Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajne widoczki:)

agalind u nas z kolei instalator mieszka po sąsiedzku i zajmuje się też ustawianiem, gwarancją itp. Dla nas to bardzo korzystne. Dwóch sąsiadów ma też od niego piec, muszę znowu chyba w teren polecieć :)

No to już całkiem problem ustawień masz z głowy z takim sąsiadem za płotem;)

Cześć Nitka, rzuciłam mojemu mężowi Twój piec do rozpoznania, bo on lepiej to ogarnia niż ja. JA wiem jedynie, że lepiej miec mniejszy piec(jesli chodzi o kW) i żeby chodzil na 100% mocy niż wiekszy i żeby chodził na pół gwizdka, bo wtedy wegiel sie nie spala tak dobrze i ogolnie sadza w kominie powstaje. Oto co mi napisał:

"Pytanie numer jeden to czy na pewno potrzebny jest piec na wszystko? Będą palić śmieci, czy drzewo na gornym ruszcie? Pewnie i tak bedzie kominek to juz na pewno nikt nie bedzie palil drzewem na gornym ruszcie. Poza tym wtedy trzeba siedziec w domu i pieca pilnowac, dokladac a pewnie to sa ludzie pracujacy. Mój wujek ma taki piec, ale on siedzi na emeryturze, nie ma co robic to i chodzi dokladac to drewno. Wydaje mi się, że szkoda kasy na ten piec, lepiej wziac 15kw zwykly EKO . Q Eko Duo ten, ktory proponuje instalator to jest najmniejszy (7-17kW) a moze nie wykorzystac calej mocy. My mamy 8-15kW. Co do wymiennika to nie wiem co powiedziec bo my go nie mamy, ale mysle ze niech lepiej system z wymiennikiem zamieni na system z zaworem czwórdrożnym. Sprawdziłęm ceny i wg. katalogu Q Eko (nasz) 7465,00 brutto, Q Eko Duo 9500 brutto"

Nie wiem czy pomogłam, czy zakręciłam bardziej, wiec w razie czego przepraszam :oops:

Co do tego podwojnego rusztu, to pomyslalam sobie, ze w sumie chcieliscie gaz, ktory jest praktycznie bezobslugowy a teraz chcecie latac dokladac do pieca? Tak gośno myśle, nie bij;)

czy ja kiedys kogoś pobiłam??? no jazda przyznać się!! :D

agalind dzięki serdeczne za info, ucałuj Mężusia :) Wasze rozmyslania pokrywają się z moimi. Wg OZC potrzebuję max 10-12 kW, więc piec jest za mocny. Nie będziemy palić drewnem, tylko grochem, nie chcę mieszanek. Zresztą sprawa z instalatorem jest jeszcze do gruntownego przegadania, bo było tak na szybko i może się niejasno wyraziłam czego potrzebuję. Co do wymiennika to jeszcze wciąż temat nie oblatany. Bardzo Wam jeszcze raz dziękuję. Takie pytania i rozmyślania pomogają w zgłębianiu tematu.

Dziś M ma sfinalizować efekt zbierania podpisów do gazu i mam nadzieje, że w ciągu tygodnia coś się wyklaruje. Chyba najrozsądniej będzie robić narazie podłogówkę i wodę, a sprawa pieca i kotłowni na końcu jak już będzie wiadomo co i jak.

W weekend mam nadzieję załatwić sprawę drzwi, brama będzie musiała być na razie zabezpieczona deskami. Zresztą czytałam, że lepiej najpierw wytynkować garaż a potem bramę zakładać. Nie wiem jak oni ją będą w przyszłości montować bo jak na razie nie mamy sufitu w garażu.

Próbuję ogarnąć elektrykę. :bash: Ja tylko potrawię piec, gotować i zrobić szalik na drutach, a gdzie tu kabelki, wyłączniki itp. Znajomy zaoferował swoją pomoc, więc mam cichy plan by zaprosić go na kawę i rozrysować to co ja juz mam w głowie. :):)

No to Nita masz ciężki groch tfu! orzech do zgryzienia :D pamiętam jak my wybieraliśmy piec...tylko tyle łatwiej było, że oboje z mężem mamy takie piece w domach.

