Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nita, a może żywopłot z buka. On trzyma liście, te zeschnięte przez całą zimę i nie bałagani jakoś znacząco. Dobrze się formuje i w miarę szybko rośnie. (Proszę sie nie sugerować tymi drobinkami z mojego dziennika)

dorka Dzięki za radę. Ja o roślinkach mam marne pojęcie i dopiero w Twoim dzienniku się dowiedziałam, że żywopłot może być z buka. :) Nie wiem czemu zawsze myślałam, że żywopłoty to jakieś krzaczory. :) Twoje maluszki są super. Z mężem będzie ciężka sprawa, bo mu się po prostu nie podobają. Nic to, poczekam do wiosny i ogrodzenia.

Taki mi się marzą. Te kamyczki to by było fajne rozwiązanie dla mojego leniwca. :)

http://i2.fmix.pl/fmi2423/5df840120023afd24db0c2cd

http://i1.fmix.pl/fmi2100/f2dd048e002171ea4db0c2e0

inspiracje ukradłam z bloga lasche :)

dorka nie załamuj mnie :)

U mnie wszędzie glina i tak sobie wymyśliłam, że w takich skrzynkach będzie mniej roboty. Napaliłam się na te warzywa jak nie wiem co :) Najbardziej bym chciała, żeby te skrzynki miały szerokie boki, to by służyły przy okazji za ławeczki :). Żeby można było przysiąść i podziwiać jak dzieciaki sadzą i pielą.:p

Najfajniej będzie mieć miętę i bazylię - pięęęęknie pachną. No i oczywiście całą masę poziomek, które uwielbiam, a nie bardzo można je kupic w ilościach hurtowych :)

Luka też nie mam ręki do kwiatów i innych, jedyna nadzieja w moim synu :)

Nita, nie martw się, u mnie też glina. A glina jest żyzna, ma tylko ten feler, że nie puszcza wody. Trzeba uważać, żeby się rosliny nie potopiły na wiosnę, a nie wyschły na pieprz latem. Rosną jak oszalałe. A po powodzi tak jak u mnie było to w ogole :)

Ale ogrodowo się zrobiło :wiggle: ja też już planuję warzywnik, zresztą w tamtym roku też miałam :) jedno wiem na pewno, nigdy więćej marchewki bo kiepsko mi rośnie :sick: teraz będzie cukinia ( nie trzeba przy niej plewić bo robi wokół cień i może rosnąć nawet w trawie :p ) pomidorki koktajlowe i paprykę pepperoni.

Też kombinuję co by tu posadzić, żeby się osłonić, chyba jakieś świerki...

cześć :) ale dzis zaszalałam na sankach, mokra byłam cała, a teraz ledwo żyję. Trzeba będzie na przysżły rok porządnie sie przygotować do sezonu - spodnie narciarskie się przydadzą :)

Ogrodowo tu ostatnio, bo plan jest taki, żeby na wiosnę wyrównać działkę i zrobić ogrodzenie z siatki. Skoro będziemy tam teraz spędzac mnostwo czasu, a dzieciaki z nami, to przydałoby się, żeby teren był w miarę bezpieczny i żeby się dzieciaki nie nadziały na jakieś gwoździe i nie pouciekały w siną dal :)

Nie pochwaliłam się zdjęciami, bo nie mam ale dach już skończony. Na wiosnę jeszcze będą poprawiac w jednym miejscu rynny. Okna wybrane, teraz dopinamy umowę. Myślimy i kombinujemy jak tu rozplanować prace i na co starczy kasy a na co nie. dracula podsunęła mi pomysł, żeby zamiast zlecić tynki zrobić samemu płyty. Każda oszczędność by się przydała, więc rozważamy temat.

Mi przez moment przez głowę przemknęła myśl o sankach ale straaaasznie dziś u nas wiało. A że Marcin dopiero co wyzdrowiał to nie chciałam go narażać:/ Może jutro będzie lepiej to o ile śnieg przez noc nie zniknie to się też wybierzemy:)

Ja też chciałabym na wiosnę przekonać P do wyrównania działki. Najpierw musimy jeszcze wyrwać starą wielką czereśnię która rośnie przy tarasie i 4 orzechy z końca działki. Tu może być problem bo wszyscy dookoła lepiej wiedzą co powinniśmy mieć we własnym ogrodzie i namawiają P żeby orzechów nie wyrywać, wrrr

U nas dodatkowo stoi na działce jeszcze stara szopa - teraz juz zupełnie nieprzydatna ale teściu się upiera że rozbieramy ja na końcu - nawet mi się nie chce o tym gadać.

Ogólnie marzy mi się porządek wokół domu/budowy taki jak widuje się u innych - nasze "obejście" wstyd po prostu pokazać wszędzie pełno resztek cegieł, drutów a także innych smieci, tak jak piszesz - strach dzieciaki wypuścić:(

Sorry ale mam dziś doła więc narzekam równo:(

Fajnie że dach macie skończony - czekamy na foty:)

Pisałaś jakie wybraliście okna??

Luka :hug: to chyba dzis taki dzien, ja od rana mam doła budowlanego, obudziłam się z myślą, że działka musi byc wyrównana i uporządkowana i już! Wtedy i jakiś gril by mógł byc i piaskownicę można zrobić i poziomki posadzić i żywopłot liściasty od strony garażu :) cicho sza . Potem było już gorzej, że nie wiem co najpierw, że kasy nie mamy, że nie umiem itp. A dwa dni temu cieszyłam się, że okna wreszcie wybrane :) Bierzemy 6 komorowe, 3 szybowe, na profilach Gealan S8000. robić je będzie i montować firma ze Słupska. Mam nadzieję, że dobrze wybraliśmy.

cronin a kiedy zaczynacie te tynki, będę z chęcią podpatrywać. kupujecie płyty lokalnie czy przez internet?

Jeśli będą płyty to po oknach, podłogówka, wylewki, hydraulika (to przed czy po wylewkach? nie mogę skumać?) i wtedy kable i płyty. Muszę ogarnąć kolejność i jak to z tymi płytami i kabelkami. :) Ale to nie dziś...