nita83 02.03.2013 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dziś kolejny dzień pod znakiem taplania się w błotku. Tym razem całą rodzinką. Dwie godzinki sprzątania działki i nie wiem czy coś widać. Wszędzie jakieś skrawki drewienek, papy, blachy, folii. Zbiera się to i zbiera w nieskończoność. Zabrałam dla dzieciaków kredę, żeby sobie pomazały po ścianach, wolały jednak szwendać się na zewnątrz., poznawać teren, skakać w błocie, przedzierać się przez jakieś suche badyle i gonić naokoło. Taki widok cieszył serce, choć jak trzeba było te brudne stworzenia zapakować do auta nie było już tak wesoło Cóż na wsi będziemy mieszkać przecież To, że maluchy wcale się nie nudziły napawa optymizmem. W piasku się lubią babrać, więc może uda się pracowac razem z nimi. M zbił też z desek ławeczkę, starszak skonstruował stoli i był mały lunch budowlany. Powoli czujemy się jak w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.03.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 super!!! obyście całą gromadką jak najszybciej mówili jedziemy do domu a nie jedziemy na budowę a wracając do tematu spania z dziećmi - zlinczujcie mnie, ale ja tego zupełnie nie rozumiem...... młody miał 6 mieśięcy jak wyprowadziłam go z naszego łóżka i spał w swoim pokoju w swoim łóżeczku (nie obyło się bez problemów, płaczu itp) nie mogę pojąć, jak można spać z dzieckiem powyżej roku....sporadycznie - no ok.... ale wczoraj odwiedzili nas znajomi z bliżniakami 6 letnimi i z usmiechem na twarzach opisywali jak to ona spi z synkiem w jednym pokoju a on z córeczką w drugim...... niesamowita jest róznorodność wśród ludzi, co mnie strasznie raduje i nieustannie zadziwia..ja zdecydowanie bardziej wolę spać z mężem niż z dzieckiem:D p.s. wiało u Was dzisiaj? u nas urywa łby normalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 02.03.2013 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) u nas wczoraj wieczorkiem wiało dziś słonko było do południa a potem juz chłodniej Jeszcze wieczorkiem kilka spraw mnie nurtuje: - robić instalację wodną z rur miedzianych czy tworzywo? byłam zdecydowana na miedź, ale u nas ponoć twarda woda - czy 1000 zł za upiększenie moich dwóch kominów, styropianem i tynkiem mozajkowym czy jak mu tam to dużo czy mało? - czy jak mam belki na stropie to robiąc sufit z płyt KG muszę płyty mocować do aluminiowych profili? nie mozna do tych belek drewnianych? (proszę nie bić i wybaczyć laikowi jeśli to głupie pytanie) - czy żeby sprawdzić, że podłogówka działa dobrze, np nie przecieka, potrzebny jest piec? (tez nie bić) - czy jesli u nas grunt gliniasty i naokoło domu zamiast np kostki dam kamyczki to bedzie lepiej czy gorzej w czasie "mokrym" - ma ktoś maszynkę do pieniędzy?..... no co? tak tylko pytam http://www.abramakabra.pun.pl/_fora/abramakabra/smilies/[kolko] kurcze to sa rogi czy ręce? mam się martwić? Edytowane 2 Marca 2013 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 02.03.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 nita, znam odpowiedź na Twoje przedostatnie i ostatnie pytanie:a) ręce, tyle że rosną na plecachb) nie, absolutnie nie ( o te ręce oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 02.03.2013 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 :rotfl: aleś mnie rozbawiła dzięki co do szamba ach jaki to wdzięczny temat my bierzemy 8 m3 albo 10 teraz juz nie pamietam. Najlepiej pogadac z kims kto to będzie wywoził i doradzi w zalezności od tego jakiej pojemności ma wóz. Tam gdzie robiłam wyceny nic nie było o szerokości czy długości U Ciebie szambo bedzie pod podjazdem czy gdzieś z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.03.