Trzymam kciuki żeby się udało z gazem :) a orientowaliście się już jaki byłby koszt przyłącza? my z z tego powodu całkowicie z gazu zrezygnowaliśmy

No i widoki domowe super :D

nie wiem ile będzie kosztowało podłączenie gazu, do granicy działki mają podłączyć na swój koszt. Gdyby tak było to koszt do domu byśmy przełknęli.

Kobietki

http://czarny-bor.pl/tinymce/plugins/imagemanager/files/bukiet_kwiatow3.gif

Obyśmy wszystkie zamieszkały w tym roku na swoich włościach bez nerwicy i debetu na koncie, tylko z dumą i uśmiechem oraz pełnym rodzinnym składzie!

Edytowane przez nita83

Z ostatnich obserwacji na działce wynika, że z przodu od północy mamy ciągle cień (co w sumie nie powinno dziwić). Domek zasłania słoneczko. Próbuję ostatnio ustalić co i jak zrobimy z terenem wokół domu. Nie są to może wielkie połacie, ale i tak uważam, że po roku będziemy mieli dość koszenia trawy (jeśli wyrośnie). Ogólny pogląd mam, tzn gdzie warzywka, gdzie malinki, gdzie podjazd, gdzie huśtawki i piaskownica. Zastanawiam się co tu zrobić z tymi ciemnościami przed domem. Co tam posadzić żeby też trochę kolorów było? No i co dać między podjazdem a ścieżyną do domu. Z doświadczenia wiem, że koszenie małych poletek gdzie rosną w dodatku choinki potrafi byc upierdliwe. Z drugiej strony czy dzieciarnia jeżdżąca na różnych kołowcach po ścieżkach nie będzie sobie robić skrótów przez moje krzaczory tudzież kwiatki. Jakiś czas temu napaliłam się na wrzosy, ale one ponoć lubią słonko. Cóż....

Jak mam już dość czytania o pstryczkach i płytach, to przerzucam się na roślinki. Tak jakby mi kiedykolwiek coś wyrosło :rolleyes:.

A jak u Was? plany ogrodowe ogarnięte?

Ale pracujecie pilnie. :) U nas małe choróbska, do tego śnieg i mróz, więc po pracy kisimy się w domu. Ale nie było aż tak bezproduktywnie.

Pan Hydraulik - Sąsiad - ugadany, na razie bez kotłowni i pieca. Swoja drogą przechodziliśmy na "ty", ale jakoś dalej do mnie mówi Pani, czy ja tak staro wyglądam?

Kominy- ugadane - Pan Ojciec Hydraulika Sąsiada :D swoich trzeba wspierać

Na strych będą płyty MFP (wychodzi taniej niż OSB o 500 zł). Tylko nie jestem pewna 22 mm grubości. Ja tam jednak sporo ważę :rolleyes:. Poczekam na wycenę 25mm :cool:

Styro 2x po 5 cm, lambda 038 wyceniony na 168 zł za m3, firmy styropian plus :???: jeszcze nie zdecydowałam czy to drogo czy tanio

Z przyczyn losowych, elektryka na razie odłożona.

Ogólnie czekamy na wiosnę i okna.

O matko, ciągle nie mam tych drzwi....

Nita płyty 22 mm są ok (chyba że płyta mfp jest słabsza od osb) , ja mam na dachu 22mm - dekarz tyle kazał, a założę się że jesteś lżejsza od półmetrowej warstwy zmrożonego śniegu :)

Styropian słaby, to na chudziak te 2 x 5? nie zmieści się więcej? Jeśli nie to poszukaj o lepszym współczynniku. Bo jeśli dajesz 20 cm na ściany (lub nawet 15) to te 10 cm to jak spacer zimą w futrze i sandałkach. I nie bierz firmy krzak. W tej cenie możesz mieć markowy.

Proszę http://allegro.pl/styropian-termo-organika-baza-plus-dach-podloga-i3018687564.html i też 0,038

Edytowane przez cronin

No, ja też bym dała więcej na podłogę - 10 cm to mało, mimo że "pani, tak się robi" :) Ja będę miała prawie 20 (tyle wyjdzie z warstwą wyrównującą) i większość budowlańców się ze mnie śmieje po prostu, a mi po lekturze forum wcale się nie wydaje tak dużo...

A jak nie masz miejsca na więcej, weź z lepszą lambdą. Ja tak będę musiała postąpić przy ocieplaniu ścian - w projekcie 12, ja daję 15, czym i tak już przekraczam min. odległości od granic, więc nie mogę ani ciut więcej - ale mogę ciut lepszy.

założę się że jesteś lżejsza od półmetrowej warstwy zmrożonego śniegu :)

muszę to przeliczyć :lol2::lol2: Trochę się cykam, że będą się uginać.

Wiem, że maławo w te podłogi, jednak niestety nie da się więcej i trzeba z tym żyć. Konsultowałam sprawę z Asoltem i zmiana lambdy niestety nie da zbyt wiele, natomiast mocno podroży podłogi. Ostatnio słyszałam jeszcze o takiej specjalnej foli, ale to muszę poszukać szczegółów.

Nita a gdzie planujesz podłogówkę? zaćmienie mam i nie pamiętam, ale gdybym ja mogła dać tylko 10 cm styro w podłogę to zrezygnowałabym z podłogówki, zrobiłabym drewniane (panele, korek) podłogi i cieplutkie dywany, wykładziny itd i normalne grzejniki. Przy 10 cm ciepło z podłogówki ucieka ci w dół.

cronin podłogówka będzie wszędzie, co do uciekania ciepła w dół, przecież ciepłe powietrze nie poleci w dół tylko do góry, ewentualnie podłoga mocniej "ziębi". Wiesz, rozważaliśmy już ten aspekt. Jest jak jest i niewiele mozna z tą grubością zrobić, jesli dostanę dobrą wycenę to kupię lepszy styropian jednak niewiele to zmieni. Rezygnacja z podłogówki nie wchodzi w grę.

cronin ależ wtrącaj się jak najwięcej, jeszcze mam czas na przemyślenia i podjęcie świadomej decyzji :) a Ty zawsze masz taką fachową wiedzę :) dzięki

bardzo Wam wszystkim dziękuję za wszelkie komentarze, są dla mnie bardzo cenne. Z tą podłogą to trochę lipa wyszła, jednak na etapie powstawania projektu nie wiedziałam o budowaniu praktycznie nic. Chcieliśmy już zacząć, a budować miała sprawdzona ekipa, więc jakiś tam styropian czy wylewki w ogóle mnie nie interesowały. Szczerze powiedziawszy bardzo naiwnie do tego podeszliśmy, dokształcając się dopiero w trakcie. Jednak mimo wszystko się cieszę, że jesteśmy tak daleko.

Robiłam to OZC u Asolta, popytałam o podłogówkę o wylewki i wyszło na to, że podłogówka jest u nas lepszym rozwiązaniem (zresztą ja bardzo chcę :) ) i nie ma co rwać włosów z głowy, skoro nie da się więcej na podłogi dać. Damy więcej w dach, a raczej strop. Pewnych rzeczy nie przeskoczę.

Nita nie martw się, będzie ciepło :) u nas tylko 5cm styro ;)

wiem, że teraz wszędzie daje się więcej wełny, styro itp. robi się domy mega energooszczędne. Teściu wiele lat robił podłogówki i 10cm to był standard. Jeśli Cię to pocieszy to u jednego klienta zamontował grzejnik w razie czego ( klient chciał ) i po kilku latach jak się spotkali to się okazało, że tego grzejnika nigdy nie uruchomił, w domu jest bardzo ciepło

więc ja bym aż tak się tym nie martwiła, a już na pewno nie byłby to dla mnie powód do rezygnacji z podłogówki :wiggle: izoluje przecież nie tylko styro ale folia alu także.

no i ja nie cierpię dywanów :cool:

Edytowane przez msdracula

budowa uczy wieeelu kompromisów :) jak sobie pomyślę, co chciałam mieć w domu i co miało być takie niezbędne a co jest teraz to dużo się nie ostało :) myślę nawet, że niektóre zmiany wyszły na lepsze,

jeszcze w temacie podłogi, pociesza mnie trochę fakt, że teście mają dom taki jak my i tez 10 cm i tez podłogówka, działa doskonale

wiadomo, że nie można tak porównywać ale ... grunt to nie tracic nerwów na coś na co nie mamy wpływu

czekam jeszcze na inf o cenie folii 1 cm, która ponoć daje tyle co 8 cm styro? czy to mozliwe? nie wiem, ale znajomi się przymierzają więc zobaczę co za cenę dostaną