Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się nie znam na metry kwadratowe i to jeszcze w przeliczeniu na wszystko...

Na razie zapłaciłam:

- 9 tys z kawałkiem za styro, siatkę i klej do siatki caparola, a i jeszcze jakies mazidło

- coś za klej do styro (ale nie pamiętam ile) załóżmy że 1000 razem z listwami, kapslami

- kilka pianek - 150-200 zł

- robocizna 7000

Czyli razem 18 000,00 przez 250m to daje plus minus 72 zł - ale bez tynku.

Nie pomogłam, nie?

zawsze pomagacie dziewczyny :)

pojawiła się opcja robienia własnymi łapkami Inwestora plus pomocnicy, tylko czy wiedzą jak :) hmm

co może pójść nie tak??? :D:D:D

Edytowane przez nita83

jak Inwestor i pomocnicy wiedzą skuli czego poziomicę mają i dokładni są to wsio dobrze pójdzie;) pamiętać dobrze o listwach startowych do styropianu, jak klej dawać, w razie szczelin zapiankować, ładnie wyszlifować i będzie;)

jak macie okna zlicowane z murem to my dawaliśmy jeszcze taką jakby piankową taśmę rozprężną między styro a futrynami dla dodatkowego uszczelnienia;)

ha Wusia ! skarbnico wiedzy Ty moja! :D ja tu właśnie szukam co w ogóle do takiego ocieplenia jest potrzebne prócz styropianu :D

- styro, kołki, siatka, klej, listwa startowa, przydało by sie też jakieś rusztowanie

No nie wiem, nie wiem. U nas jak zwykle wszystko na wariata. Zaczęło się od tego, że Inwestora naciskają na wybranie zaległego urlopu. Jak znalazł dwa tygodnie na robienie elewacji. W sumie nie... raczej zaczęło się od tego, że nijak nie mogę przełknąć proponowanych cen za ocieplenie.

Jakkolwiek się zaczęło, zapalamy się do pomysłu i jeśli coś ma z tego być, to musi ten ogienek szybko buchnąć, bo już zaczął się listopad. Czyżby kolejny rok wyścigów ze śniegiem i mrozem. Zawsze to jednak wielki krok do przodu. I na kominek mogło by wystarczyć.....

p.s.

Kulkoland zaliczony. Dzieci wylatane :) A matka w workach ochronnych na butach polazła na druga stronę ulicy do innego kulkolandu. :bash:

Aj doczytałam że chcecie teraz. Odpuśćcie sobie, wg mnie za późno. Musisz mieć kilka dni na skompletowanie materiałów a pogoda leci w dół. Owszem są tacy którzy kleją w mrozy (liczy się też temperatura w nocy) ale oni nie robią dla siebie tylko na akord. Musielibyście mieć dużego farta żeby teraz zacząć i skończyć przed mrozami.

Dziękuję za wsparcie moralne i wiarę w osobę i zdolności Inwestora. Żeby nie było, ja do tego łapki nie przyłożę. Zimno już i nie będę sobie tyłka odmrażać.

Mam jeszcze krokwie do pomalowania z jednej strony. Nienawidze tego.

Cronin u nas jest jeden "mały problem". Ubytki w kleju między pustakami, przez które może nalecieć wody. W sumie to tylko w garażu i kotłowni. Ach i progów pod drzwiami nie mamy.

Edytowane przez nita83

Daj spokój przecież nie nasypie śniegu po dach, lawina też na Was nie zejdzie. Największe ubytki można zakleić. Trochę kleju do gazobetonu szpachelka, jeden dzień i z głowy. Próg - wystarczy deskę położyć.

Ocieplanie póżną jesienią oznacza kupno "zimowego" kleju, rozrabianie go ciepłą wodą, jeśli klejenie na piankę to piankę też trzeba rozgrzewać w wiadrze z ciepłą wodą. No i codzienna modlitwa żeby temp. nie spadła poniżej - 5 stp i żeby nie padało.

Ale jeśli jesteście zdesperowani to &&&

My tez liczymy na jakies 2 tygodnie pogody jeszcze.

Tyle panom zajmie pewnie zakończenie:mad:

ps. więc pogoda musi być;)

aż zajrzę na długoterminową

edit: zajrzałam:/ ten weekend ma być jeszcze ok ale w przyszły już -1

z tym, że to wiadomo jak jest z długoterminowymi, na dwoje babka wróżyła...

My zaczęlismy stawiać mury jesienią 2011, około 20 października. I też kierownik nam radził zalać strop i zakończyć. A okazało się że pogoda nie była zła, wymurowali nam jeszcze ścianki poddasza, pozalewali wieńce i zimą kładli więźbę. A mróz przyszedł dopiero w styczniu chyba...

Edytowane przez Lukarna

Dziękuję za wsparcie moralne i wiarę w osobę i zdolności Inwestora. Żeby nie było, ja do tego łapki nie przyłożę. Zimno już i nie będę sobie tyłka odmrażać.

Mam jeszcze krokwie do pomalowania z jednej strony. Nienawidze tego.

Cronin u nas jest jeden "mały problem". Ubytki w kleju między pustakami, przez które może nalecieć wody. W sumie to tylko w garażu i kotłowni. Ach i progów pod drzwiami nie mamy.

W japonkach i satynowej bluzce może być ciężko;):lol2:

Nita ja nie chcę być złym prorokiem ale czasy w sensie pogody teraz niepewne:( styro może zdążycie położyć ale z siatką i klejem problem być może:( a zostawić na zimę sam styropian trochu szkoda bo potem trzeba szlifować co się zżółknie:( dobrze Cronin mówi, żeby dziurki zapaćkać na równo, zresztą i tak zasadne by to było przed ocieplaniem;) a gdzie progów brakuje to można deski albo jak co z pustaków zostało dociąć :) nasz domek też pierwszą zimę stał "goły" tylko z oknami i dachem i moim zdaniem dobre to było bo spokojnie osiadł nieco i dobrze wszystko odparowało i z kleju i z tynku w środku;)

no właśnie Dorka, ta opcja odpada :D

czesc Max :)

Zaczyna się (tfu tfu) szaleństwo. Umywalka się wzieła i pękła i spadła. Za sprawą kończyn Inwestora. Wynik: umywalka w kawałkach, płytka na podłodze odpryśnieta.

Dobra nowina jest taka, że kupno nowej zajęło nam jakieś 10 minut. Czyli z wyborami armatury będzie z górki :D