ZBLIZA!!! (niestety ale nie 21 grudnia ) W czwartek za tydzien jedziemy pomierzyc wymiary pod kuchnie i szafy pod zabudowe, bo w PL na swieta finalizujemy zamowienie. Wybralismy sie dzis z P. do meblowego, i jedno wiemy - na glowe upadli z cenami kompletow wypoczynkowych. Zdrowo ich pogrzalo. Ale udalo nam sie obejrzec piekarnik, ktory wybralam w necie i jestem pewna jakosci wykonania. Fajnie byloby jeszcze gdzies obejrzec lodowke A ostatnie dni spedzilismy na kupowaniu mnostwa pierdolek do wyposazenia kuchni, elektryki i wieszakow pod TV, oswietlenia itd. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Turlututu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 06.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Wowww.....ale u Was do przodu....ciesze sie bardzo! Tak, tak...z cenami to jak sama napisalas szybuja w kosmos...ale co zrobic, wszystkiego nie da sie zakupic w PL Widze jednak, ze bardzo duzo juz zakupiliscie do Waszego mieszanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 06.12.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) No powoli zblizamy sie do konca Strasznie nas to cieszy. Dzis jeszcze deweloper dal nam znac, ze miasto postanowilo, ze 100m od naszego mieszkania, bedzie nowy przystanek autobusowy. W ten sposob, by sie dostac na jeden z wazniejszych dworcow potrzebujemy cale 3 minuty A 600 m od mieszkania mamy metro. Strasznie nas to ucieszylo Pozatym fotograf, ktory robil zdjecia na naszym slubie przerobil jedno wybrane do odpowiedniej jakosci, wiec bedzie na ego-szybe w kuchni. A co sie bedziemy Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Turlututu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 06.12.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jeju ale Wam zazdroszcze tych przystankow Ja to bede miala wszedzie daleko....w dodatku nie mam prawka ...wstyd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 06.12.2012 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Oj komunikacja miejska to wygoda niesamowita. Choc mnie przeraza mieszaknie tak blisko centrum. Zawsze mieszkalam na przedmiesciach i bylo blisko na spacer do lasu. A tu tego nie bedzie. Cos za cos. Alija - powaznie nie masz prawka? A bedziesz chciala zrobic? Ja mam, ale nie cierpie jezdzic. Szczerze nienawidze prowadzic. Ale w pierwszej pracy mialam tyle wyjazdow, ze w ciagu roku zwiedzilam cale Niemcy, od Ravensburga przez Lipsk po granice dunska. I to za kazdym razem prawie innym autem. Matko, ale ja wtedy sie stersu najadlam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domi87 07.12.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Turlututu wyjaśnisz mi proszę co to za pomieszczenie? I dlacvzego ono takie całe niezagospodarowane? i czy mogłaś je sobie całe przywłaszczyć? A poza tym gratuluje postępów! Sypialnia też mi się już bardziej podoba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 08.12.2012 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Turlututu wyjaśnisz mi proszę co to za pomieszczenie? I dlacvzego ono takie całe niezagospodarowane? i czy mogłaś je sobie całe przywłaszczyć? Jak sie schowek sam nie wygada, to wychodze z zalozenia, ze mu pasuje bycie przywlaszczonym. Poki co nie zglaszal zadnych obiekcji. A tak powaznie, to w tym szachcie sa rury spustowe odprowadzajace deszczowke z dachu - sztuk dwie - po jednek w kazdym rogu. A srodek sie marnuje Deweloper to tylko zamurowal, nie jest to zadna sciana konstrukcyjna, specjalnie zaizolowana ani oddzielenia przeciwogniowego, wiec technicznie nie ma przeciwwskazan A postepy strasznie ciesza. Juz tak malo zostalo. Dzis deweloper zazyczyl sobie prezent swiateczny w postaci nastepnej raty. A kolejna bedzie juz po przekazaniu mieszkania. Nie moge sie doczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 15.12.