dorkaS 09.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Nita ta pompa która my bierzemy czyli hewalex kosztuje średnio 3500zł, owszem grzac będzie tylko w temp. do - 5 stp c , potem grzeją grzałki elektryczne. U Ciebie mógłby na zimę chodzić piec na groszek czy pelety czy cokolwiek, a od wiosny do późnej jesieni - pompa. Zbiornik 300l lub więcej z dwiema wężownicami, do jednej podpinasz piec do drugiej pompę. Czy taka pompa od grudnia do prawie marca nie staje się równoznaczna z ogrzewaniem elektrycznym - -5 stopni może trwać od grudnia do marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 09.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 dzięki dzięki, Ty to widzę oblatana w tematach jesteś u mnie podłogówki wyjdzie ze 121 m2, rezygnuję zupełnie z grzejników choć podłączenia robię (trudno w razie w, ale nie wszędzie, tylko sypialnie), w łazience chyba zrobimy drabinkę na prąd. Czy ktoś się orientuje w kosztach? Myślę, przy sporadycznym używaniu wyjdzie taniej niż gdybym miała podłączyć pod co. Pompa na wszystko to nie przejdzie, ale do wody na czas "letni" , kto wie. Co za koszty tam trzeba liczyć? kocioł (7 tys?) + zasobnik+ pompa (powiedzmy 3,5 tys) , potem będzie prąd i opał, no i przeglądy Czy coś kręcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.02.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Czy taka pompa od grudnia do prawie marca nie staje się równoznaczna z ogrzewaniem elektrycznym - -5 stopni może trwać od grudnia do marca? Tak, może tak być, to nie jest pompa całoroczna Nita zasobnik przykładowy wklejałam u Malki, koszt 2,5-3,5 tys. , kocioł jaki w końcu? bo np. elektryczny jak patrzyłam dla siebie to koszt. ok. 3 tys., ale my pewnie zrobimy tylko grzałki do zbiornika. Znalazłam taki wątek o peletach, zerknij http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184566-Kobieta-i-pellety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 10.02.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 dziękuję Ci serdecznie http://s3.flog.pl/media/foto/3517844_dziekuje-za-rok-wspolnej-pracy-i-dazenia-do-celu.jpg piec elektryczny u nas nie wchodzi w grę. Myślę, że jeśli nie zdarzy się cud gazowy to w grę wchodzą dwie opcje:1. piec na pellety do ogrzewania i cwu, czyli rozumiem, że zbiornik jest do tego potrzebny2. piec na pellety do co i pompa powietrzna do cwu, tylko pytanie ile ta pompa zeżre prądu Nie wiem co u nas będzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.02.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Napewno mniej niż piec na prąd w drugim przypadku , jak już się zrobi ciepło, przestajesz grzać co i masz praktycznie bezobsługowe cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 11.02.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Chętnie bym z Wami pogadała dziewczyny ale niestety ma głowa jest na to za mała. To uściski jedynie zostawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.02.2013 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 no wiesz.. jak mogłaś to ja tu lecę czytać Twoje porady i wyliczenia na temat ogrzewania, które u mnie będzie najlepsze i jeszcze totalnie za darmoche, a Ty co?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 11.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Oj Nita Nita:)Na co Ty liczysz:D ja muszę przebrnąć przez Twój wątek i przez Malki i jeszcze u Cronin coś chyba było - może wyciągnę jakieś wnioski...Bo na razie to czarną dziurę w głowie mam. A planujemy:- dół częściowo podłogówka, częściowo grzejniki (30m/40m)- góra większość grzejniki (podłogówka 20m)I to wszystko na gaz. I bądź tu mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To nie bierz kondensata tylko zwykły, gorąca woda najpierw do grzejników, potem wraca podłogówką, gdzieś tam po drodze montuje się zawór trójdrożny - tak mi się majaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.02.2013 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 macie czasem stracha, że nie będzie Was stać na mieszkanie we własnym domu? ja tak mam jak się męczę z tym ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.02.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja mam stracha, że kasa skończy mi się po tynkach - liczyłam to wczoraj - podłóg nie będzie, kuchni nie będzie, łazienka częściowo, lampy mam ale na żarówki do nich już nie. A na prądzie budowlanym to moje rachunki skoczą pod niebo. Liczę na cud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.02.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja mam stracha, że kasa skończy mi się po tynkach - liczyłam to wczoraj - podłóg nie będzie, kuchni nie będzie, łazienka częściowo, lampy mam ale na żarówki do nich już nie. A na prądzie budowlanym to moje rachunki skoczą pod niebo. Liczę na cud O! Ja tak samo Tyle że przynajmniej podłogi będą, bo beton na gotowo od razu - ale na listwy do nich już nie wystarczy, żeby nie było zbyt różowo. I łazienka chyba jedna będzie skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 11.02.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja tak mam cały czas!!!A wiele nie chcę, tylko kuchnia, łazienka i mały pokoiczek! Oby starczyło chociaż na to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.02.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 hydraulik tak długo liczy, że się zastanawiam czy aby to nie będzie ostatnie co zrobimy tfu tfu jak dzieciaki pójda spać to wysmaruje zapytanko do naszego skladu o folie na podłogi, styro, kable itp jak te kable prądowe z podłogówką pożenić? chyba wszystko musi iść górą, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 generalne kabli prądowych nie daje się w podłodze.Nita a co masz jako izolację poziomą między fundamentem a ścianą? folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.02.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 folię mam, w mieszkaniu mam kabelki przy podłodze w bruździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.02.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 a no to dlatego folię na podłogi bierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 12.02.2013 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) czytała, że papy nie teges z folią Mamy zagwostkę. Niby okna wybrane, ale jeszcze nie pomierzone. Wybraliśmy, trochę po znajomości firmę ze słupska, tylko, że... tu się nagle okazuje, że za przyjazd na wymierzenie - 500 zł, za przyjazd na montaż - również 500 zł. Tysiak piechotą nie chodzi. Ewentualnie byśmy sami wymierzyli, wg wskazówek Pana montującego. Trochę się jednak cykam. Trochę mnie również zniechęca myśl, że jak na jakąś regulację trzeba będzie ich wezwać to mi znowu, zaśpiewają 500 zł. Niespodziewanie dostaliśmy jeszcze jedną wycenę. Baaardzo korzystną z naszych stron. Okna na profach Dacco i nie bardzo mogę na forum znaleźć żeby ktoś polecał. Decyzja musi być szybko podjęta, bo okna powinny już się robić, a tu kurcze nie wiem. Edytowane 12 Lutego 2013 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 12.02.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Nita montaż przeważnie tyle kosztuje, my płaciliśmy ok. tysiaka w cenie jest jedna regulacja po tynkach jakby coś byłó nie teges. U nas regulowali już dwa okna plus jedno wymienione na gwarancji...woleliśmy się sami za montaż nie brać co do strachu to owszem jest...ja ostatnio liczyłam budżet i powinno starczyć na cały parter z lampami, meblami, na poddaszu sypialnia, pokój małej i tyle łazienka druga jak już będziemy mieszkać pewnie...no i potem kosteczka wiosną jak przyjdzie zwrot vat liczę też na to ,że zdążymy ogrodzenie zrobić, albo murek chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 12.02.2013 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 dracula to nie jest montaż (za ciepły montaż bulimy 2000) to sam dojazd ( wte i wewte 300 km ) jak w ogóle z tym ciepłym montażem, wszyscy o nim mówią, ale ma ktoś tak zamontowane okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts