Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Melisa, raz się żyje;)

A w ogóle to specjalnie tu Nitka przylazłam bo nie wiem czy już nie spisz więc Ci smsa wysyłac z wyznaniami nie będę a poczułam nieodpartą chęć żeby Ci powiedzieć że tęskno mi za Tobą:hug:

Bo kurde budowac się musisz akurat teraz i czasu nie masz na spotkania

LUKA http://www.cosgan.de/images/midi/musik/c015.gif

bardzo to miłe, ja też strasznie tesknie, a jak popatrzyłam na Wasze zdjęcia to mnie aż z zazdrości skręciło. W sumie mogłabym się też zfochować, że nie poczekałaś na mnie z wykończeniem domu. Ten rok w tą czy w tamtą by już nie zrobił różnicy :D

A na serio to ciekawe jak tam będzie z netem w tej mojej wsi. Najlepsi są ci od lte, na zewnątrz będzie dobry sygnał, Czy oni sobie wyobrażają, że jestem człowiekiem z lodu.

Tak na marginesie. Kwiatki mi kwitną. Na opakowaniu pisali, że zakwitną za rok. No cóż, może one nie wiedziały, zarobione były...

103_3601.jpg

Doniczka przezacna :)

Ja też tęsknię! Za Tobą i Twoją nieskończoną energią.

Nitka, nie zdążyłam wczoraj, więc powie dzisiaj: jest super, jest wielka i przestrzenna i super doświetlona. Po prostu bajer. Nie wiem czy wszystkie zasady fenszuja i tryndy współczesne zachowane, ale mi się bardzo podoba.

Hej Dorka, energia mówisz... byś mnie widziała jak zalegam na kanapie.... wulkan energii :D

Do fengszuja mi daleko i do pełnej symetrii też, ale może nie będę się tak przyglądać. Jak bedzie funkcjonalna, a na razie tak mi się wydaje, to będzie git.

Cieszę się, że Ci się moja doniczka z pustaka kominowego podoba. Mam w niej też werbeny, które okazały się goździkami. Cuda panie, cuda.

Dziś testowaliśmy magiczny zmieniacz fug. Zabawa jak z pastą do butów. Nie jestem pewna czy koniecznie trzeba zabezpieczać płytki, ale Inwestor jest zapobiegliwy. Na pierwszy rzut oka wygląda, że będzie dobrze. Jak jutro nic się nie zmieni, jedziemy całość. Dzięki Cronin, bez Ciebie zdzierałabym kolana drapiąc fugę.

103_3615.jpg103_3616.jpg

Mi energii dziś też jakby ubyło... Od rana byłam niepozbierana bo czekałam az mi P zadzwoni żeby go odebrać ze szpitala (swoja drogą od naszych drzwi do jego pokoju szpitalnego było 5 min spacerkiem - mierzyłam, ja ostatnio sama poszlam i sama przyszłam;) - ale to wiadomo facet)

Jak już w końcu zadzwonil i go odebrałam to była 14.

A potem stało się to co się stać już nie miało - przyjechał Nadworny Syfiarz Rzeczpospolitej czyli pretendent do betonowych butów:sick::sick::sick:

A miałam wczoraj złe przeczucia że wywołacie wilka z lasu...

Dzięki Bogu długo nie zabawił i pojechał.

Ale ja stałam się jeszcze bardziej niepozbierana.

Kurde Nita dlaczego ja to wszytsko u Ciebie piszę?

Luka, pisz :) ja chętnie wszystko przyjme :)

Ivy nie rozpaczaj, specyfik to Fuga Fresca z Mapei. U nas w sklepie nie uświadczysz, ale kupiłam na alegro za 11 zł sztuka. Jest troche kolorów do wyboru. Nie wiem jeszcze jak z wydajnością. Kupiliśmy na oko 4 sztuki. Jak posmarujemy to napiszę czy starczyły. Zobaczymy też jak jutro to będzie wyglądało.