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Lekko sie wczoraj podlamalam. Firma, gdzie mielismy robic kuchnie i szafy nas wystawila tak, ze ho ho. Od pol roku bylo dogadane co i jak, w tym tygodniu mielismy podpisac umowe (jedyny powod, ze nie zrobilismy tego wczesniej to to, ze nas w PL nie bylo), a wczoraj dostalismy e-mail, ze nie sa w stanie wkonac zamowienia, bo zlapali jakis mega kontrakt. No rece mi opadly i nawet tego nie skomentuje Kryzys w branzy meblowej - jasne! Dzis jestesmy juz w PL i mamy tydzien na znalezienie nowej firmy ( i zalatwienia przy okazji innego miliona spraw). A wiem, ze nie bedzie latwo, bo marudze i mamy nietypowe rozwiazania (np. szklo opt-white na frontach) i jeszcze ograniczony budzet. No to zaczynamy rajd po Slasku Moze macie kogos do polecenia? Na budowie za to, jak zawsze prawie poko co, wszystko bez zarzutu. Nie umiem znalezc zadnych usterek, a zawodowo powinnam umiec, albo slepa jestem (to tez prawdopodobne). Ba - nawet harmonogram budowy zmienili, bo im sie przyspieszylo. Wylewki sa gotowe, ogrzewanie budynku zalaczone (a nie musieli, bo w Koloni minusa nie bylo), kafelki w lazience ulozone i mieli wczoraj fugowac. Lazienka: sciana na wprost ma zostac przed dewelopera pomalowana na zielono. Zastanawiamy sie czy jej oraz sciany na wprost prysznica jednak nie wykafelkowac, by sie tak nie chlapalo (a ja to jednak mam talent) Co o tym myslicie? Dlugi pokoj: stwierdzilismy, ze nasze mieszkanie jest jednak dosc ciemne. W tej chwili tynki sa bezowo-szare, wiec szare sciany jak planach zrobia z mieszkania bura nora. Wiec przeplanowalam kolory na nowo - beda biale sciany i jedna anrtracytowa: Kuchnia: okno jest dziwnie wysoko, ale coz ( w gratisie szanowny pan inwestor). Pojawil sie parapet: Elewacja tez jest gotowa: Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Turlututu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 15.12.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Aniu ale masz fajnie, ze jestes w PL. Uwielbiam spedzac tam swieta Mniej fajnie, ze firma sie wycwanila:mad:wierze, ze jestes podlamana, bo wlasciwie wszystko bylo juz zapiete na ostatni guzik a tu taka wiadomosc. Przykro mi bardzo, mam jednak nadzieje, ze szybko znajdziecie kogos na ich miejsce. Aniu a w prysznicu nie bedzie szyb? Bo jesli nie, to mialam ten sam problem, ale Ewa podpowiedziala mi fajne rozwiazanie, by umiescic na scianie szybe. Tylko u Ciebie to by chyba niefunkcjonowalo-chyba. lazienka sie super zapowiada!!! Az zazdroszcze(tak pozytywnie;)), ze tak sprawnie wszystko przebiega Jedna sciana antracytowa wystarczy w zupelnosci-moim zdaniem. Wneka z cegla ladnie bedzie podkreslona przy bialej scianie:yes: Na zdjeciu to pan inwestor, a ja myslalam, ze Pawel Powtorze sie: elewacja boska!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 16.12.2012 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Aniu ale masz fajnie, ze jestes w PL. Uwielbiam spedzac tam swieta Oj tez uwielbiam. I dlugo juz rodzicow nie widzielismy. A jak pieknie bialo bylo po drodze Mniej fajnie, ze firma sie wycwanila:mad:wierze, ze jestes podlamana, bo wlasciwie wszystko bylo juz zapiete na ostatni guzik a tu taka wiadomosc. Przykro mi bardzo, mam jednak nadzieje, ze szybko znajdziecie kogos na ich miejsce. Szukamy, szukamy. W poniedzialek jedziemy do dwoch firm jednej do Katowic drugiej w Gliwicach. Bo wydac kase do byle jakiej firmy to nie problem, ale znalezc cos rozsadnego to gorzej. Ale przynajmniej mamy juz projekt i wiemy, co chcemy, wiec kwestia tylko wyceny i czy sa technologicznie w stanie to zrobic. Aniu a w prysznicu nie bedzie szyb? Bo jesli nie, to mialam ten sam problem, ale Ewa podpowiedziala mi fajne rozwiazanie, by umiescic na scianie szybe. Tylko u Ciebie to by chyba niefunkcjonowalo-chyba. lazienka sie super zapowiada!!! Az zazdroszcze(tak pozytywnie;)), ze tak sprawnie wszystko przebiega Lazienka jest ok, choc im dluzej sie w nia wpatruje, tym bardziej widze niezbyt przemyslany uklad plytek podlogowych. No i ten odplyw...Ale w obliczu tego, ze nas ze wszystkimi meblami firma wystawila, ta taka dorbnostka, jak podloga w lazience, mnie juz zupelnie nie rusza. Sa plusy akurat u mnie szyba na scianie srednio mi sie widzi. Wiec bedziemy raczej kafelkowac. Jest jeszcze opcja, by dorobic zamkniecie do kabiny. Na zdjeciu to pan inwestor, a ja myslalam, ze Pawel Pawel? To Przemek, czyli maz Bylismy dzis w makretach budowlanych i nie wytrzymalam kupilam farbe antracytowa. Dokladnie taki odcien, jaki sobie wyobrazalam. Dekoral Fashion antracytowa struktura http://images.sklepy24.pl/96692523/2722/medium/farba-power-paint-colour-style-kolekcja-loft-kolor-antracytowa-struktura-farba-lateksowa-przeznaczona-do-dekoracyjnego-malowania-2-5l-firmy-dekoral-fashion.jpg Zrodlo Jestesmy zadowolenie poki co z dewelopera bardzo. Jednak musze powiedziec, ze jak zawsze bylam sceptyczna do Lean Management, to jednak tu sie to sprawdza i pomoglo im bardzo ograniczyc koszty, zwiekszyc jakosc (wyraznie, nie ma praktycznie zadnych uchybien) i skrocic czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domi87 17.