Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nita, ja właśnie ostatnio zwątpiłam w te własnoręczne tynki i policzyłam koszty dla parteru - płyta g-k samodzielnie kładziona wyszła 50% drożej niż samodzielnie kładzione tynki gipsowe. Oczywiście porównuję ceny materiałów tylko, bo tak czy owak, na siłę fachową nie ma co liczyć (kasa się prawie skończyła, a my stanu deweloperskiego nawet nie osiągnęliśmy). Zaczniemy od tynków, ale jak nie będzie nam szło, liczę się z koniecznością położenia płyt - zwłaszcza na sufity, są gładkie jak lustro i już widzę, jak placki tynku spadają nam na twarze zamiast się trzymać u góry :D

O znowu tynki na tapecie :D

u nas mąż wysmarował jedną ścianę....oj jak on klął :lol2: ale jak ktoś ma smykałkę do takich zadań to tylko działać :)

u nas za 200m kw. wyszło 2000tyś robocizna plus ok. 1000 materiał.

Wyliczenia dokładne pisałam u siebie to nie będę już śmiecić :cool:

teraz polecą płyty do zabudowy jednej ściany w łazience, sufity w wiatrołapie i holu...prosta sprawa, bo w holu jedna duża płyta i sufit gotowy :D

Jeśli chodzi o samodzielne tynki albo płyty...płyty to przede wszystkim ogromna oszczędność czasu

Kocurku próbujcie! sami musicie sprawdzić :) zawsze można zmienić zdanie jak coś nie pójdzie

Cześć Nita:)

A Ty wolne czy póxniej do pracy idziesz? Czy z pracy?;)

Widzisz Ty wałkujesz tynki wewnętrzne a my zewnętrzne:)

Idę zobaczyć co naskrobałyście jak mnie nie było:)

ps. najważniejsze że masz plan i wiesz czego się trzymać:) ja próbowałam wczoraj wieczorem trochę mojego Ministra urabiać na ekipę do elewacji zewnętrznej. Niby jest na tak:/

Niby

Edytowane przez Lukarna

Luka z pracy pisałam, bo w domu to tylko wieczorkiem mogę na spokojnie jak dzieciaki śpią

Czytam o tych tynkach i wylewkach i szlak mnie trafia. Niby wszystko można zrobić samemu i nie jest takie trudne, ale trzeba pamiętać o srylionie dupereli. Tu jakaś listwa,, tu jakaś taśma, tu na zakład, tam nie. Grrr.. nerwica mnie strzeli. Rok temu podjęłabym decyzję, że trudno bierzemy kredyt, płacimy profesjonalistom i cieszymy się, że jest dobrze zrobione. Ale LIPA, nie ma uczciwych fachowców. Zrobią dobrze jak się im nad d.. stoi, a ja nie mogę stać, bo trzeba pracować. Czyli czytamy dalej, myślimy i co strone dowiadujemy się o nowej mega ekstra ważnej dupereli, a potem modlimy się o cud, że wszystko nie pierdyknie przez najbliższe 60 lat. Potem już mnie nie obchodzi :D

To sobie ulżyłam. Coś dziś nerwa mam. :)

Czyli czytamy dalej, myślimy i co strone dowiadujemy się o nowej mega ekstra ważnej dupereli, a potem modlimy się o cud, że wszystko nie pierdyknie przez najbliższe 60 lat. Potem już mnie nie obchodzi :D

To sobie ulżyłam. Coś dziś nerwa mam. :)

Nita, Tobie dwudziecha dopiero strzeliła, czy z długowiecznej familii jesteś? :)

Podliczyłam moje plany na ten rok i się *^^*#@ nie da. Finansowo. Też mnie nerw łapie.

hehe dorka ja tam 90 planuje dożyć. :cool: Babcia ma już 94 :) No nam też sporo brakuje. Muszę tak jak Kubuś Puchatek: myśl, myśl, myśl

Ostatnio zaskakuje mnie własny M :) Załatwia różne rzeczy (m.in gaz), nie ma oporów przed zakupami budowlanymi , gada z wykonawcami, patroluje budowę. Chyba połknął bakcyla:D.

Trzeba by się chyba wybrać na sprzątanie, śniegu nie ma. Strach tylko przed tym błotem. Wciąga...

Edytowane przez nita83

Ja to jak nigdy cieszę się z każdego kolejnego dnia, bo coraz bliżej do wiosny (jak już przyjdzie to pewno będę załamana upływem czasu i tempem postępów;). Też ogólnie jakiś spadek optymizmu i zwątpienie w kasę zaliczam, no ale Lukarna ma rację:to nic nie da. Damy jakoś radę, przynajmniej wiemy, że nie jesteśmy same BO MAMY SZTAFETĘ:)

Tak, kręciliśmy nasz super betoniarką:) wylewalismy na podłogę zabezpieczoną kawałkami styropianu-żeby uniknąć mostków termicznych o ile pamiętam, a schły kurde nie pamietam ile ale chyba kilka dni im zeszło-wylewliśmy jak już było dosyć zimno-w listopadzie. Mamy też wylaną płytę pod kominkiem- także przy kominku mam już faktyczną wysokość podłogi;). Sprawa chyba nie jest taka prosta przy podłogówce,ale tego nie wiem.

My robiliśmy już w piwnicy w tamtym roku, na drugi dzień już po nich chodziliśmy. Wtedy nie mieliśmy przywiezionego piachu i robiliśmy z gotowych worów. Teraz będzie kręcony beton.

Cronin robi się taki gęstszy beton, mniej wody :yes:

U nas przy podłogówce będzie lany :D i leje się tak samo, tylko trzeba pamiętać żeby miał odpowiednią grubość min. 5cm chyba jest?

no i trzeba pamiętać o dylatacji

oszalały! jakie samodzielne wylewki! toć my laiki budowlane zupełne :) choć się juz kiedyś za dzieciaka kręciło w betoniarce. Bałabym się, ze podłogówkę popsujemy. Chociaż jak patrzę na stan konta to powooooli zaczynam rozważać taką myśl. Kilku budowlańców w rodzinie jest, może by nas kto podszkolił. Lepiej kombinujcie jak zagospodarowac dzieciaki na czas robót. :D One na działce zawsze sobie znajdą zajęcie, ja wiem. Ale ostatnio to musiałam przez worek do śmieci dzieciaka buty zdejmować i na rajstopach do domu wracał, tak się w błotku wytaplał. Mało nie zemdlałam jak go zobaczyłam.