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ha! i to jest właśnie pytanie i dobrze i źle Lecę do Ciebie na ploty Czyli sześciu ludków zebrałas ale nie wiesz czy wystarczy że oni sie podpisali ale moga tego gazu nie chcieć? A mnie na plotach własnych wczoraj nie było;) Dziś kolejny dzień pod znakiem taplania się w błotku. Tym razem całą rodzinką. .... To, że maluchy wcale się nie nudziły napawa optymizmem. W piasku się lubią babrać, więc może uda się pracowac razem z nimi. M zbił też z desek ławeczkę, starszak skonstruował stoli i był mały lunch budowlany. Powoli czujemy się jak w domu. Uwielbiam czytać takie teksty, no uwielbiam i już Ta radośc i to jak budowa powoli zmienia się w "nasze miejsce"... Jeszcze trochę i naśladować będę super!!! obyście całą gromadką jak najszybciej mówili jedziemy do domu a nie jedziemy na budowę a wracając do tematu spania z dziećmi - zlinczujcie mnie, ale ja tego zupełnie nie rozumiem...... młody miał 6 mieśięcy jak wyprowadziłam go z naszego łóżka i spał w swoim pokoju w swoim łóżeczku (nie obyło się bez problemów, płaczu itp) p.s. wiało u Was dzisiaj? u nas urywa łby normalnie... Ja z każdym próbowałam aby nauczyć go spania samemu ale mi średnio wyszło:) Tak jak napisałaś każda z nas jest inna i to jest fajne:) u nas wczoraj wieczorkiem wiało dziś słonko było do południa a potem juz chłodniej Jeszcze wieczorkiem kilka spraw mnie nurtuje: - robić instalację wodną z rur miedzianych czy tworzywo? byłam zdecydowana na miedź, ale u nas ponoć twarda woda - czy 1000 zł za upiększenie moich dwóch kominów, styropianem i tynkiem mozajkowym czy jak mu tam to dużo czy mało? - czy jak mam belki na stropie to robiąc sufit z płyt KG muszę płyty mocować do aluminiowych profili? nie mozna do tych belek drewnianych? (proszę nie bić i wybaczyć laikowi jeśli to głupie pytanie) - czy żeby sprawdzić, że podłogówka działa dobrze, np nie przecieka, potrzebny jest piec? (tez nie bić) - czy jesli u nas grunt gliniasty i naokoło domu zamiast np kostki dam kamyczki to bedzie lepiej czy gorzej w czasie "mokrym" - ma ktoś maszynkę do pieniędzy?..... no co? tak tylko pytam http://www.abramakabra.pun.pl/_fora/abramakabra/smilies/[kolko] kurcze to sa rogi czy ręce? mam się martwić? Nita niestety nie znam odpowiedzi na żadne pytań oprócz ostatniego:lol2: i przedostatniego jak Dorka;D:D Ale chętnie poczytam jak się jakis mądry znajdzie co zna... nita, znam odpowiedź na Twoje przedostatnie i ostatnie pytanie: a) ręce, tyle że rosną na plecach b) nie, absolutnie nie ( o te ręce oczywiście) :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 03.03.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 cześć o poranku ale u nas wieje, paskudnie Nita z tą miedzią to faktycznie przy jakiejś wodze nie wolno jej stosować, ale tak na szybko to znalazłam cos takiego http://www.e-instalacje.pl/a/3223,dlaczego-instalacje-z-miedzi i tu zdaje się jest napisane , że przy miękkiej (albo ja o tej porze nie kontaktuję za dobrze). Co do podłogówki, robi się próbę ciśnieniową, czyli jakoś tam wlewa się wodę , dużo wody, żeby osiągnąć wyższe ciśnienie niż normalnie i patrzy się czy gdzieś nie wycieka. "Przed zabetonowaniem rur instalację należy poddać próbie szczelności przy ciśnieniu 0,6 MPa w ciągu 24 godzin." Ale jak i czym to jeszcze nie mam pojęcia, w każdym razie piec do tego nie potrzebny. Kamyczki czy kostka - ale w sensie układania czy tego jak spływać będzie woda? podbudowę czyli podsypkę i tak dać musisz, bezpośrednio na glinie nic nie położysz bo będzie się rozjeżdżać. Kuzynka dała kamyczki (bo taniej), po 3 latach wymieniła na kostkę - ale to na ścieżkach. Na opaskę wolałabym kostkę, woda będzie z niej ściekać dalej od domu, a w przypadku kamyczków będzie zostawała w nich przy cokole. Podczepiam się pod pytanie o maszynkę do robienia pieniędzy Hmmm tak to zdecydowanie są ręce i nie nie musisz się ich bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Cronin skąd ty wiesz takie różne rzeczy:)? Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 03.03.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 wujek guglek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ech, mogłaś napisac chociaz że mądrość wrodzona albo co;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 03.03.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 laptop by mi się ze śmiechu zawiesił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 03.03.