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 elewacja cudna! Postarali się Co do firmy, to masakra jakaś! A mówią, że bój o klienta! Nie wyobrażam sobie czegoś takiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 17.12.2012 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jezdzimy i szukamy kuchni. Znalezlismy jednego calkiem ok wykonawce, czekamy na jutro na wycene. No ciekawa jestem... Tylko sie nie umiem na jedno rozwiazanie zdecydowac. No epokowa po prostu decyzja... Ale ja nie umiem Do szafek i szuflad ze szklanym frontem moze byc: - albo ramka aluminiowa lakierowana na bialo (w tym samam RAL co front) i na nia nalepione szklo, tak ze brzeg szkla jest zlicowany z ramka http://www.akcesoria-meblowe.eu/a/alu/3/fronty_aluminiowe_imola_2.jpg http://www.akcesoria-meblowe.eu/a/alu/3/fronty_aluminiowe_imola_1.jpg Zrodlo - albo mozna pod szklo nakleic lakierowana plyte meblowa. Z boku wyglada to tak samo, jedynie od srodka albo jest pelna plyta, albo ramka i szklo gole w srodku. Szklo z plyta jest potwornie ciezkie, z ramka jest o niebo lzej i podobno stabilniej. Ale plyta ladniejsza. No dylemta zyciowy mam, prawda. A i tak wszystko rozbije sie o wycene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 17.12.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Aniu zobaczylam sobie projekt Twojej lazienki i juz wiem o co chodzi ale ja to bystra jestem. Uklad lazienki troche podobny do mojej Chodzilo o cos takiego? Mnie sie wydaje, ze jesli bedzie tam szyba jak na projekcie to nie bedzie to zle wygladalo http://img812.imageshack.us/img812/7623/lazienkaani.jpg Co do frontow to chyba bym z ramka wybrala...taniej, stabilniej i praktyczniej Edit: a druga wpadka to z imieniem meza...ja nie wiem dlaczego ale bylam przekonana, ze imie Twojego meza to Pawel... Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Alija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 19.12.2012 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Alus, dziekuje Ci bardzo - rozwialas moje watpliwosci co do plytkowania lazienki. Bardzo mi sie podoba i zrobimy dokladnie tak jak wymyslilas. P. tez powiedzial, ze daje to lepszy efekt niz sobie wyobrazal. A i sciana bedzie zabezpieczona. Postanowione. Z kuchnia tez sie sprawa wyjasnila. Znalezlismy firme (mam nadzieje ze juz ostatecznie), dogadalismy sie co do projektu i ceny. Szef mnie przekonal szczegolnie technicznie, bo znalazl powazny blad w naszym projekcie i to na pierwszy rzut oka. Fronty szklane beda jednak klejone do plyty - wyszlo taniej a mnie sie jednak bardziej podoba (w koncu jak place, to niech to chociaz wazy swoje ). Cenowo tez wypadamy lepiej niz w starej firmie, wiec na dobre nam to wyszlo. Tylko szklo nie bedzie opti white tylko lacobel. Skorzystalismy takze z podpowiedzi firmy, by wysokoa zabudowe nie obudowywac blatem (przeszkadzac maja zaokraglone rogi w blacie) tylko fornirem co bedzie na szafkach odlnych. Zmienil sie charakter kuchni, ale chyba tez ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 19.12.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ale macie ładną elewację. U nas niestety rządzą jaskrawe kolorki. Deweloper chyba wyszedł z założenia, że im bardziej pstrokato tym ładniej. I tym sposobem jest i zieleń i pomarańcz i żółto-seledynowy... Koszmar jakiś Cieszę się, że będzie dużo bieli na ścianach. Kocham ten kolor, bo nadaje wnętrzom świetlistości i stanowi świetną bazę dla dodatków. Trzymam kciuki żeby z nową firmą meblową poszło dobrze Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 21.12.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Turlu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alija 23.12.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://img12.imageshack.us/img12/1587/zyczeniape.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 23.12.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://scouteu.s3.amazonaws.com/cards/images_vt/merged/wesolych_swiat_990.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts