Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

Cześć Nita:)

Nie fajnie z tą odległością, co? Może się przyjrzyj lokalnie jeszcze? Bo kurde faktycznie jakaś mała regulacja czy co i ktoś bedzie do Ciebie przez pół Polski zaiwaniał? U nas Pan Okienny był już 2 razy a jeszcze właściwej regulacji nie było.

Bo ciepły montaż jest jak Yeti:D

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dracula to nie jest montaż (za ciepły montaż bulimy 2000) to sam dojazd ( wte i wewte 300 km )

jak w ogóle z tym ciepłym montażem, wszyscy o nim mówią, ale ma ktoś tak zamontowane okna?

Ja będę miała ale za jakiś miesiąc, więc teraz nie pomogę :) Nita a ile Ty masz styropianu? 15?, i to jest ciepły montaż w warstwie ocieplenia czy ten pośredni czyli przy samej krawędzi lekko wysunięte? Ten drugi jest tańszy. Ja za swój płacę 4 tys.

Ja bym wzięła tą firmę która ma bliżej i nie kasuje za dojazdy (o ile dobrze montują). Z oknami cuda się dzieją, jak będziesz musiała wezwać na regulację to też zapłacisz? może dopytaj. Tak naprawdę liczy się montaż, bo nawet najlepsze okno źle zamontowane, niewiele będzie warte.

a myślałam, że temat okien mam za sobą :cry::cry:

u nas będą 3 szyby i się denerwuje co by te Decco się nie powyginały

musi mąż podzwonić :) najgorzej jak usłyszy: "panie wszystko będzie git / nie ma problemu" To mi się zaraz COŚ dzieje.

to może wezme Schucco ale z normalnym montażem, a nie ciepłym :bash: sprawdzone u teściów od 8 lat

kurde, wszystko przemyslane było, policzone, wybrane. Ile mnie to kosztowało nerwów, a teraz od nowa.

cronin plan był 20 cm, ale to plan, wszystko zależy od kasy. Być może damy lepszy styro w podłogę, a na ściany 15. Sama już nie wiem, czy to wszystko to nie przerost formy nad treścią. Co innego piszą, co innego robią. A biedny inwestor ma głowę kwadratową.

Potrzebny jest głos rozsądku.

A u Ciebie jak to wygląda?

Edytowane przez nita83

Nita, łączę się w bólu, też muszę podjąć ostateczną decyzję co do okien. Jak już się teoretycznie zdecyduję na jedną firmę, to w tym momencie dzwoni konkurencja i nagle okazuje się, że mogą być zdecydowanie bardziej konkurencyjni od ich kolegi.

Jak szeroki profil będziecie brać?

Ja robię dom energooszczędny, więc każda pierdółka się liczy. 20 cm na ścianach o współcz. 0,032, 20 cm w podłodze, 40-50 cm w stropie. 20 cm styropianu o współcz. 0,40 (czyli standardowy) dużo da a kosztować nie będzie dużo więcej.

Nie znam tych Dacco, nawet nie słyszałam nazwy, chyba też wolałabym Schuco, byleby 3 szyby miały. Ale ja w ogóle na oknach się nie znam, nawet nie wiem o co chodzi jak słyszę "ciepła ramka".

Jeszcze nic, ale pół habililtacji z okien mam....

Różnice w wycenach są tak kosmiczne, że sama nie wiem co myśleć. Pomijam już różnice w grubościach profili. Kalkulatory, energooszczędność, montaż - robi mi się już słabo. Chyba jakiegoś ciucha pójdę kupić, tam dylematy równie poważne mnie pochłaniają, ale decyzyjność przychodzi prościej.

No z daleka to problem faktycznie :( ale swojego czasu też sporo czytałam o tych nieszczęsnych oknach...u nas styro będzie 15cm, bo suporex ciepły jest, okna montowane normalnie, lekko na krawędzi. No i u nas padło na 2 szyby, bo większość okien od strony słonecznej i wtedy 3 szyby nie wpuszczają tyle ciepła do środka. Sporo o tym czytaliśmy ;) a na okna energo takie które wpuszczają ciepło słoneczne, ale ciepła nie wypuszczają ( nie wiem jak one się zwą, kolektorowe?) nas nie stać ;)

miałam t zrobić w domu, ale nie wytrzymałam, musiałam szybko przeliczyć

opcja 1 - słupsk - Okna Gealan 74 mm, 6 komorowe 3 szybowe z montażem ciepłym z użyciem taśm (nie wiem ile w ten styro to okno miałoby wyłazić :bash:) cena brutto 10083,98 plus 500 zł za dojazd plus drugie 500 zł za ewentualny pomiar, plus niewiadomo jak z regulacją, będę wiedziała dzisiaj, ale później

opcja 2 - Schucco CT-70 5 komorowe 3 szybowe z normalnym montażem cena brutto 12519,36, z ciepłym (do dogadania w zależności od szczegółów) 16623,36. :bash: ogólnie tutaj róznica na montażu to 2000 normalny a 5800 ciepły netto, nie na miejscu ale zdecydowanie bliżej (30 km w jedną)

mi już apetyt te okna odebrały

Nita mają wymiary okien to niech Ci współczynnik U przeliczą na każde okno (bo to że szyba ma U 0,6 przykładowo, nic nie znaczy, liczy się też rama i wielkość, więc dla każdego okna oddzielnie), będziesz chociaz wiedziała które cieplejsze. Ja mam schuco Si 82. Tych Gealan nie znam - choć ładnie się nazywają :)

Nita, ile Ty masz tych okien? Bo te ceny takie przyjemne, w porównaniu z tym co ja sobie wymyśliłam. U mnie za 19 sztuk / w różnych rozmiarach są oczywiście/, ale cena dwa razy wyższa od Twojej opcji numer 2. Nie licząc kolorku, bo to inna historia.