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 )))) ja juz dawno po takich próbach podłogowych, ale nie pamiętam jak to było....chyba wlewali do rurek wodę z czymśtam i wydaje mi się, że piec (w moim przypadku pompa) chyba była konieczna, żeby tą wodę z czymś przepchnąć pod ciśnieniem do wszystkich rurek, ale nie jestem pewna...no bo skąd to ciśnienie wziąć??? ja też myślałam o kamyczkach jeśli chodzi o opaskę wokół domu...ktos mówił, że kamyczki lepiej wchłaniają wilgoć i ona w ziemię idzie a nie stoi przy cokołach...nie wiem sama jak to jest, będę musiała 'wrodzonej mądrości' użyć, zanim to zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.03.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 laptop by mi się ze śmiechu zawiesił To juz teraz wiem dlaczego tak czesto muszę kompa resetowac - on mi daje coś do zrozumienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 03.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 jakaś pompka z manometrem to ma być podobno. A kamyczki zgadza się że lepiej pochłoną wodę ale jeśli pod spodem glina to gdzie dalej ona ma pójść? to się sprawdzi lepiej przy piaseczku. Nie lubię komputerów/laptopów myślą że są mądrzejsze od właściciela dobrze że telefon mam gupi/zwykły (w sensie że nie ajfon/smajfon) to mi się nie wiesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 03.03.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ano jo, bo ja mam piasek, to teraz rozumiem, czemu mi kamyczki polecali....ja też mam zwykły, nie znoszę smarkfonów i dotykowych cudów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 03.03.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 cześć niedzielnie nita, jak masz glinę i zrobisz opaskę z kostki, to woda spłynie ale zaraz za opaską będzie się robiło błoto. to chyba trzeba by było za tą kostką i tak trochę kamieni usypać. a jak fundamenty dobrze zaizolowane, to chyba same kamyczki wystarczą bez tej kostki. a w ogóle to głęboko ta glina? u nas jak kopali fundamenty, to po ok. 1m pokazał się piękny piaseczek. i woda ładnie schodzi, pomimo glinianej "nawierzchni". a u nas dalej wieje. normalnie łby urywa. tak więc chyba niedziela przed tv lub z książką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 03.03.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 U mnie przy wykopach wyglądało tak: http://imageshack.us/a/img708/2521/wykopy.jpg czyli glina przetykana kurzawkami piasku. Nie zauważyłam aby woda jakoś specjalnie stała na działce. Wolałabym kamyczki wokół domu bo mi sie podobają bo by chrzęściły ładnie, chrzęszczenie ujawniło by ewentualne mendy skradające się do domu i w ogóle tak się jakoś napaliłam na te kamyki Schody wejściowe, podjazd i ścieżka byłyby z kostki, taras drewniany (marzenie przyszłości) i przy tym tarasiku oraz naokoło chrzęszczące kamyczki. Myślę, że woda ładnie by z nich spływała i dałoby się po deszczu przejśc suchą nogą. Plan jest taki aby zebrać trochę tej gliny z działki i podsypać czymś co nie będzie robić błota, ale jak patrzę ostatnio na konto to sie zastanawiam co my mamy robić a co nie. Przy okazji sprawdziłam dziś ten włączniki w holu i muszą być 3, bo dwa to będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 03.03.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Cześć nita, ja wypowiem się w kwestii kominów - też mam 2 i za wykończenie styropianem, siatką i tynkiem (ale zwykłym, nie mozaikowym), zrobienie 2 czapek z betonu zapłaciłam 300 zł. Tynk i styropian sama musiałam kupić, ale to grosze kosztowało. A, i odnośnie montowania sufitu do belek - z 2 powodów nie (sama chciałam, ale się rozmyśliłam ) - po pierwsze, mogą nie być dobrze wypoziomowane, a po drugie, drewno pracuje mocniej niż sztywna rama i sufit pewnie szybko popęka na łączeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 03.03.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 dzięki kocurkowa u mnie jest jeszcze jedna trudność, że dach skończony a kominy nie i trzeba kombinować, co by blachy nie zniszczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 03.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 to rób te kamyki i się nie zastanawiaj, jak woda nie stoi. mi też tak się bardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts