Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oooooo, trzy sekundy temu właśnie skończyłam oglądać parodie tego hitu, przeplatane z optymizmem Piotrusia Żyły, pt. najlepsze wypowiedzi 2012/13. Szczególnie to ostatnie podnosi kąciki ust :)

U nas w przedszkolu wczoraj topili marzannę, ale chyba trochę słabo. Woda była za mała, czy ki diabeł. Śnieg w nocy spadł;)

Ale dzisiaj poprawią w szkole. Woda w rzece nawet dobra była (inna rzeka), więc trzymajmy kciuki, żeby tę zimę przytopili w końcu:rolleyes:

Pozdrawiam

PS Naszło mnie... Jak już kiedyś zamieszkam w nowym miejscu i spadnie śnieg, to jak ja wydostanę się z domu. Chyba helikopterem.... a jak śmigła zamarzną???

Co prawda małż kupił odśnieżarkę z napędem, ale czy ona podoła? Do drogi asfaltowej z 300 metrów :((((((((

Ale z drugiej strony - sąsiad ma jeszcze dalej do tej drogi i chwali sobie mieszkanie w tym miejscu. :))))

Edytowane przez Annis

no to ku pokrzepieniu serc, moje ukochane tulipany

http://rosliny-ogrodowe.com.pl/wp-content/uploads/2011/04/tulipan_jupiterimages_500.jpg

jak już będę miała wyrównaną działkę posadzę ich niezliczona ilość

Ku pokrzepieniu serc przypominam zdjęcie z wcześniejszych stron:)

Piękne te tulipany.

No i po weekendzie. Bałwany ulepione, bitwa na śnieżki była, kaczki nakarmione. Nie ma jak wiosna.

Nie mogę się zdecydować, czy grzejnik w łazience mam podłączyć do co czy raczej zrobić go tylko na prąd. Co prawda będziemy mieli w sypialniach wyjścia na kaloryfery, jednak mam nadzieję, że nigdy ich nie zawiesimy. Co innego łazienka, tam drabinka na pewno się przyda. Choćby żeby te rękawiczki i czapki mokre wysuszyć. Tylko czy uruchamianie innego obiegu tylko dla jednej drabinki ma sens? Wydaje mi się, że taniej wyjdzie na prąd. Poradzicie coś?

Nita a pytałaś gościa od CO jak to wyjdzie? ile tego dodatkowego obiegu trzeba? bo na grzejniki w sypialni macie rurki pociągnięte tak?

my zrezygnowaliśmy w taki sposób z podłogówki w łazience na piętrze bo na górze są same grzejniki i bezsensu tam było ciągnąć specjalnie podłogówkę.

Ja bym chyba podpięła do CO :rolleyes:

Nita u mnie będzie zdaje się na prąd, bo jak latem wyłączysz podłogówkę to i kaloryfer zimny a latem tez się jednak przydaje. Poza tym weź pod uwagę że podłogówka ma niższą temperaturę niż grzejniki, więc byłby letni. Można oczywiście zrobić instalację i pod to i pod to, ale to komplikuje sprawę i podraża. Zwłaszcza, że chcesz mieć podłogówkę wszędzie. No i to zależy też czy masz oddzielone CO od CWU i możesz je wyłączyć całkiem latem, czy są razem więc i tak grzejesz.

Zamotałam :) pogadaj z instalatorem :)

Ja na razie nie robię żadnych drabinek, ale w razie gdybym chciała dołożyć, będą na prąd. Drabinka zasilana tylko z obiegu podłogówki byłaby pewnie letnia, a ja rozważałam tylko i wyłącznie opcję wcięcia się w pętlę podłogówki, nie osobnego zasilania. Poza tym ja jestem w zdecydowanej mniejszości ludzi, którym wystarcza sama podłogówka w łazience - tak miałam i nie czułam braku dodatkowego grzejnika. Więc w razie W - drabinka na prund :)

cześć Dziewczyny,

a ja tam lubię mieć ciepełko w łazience...jak spod prysznica wychodzę to musi byc cieplutko... mam wszedzie podłogówkę na pompę ale mam dwa obiegi pompy - jeden z osobnym ustawieniem temp do podłogówki a drugi do grzejników kanałowych i drabinek. oprócz tego drabinki mam tyż na prund.

Tak sobie myślę, że ja bym bez drabinki w łazience nie wyrobiła - nie dość, że ekstra grzeje, to jeszcze ręczniki mokre na niej wieszam szybciutko schną no i drabinka za wieszak pracuje, bo nie znoszę wieszaków:)

a ja myslałam, że Kocury lubią ciepło:p:bye:

Dla mnie jest bez sensu przy 100% podłogówki specjalnie podwyższać temperaturę na piecu dla tej jednej czy dwóch drabinek. Wtedy już nie jest po prostu tak opłacalnie. Co innego, jeśli są jeszcze gdzieś grzejniki. Dlatego ze względów ekonomicznych wydaje mi się bardziej sensowna drabinka na prąd.

Ale ja jestem zimnolubny kocur :D

E, bo się pogubiłam - nita, czym Ty będziesz grzać? Bo ja gazem i do tego się odniosłam - jak cała podłogówka chodzi np na 35* i do takiej temp. piec grzeje, to w jaki sposób drabinka ma być zasilana cieplejszą wodą, jeśli nie przez podniesienie temp. na piecu?

Nita jeszcze rozważa ekogroch :) nie wiem na czym aktualnie stanęło...

no i na 100% podłogówka chyba nie, jak w sypialni wyprowadzenia na grzejnik? chyba, że coś źle zrozumiałam :) bo dla mnie wyprowadzenia na grzejnik to gotowe rurki poprowadzone i zaślepione w ścianie ale bez grzejnika

Kocurku jak są dwa obwody, to ciepła leci do grzejników, a na podłogówkę jest mieszana z zimną i leci taka jak trzeba. A wy jakie grzanie będziecie mieć? sama podłogówka?

no na gaz to faktycznie bezsensu dla samej drabinki podnosić temp.

Edytowane przez msdracula