Czesc Cronin, jasne, że chcę namiary. :)

Obklejanie nie jest takie złe. Po pierwszych 5 minutach myślałam, że to rzucę w cholerę, ale potem opracowałam sobie jakiś system i szło. Nawet w miarę szybko. Tylko strasznie zimno na tych płytkach.

Najpierw wzdłuż, potem wszerz.

103_3641.jpg

Tu widać, że poziom drzwi nam nie wyszedł. Co teraz nie wiem. Czy jakiś próg, czy co. Niech męska część rodziny myśli. Wszelkie pomoce naukowe mile widziane.

103_3662.jpg

A tutaj już po. Była okazja by z bliska zaznajomić się z własnymi kafelkami.

103_3678.jpg103_3680.jpg

Została do zrobienia tylko kuchnia, a nawet nie zużyliśmy jednego opakowania. Nic to, może trzeba będzie po jakimś czasie poprawiać. Kto wie. Chwilowo jestem zachwycona.

Fugi wyglądają teraz super.

Co do progu, u nas był identyczny problem. Przywieziono drzwi dwa centymetry za krótkie, ale wystarczyło, żeby mieć problem z prześwitem. Od zewnątrz mamy solidny próg, na którym częsciowo opierają się drzwi, odrobinę ocieplenia, potem od wewnątrz wykończone płytkami podłogowymi postawionymi na sztorc. Nie mam pod ręką na razie fachowej fotki, jak znajdę to pokażę. Bałam się, że będziemy się potykać, ale jest ok.

Hej Dorka, podobne rozwiązanie z płytkami mi dziś radzili. Muszę przekazać Inwestorowi. Będzie miał temat do dumania przy siedzeniu przy piecu. Piec, a w zasadzie podajnik spędza mu sen z powiek. Ciągle zrywa się jakaś zawleczka, zabezpieczenie czy cóś. Siedzi chłopina przy tym piecu jak kiedyś ludzie przy ognisku. W sumie to właśnie ten podajnik nas spowalnia. Choć nawet takie częściowe palenie zmniejszyło już trochę wilgotność w domu.

Dzięki Cronin, popatrzę i podumam. :) Ostatnio często tak patrzę i dumam. Niestety na dumaniu się kończy, bo nie mogę zdecydować się na lampy. Już mi się w głowie miesza. Dziś chciałam kupić plafon do kotłowni, w której nie mam sufitu.

Cześć Melisa. Mi tez się podoba. W zasadzie skończyłam zabawy z fugą. Zostały drobne poprawki.

Nituś fugi znacząco zyskały na urodzie czym wydobyły całe piękno z płytek:) co do podajnika to hmmmmmmmm z doświadczenia wiem że musi kupiliście badziewnej jakości groszek i blokuje ślimaka i dlatego rwie zawleczki bo obrócić nie może, kupcie na próbę worek innego groszku, tamten trzeba wybrać i wyciągnąć ślimaka i wyczyścić tam też i zacząć zabawę od nowa ;)

czesc WU, z groszkiem próbowaliśmy na samym początku. Po dokładnym wypoziomowaniu pieca, piec przestał zrywać za to błąd się jakiś objawił. Najnowsza diagnoza to spalona jakaś płytka od sterownika, do której nie dochodzi prąd. Koszt 6 zł, więc czekamy na przesyłkę.

Dni lecą jak szalone. Zaczęła się szkoła i moja funkcja nadwornego szofera została mocno rozbudowana.

Idąc za przykładem Lukarny, wzięłam się wreszcie za porządki. Nie zapomniałam o zdjęciach i teraz mogę wzdychać z zachwytem nad pracowitością moich dzieci. Dzielnie im pomagałam. Skończyło się tylko jednym celnym rzutem kawałkiem pustaka w nos, czyli znośnie.

103_3803.jpg103_3796.jpg103_3819.jpg

Z wieści mniej optymistycznych. Piec nadal nie działa. Cholera jedna pokazuje jakiś błąd. Inwestor walczy na tym polu niestrudzenie.