Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Nitka,

uściski zostawiam przelatując - nie nago i nie w stroju mikołaja;)

ja nie lubię starych rzeczy...ostatnio znalazłam stare listy z liceum, kalendarze, pocztówki...otworzyłam, poczytałam przez 5 minut i ...zrobiłam wielkie ognisko:) jesienią to było, dodam:)

o piernicze...zapomniałam o pierniczkach...w przyszłą sobotę zrobię:)

buziaki

Nigdy nie wiadomo gdzie zagląda Święty Mikołaj, więc równie dobrze możecie tutaj zgłosić swoje propozycje :):)

Też nie miałam odwagi w całości czytać tych różności z czasów prehistorycznych. Przejrzałam pobieżnie i tylko mi się oczy ze zdziwienia otwierały.

Macham Wszystkim!!!

czesc Kachna :) nie ma jak ciepełko w zimie, co? :)

Miotam się na wszystkie strony a zegar tyka. Na słowo Vat dostaję nerwowych tików. Co kupić przy ograniczonym budżecie. Czy styropian z klejem na elewacje (ale bedzie robiona jesienią, wiec gdzie go przetrzymam), czy wszystko do sufitów (gdzie przetrzymam przez zime płyty kg), czy kafle (szaleć z kaflami jak sufitow brak) , panele (gdzie?), a może wanne i umywalke, albo najlepiej wkład do kominka :) I jak to wszystko upakować w posiadanej kwocie.

Żeby nie było - miotam się tylko ja. Inwestor prezentuje modelowy ZEN.

ach i jeszcze... jak chce kupic umywalke z szafką wiszącą, to na fv musi być osobno wyszczegołniona cena za umywalke, zeby ją odliczyc??

Edytowane przez nita83

cześć Nitka,

bierz przykład z męża i nie miotaj się.

ale rozumiem o co chodzi. wściekłość bierze na ten kończący się Vat.

my kupiliśmy bloczki na wymurowanie reszty domu i ścianki działowe i papę na dach. i nic więcej, bo reszta kasy na więźbę, a to nie podlega odliczeniu.

kicha

ale pamiętaj. ZEN :hug:

ps. a co do ostatniego Twojego pytania, to na pewno będzie osobno umywalka i szafka na fakturze. tak przynajmniej powinno być.

Nita u mnie szafka z umywalką, kupowana jako zestaw w casto, jest jedną pozycją na fakturze, nie do odliczenia (można spróbować oczywiście).

Płyt kg absolutnie nie bierz bo padną w zimnie i wilgoci. Panele dadzą raczej radę, wkład też, płytki wiadomo, tylko co jak Ci się zmieni koncepcja :D

Styropian może uda Ci się z późniejszym odbiorem, klej ma krótki termin przydatności, po pół roku idzie do kosza.

Ech te wybory :sick:

nawet nie wymawiaj tych słów: Jak ci się koncepcja zmieni....

Dzięki za pomoc i głos rozsądku, przynajmniej mi część pomysłów odpadło :) Zastanawiam się jeszcze nad opcją upchnięcia płyt kg w piwnicy rodziców, ale to by już była przysłowiowa kropla..

Cel: Kupić wszystko co się zmieści w zakładanej kwocie, a co można odliczyć.

Czas: 10.00 - 14.00

Oczekiwania: łatwo, szybko, tanio i przyjemnie.

Myślałam, że napiszę: kocham zakupy, ale nie budowlane....

Jednak nie było tak źle. Pełni nadziei i optymizmu, że przecież to nie może być takie trudne, zostawiwszy dzieci z babcią, wyruszyliśmy na łowy. Łowy niespodziewane i zupełnie nie planowane w tym roku, ale jak to u nas bywa - nigdy nic nie wiadomo. Dla spokoju ducha zajrzeliśmy do jednego płytkowego sklepu, gdzie jest niemal wszystko w niemal kosmicznych cenach. To tak w ramach: "a może choć raz zrobimy coś na bogato". Natury jednak nie da się oszukać. Opuściliśmy przybytek luksusu :D.

Na drugi ogień poszły sufity - płyty kg, stelaże, wełna i styro na ocieplenie domu. Schody zaczęły się przy pytaniu: a ile tych stelaży głównych? ile przyściennych? Hęęę ... no nie wiemy. Tym sposobem mamy zapewniony miły romantyczny wieczór przy projekcie i kalkulatorze. Wszystkie materiały na szczęście przetrzymają w magazynie do wiosny. Ok, powiedzmy, że odfajkowane.

Ładujemy działa i ruszamy do sklepu nr trzy, do miłej, kompetentnej pani (i pan też całkiem do rzeczy). Nad łazienką to bym mogła stać do jutra i przez całą kolejną wiosnę, ale jednak wyszła opcja tańsza płytki Bali beż i krem 25x36. Klepnięte i już nie będę się oglądać za siebie. Położę je w poprzek i powinno być dobrze, a przynajmniej po naszemu. Więcej bedzie jasnych niż ciemnych.

http://www.e-plytki.eu/public/assets/dominik1111/cersanit/domino-bali-duza-bez.jpg

Do tego wanna 170x70 Koło Record i umywalka 60 cm do kompletu.

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2013/03/wanna-kolo-2.jpg

http://partner.kolo.com.pl/storage/images/produkty/ceramika/rekord/K91160/K91160_380x380.jpg

potem wymyślę szafkę, albo i nie

Do holu podobało nam się wszystko co drogie, ale mieli fajne płytki drewnopodobne i raz dwa razem z panem dobraliśmy do nich panele salonowe. Potem szybki rzut oka na panele do sypialni oraz listwy. Liczenie listew i łączników to była katorga i przezornie pilnowałam drzwi, co by Małżonek nie zdezerterował. Dzielny jednak był i zostanie mu to wynagrodzone ;D

http://pliki.eurohome.tv/assets/396x396/358443.jpg

panele dąb orlean i dąb alpejski, ale nie pamietam już które to które i do czego :D

Rzutem na taśmę jeszcze gres techniczny do kotłowni i pralni (zapomniałam o spiżarce, ale może zrobię wyklejankę resztek :D)

Jutro za wszystko wywalamy dużą kasę i FINITO.

(no jeszcze papiery z vatem, ale to nawet mi sie mysleć nie chce)

Kuchnia pozostaje nietknięta, wybiorę jak już szafki bedą wybrane. A druga łazienka w późniejszym terminie.

uff