Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

Kobiety ja też się przyłączam do tej sztafety;). My mamy plan do Lipca zrobić jeden mały pokój na dole plus mała łazienka i się wprowadzamy. Zapewne wszędzie wokół będzie beton, pył i co tam jeszcze niektórym wydaje się być horrorem. Póki co nie mamy instalacji, ani wylewek ani tynków. Także Cronin nie martw się u nas też różowo to nie wygląda:)dzisiaj przeczytałam, że z początkiem Marca zawita wiosna i tego się trzymajmy:).

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

goście goście, a ja nawet kawy nie podałam :)

Uszy do góry, nie marudzić, cud na pewno się zdarzy :) Jesteśmy wszystkie na mniej więcej tym samym poziomie. No może niektóre panny mają już okna i jakies kabelki a nawet i smoka! :p Się wyrwały do przodu, ale na prostej Was dogonimy :p Niech no tylko wiosna nastanie :)

Czy ktoś wie czy jest jakiś specjalny święty od budowy?? Święci "wyspecjalizowani" bardzo dobrze się sprawują.

Cześć Nita:)

Święty jest od budowlańców to nie wiem czy nas dotyczy, pewnie nie:(

Nie mówię oczywiście o MSU czy innych samodzielnie budujących:)

Ale za to zobaczyłam że są święci od różnych dziwnych spraw i że np kilku świętych jest patronami gospodyń na plebanii:rotfl:

ps. Kachna, polazłam do Ciebie i:jawdrop:

No osobiście to wolałabym św. Franciszka, z nim się zawsze można dogadać :)

Nita no najpierw trzeba obkleić otwory okienne styropianem, wstawić okna, i dopiero wtedy robić obróbkę okien, taśmy, siatka, klej. Niestety trzeba to zgrać, albo obkleić tylko okna, wstawić je a resztę domku ocieplić za parę miesięcy i wtedy zaciągnąć klejem. Generalnie okna muszą być obklejone styro do montażu okien. Chyba że godzisz się żeby ociepleniowcy sami wyklejali taśmy od okien na styro, to można wtedy zamontowac okna "w powietrzu". Bądź montażysta od okien przyjedzie drugi raz jak już będzie styro. Kwestia dogadania dwóch ekip ;)

Witam niedzielnie. Cieszyłam się niedawno, że kolejna decyzja podjęta, a mianowicie płyty k-g samodzielnie montowane, zamiast tradycyjnych tynków. Niestety nie ma tak łatwo. Rodzina jest podzielona. Część jest za, część suszy głowę, że zdecydowanie nie. Sama już nie wiem co myśleć. Czy to się nadaje do nowego domu? czy będzie pękało na łączeniach? czy myszy nam to zeżrą ( w końcu to pole) :D? Myślicie, że myszy jedzą gips?:rotfl: cena tych maszynowych mnie powala, a na cenę płyt czekam (aż mąż policzy :yes:).

Nie mamy jeszcze decyzji jakie będzie ogrzewanie. Zbieramy podpisy sąsiadów i czaimy się na gazowe.

W tygodniu hydraulik ma nam podać wycenę podłogówki i wody. Czuję, że dostanę zawału, a kasa na koncie nie chce urosnąć. Jakoś mnie zbliżające się wydatki przytłaczają.

Wypisałam sobie ostatnio, że musimy jeszcze:

- wstawić okna

- otynkować kominy

- zrobić elektrykę

- hydraulikę

- wybrać piec

- kupić i zamontować szambo

- kupić styro na podłogi i folię

- zrobić wylewki

- zrobić sufit (do tynków trzeba mieć)

To tak z grubsza. Chyba jednak spadłam na koniec sztafety i przysiadłam na kamieniu przy drodze.

ach dracula pocztałam sobie dziennik Netbeta i jakoś mnie strach obleciał, żeby zapytać o te płyty ;)

U nas lokalnie w ogłoszeniach - Tynki maszynowe cementowo-wapienne z materiałem 19zł m2

Jutro wyszarpię namiary na polecaną mi ekipę i ich podpytam.

Kurde patrzyłam u dusiaki, że za tynki płaciła 11 tys, a ja mam troszkę powiększonego Anatola :bash: