nita83 18.04.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 marta tak to jest z tymi budowami, budzet rządzi niepodzielnie a na pewno masz milion innych rzeczy, na które możesz wydac te 8 tys Rozwiń bardziej temat podziałów w kuchni ida dziękuję bardzo a jaki domek budujesz? jeszcze nie miałam okazji otwierać okien (jutro przetestuję) ale mąż mówił, że są naprawdę wielkie (choć oczywiście nie umywają się do kocurkowych ) 180x150 to już jednak kawał okna No i lekkie nie są, bo mają 3 szyby. Dziś w ferworze walki z ubieraniem przy wyjściu od przyjaciółki moich dwóch łobuziaków i ogarnianiem siat z milionem rzeczy i torebki, zadzwonił telefon. Pytam psiapsióły, spomiędzy sznurówek młodszego kto tam dzwoni. Hydraulik. Ok oddzwonię później jak już wyjdę. A za sekundę straszna myśl. A może okna nam kradną?? i rzucam się pędem na telefon. Nie kradli za to na jutro jesteśmy umówieni na małe rendez vuos na budowie oczywiście z Mężem Czyli jak nic będziemy podłogi robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nita no z okienkami pięknie a poważnie to nie złośliwość o tym myciu tylko brutalne realia:lol2: ja też w euforii byłam jak mi okna wstawili dopóki nie przyszło mi tych 15 sztuk umyć ale każdy krok naprzód cieszy i okna i podłogi rewelacja;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 18.04.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 ha! bo u mnie okna to myje mąż dlatego sie nie martwie o przepraszam i dzieci też, zapomniałam wspomnieć (naprawdę nieźle sobie radzą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 no tak to mogłaś sobie na białe pozwolić ja bym moich orzeszków na białe nie zamieniła już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 marta tak to jest z tymi budowami, budzet rządzi niepodzielnie a na pewno masz milion innych rzeczy, na które możesz wydac te 8 tys Rozwiń bardziej temat podziałów w kuchni Już rozwijam. W kuchni i w biurze mamy okna 210x140. Myślę, że nawet Wy, miłośniczki szerokiej panoramy nie zrobiłybyście okna w takim rozmiarze. Zostanie podzielone na trzy okna - szprosami konstrukcyjnymi chyba, bo to będzie fix to okno, a w poprzek dałam podział na wys. 2/3 okna licząc od dołu. To będzie szeroki szpros naklejany. Więc okno nie będzie wyglądało jak angielskie, ale podziały będą całkiem fajne - jak sądzę. A w ogóle to reaktywowałam swój dziennik. Zapraszam. I - Nita - podłogi!! Zazdroszczę, zazdroszczę, zazdroszczę! I gratuluję i trzymam kciuki! Teraz to wszystko ruszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Okna drzwi i podłoga - to już dom prawie gratuluję Za pierwszym razem mycie okien nie boli, bo euforia uskrzydla, że to wreszcie TE okna DOMOWE Dopiero później - o rety po co mi tyle okien było, i tyle łazienek i tyle pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 19.04.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 nita domek podobny do Twojego, tylko mniejszy, co by tego mycia i sprzątania było mniej Qrcze, to może te 180 zmniejszyć do 150....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.04.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie no o oknach to muszę bo się uduszę Tylko idę najpierw po kawę bo już 3 razy pstrykałam czajnikiem i za każdym razem zapominam:bash: No, jestem:) Czytam tak o oknach więc musze swoje 5 groszy wtrącić U mnie większość okien to właśnie 150x150. Jak zobaczyłam otwory to pomyślałam "jeju, jakie wielkie te okna będą:)" I nawet przez malutki moment przeszedł mi przez głowę pomysł niedzielonych ale: mam między innymi dwa okna 180 x 150 i te już musiałyby być dzielone. A głupio w jednym pomieszczeniu jedno takie a drugie inne;) I lubię moje okna i podobają mi się ich równe podziały ale macie rację: zabierają światło i sprawiają że okna wydają się małe. W zeszłą sobotę jak pokazywałam okna Pani Kuchennej to taką właśnie miałam refleksję: małe te okna. Oczywiście przesada to jest bo okna sa jak najbardziej OK. W sypialniach mam oprócz tych 150 jeszcze po oknie balkonowym więc jasno jest bardzo. Ale w pomieszczeniach gdzie jest tylko okno 150 - też jest dużo światła. Może jedynie w pralni, od północy tak ponurawo trochę jest... Dopiero później - o rety po co mi tyle okien było, i tyle łazienek i tyle pokoi http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif Jakie później? Ja już teraz się tym martwię Aaa Nita gratuluję randki i zdaj relację oczywiście!! Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Lukarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 19.04.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Lukarna w takim razie czekam na Twoje wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.04.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) "Przybyli ułani pod okienkoPrzybyli ułani pod okienko..." W dniu montażu ta piosenka mi chodziła po głowie:D Okna są to już dom prawie:) Co do podziałów to mam 5 okien 150x150 w jednej tafli (2 zestawy narożne) i nie żałuję. Otwieram właściwie tylko do mycia, a na co dzien tylko są uchylane. Byly regulowane rok temu i póki co jest ok. No i więcej światła wpada:) Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 19.04.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Lukarna czyli te 180x150 Muszą być dzielone?? NIe chcę takich Lepiej będzie zmiejszyć na 150x150?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.04.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Lukarna czyli te 180x150 Muszą być dzielone?? NIe chcę takich Lepiej będzie zmiejszyć na 150x150?? Albo zrób fix 180x150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 19.04.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Albo zrób fix 180x150. Nie bardzo, w pokojach po 1 oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 180 nie wiem czy zrobią takie. Chyba że uchylne tylko. U nas był problem nawet ze 150 w garażu. Mamy tam takie 150 x60. I w związku z tym że sa one niskie a szerokie to Pan zaproponował tylko uchylne. 180 to już duże okno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.04.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie bardzo, w pokojach po 1 oknie No fakt. To chyba nie ma innego wyjscia jak zrobic podzial. W jednym pokoju mam 150x150 i to jest jedyne okno. Pokoj od wschodu i powiem szczerze, ze nie ma tam specjalnie za duzo swiatla w ciagu dnia (rana nie licze). Wiec jesli zmniejszanie okien to zależnie od kierunku świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Wiec jesli zmniejszanie okien to zależnie od kierunku świata. Tak Aga, masz rację. U mnie jeszcze w pokoju na parterze i w łazience do góry są 150 ale to pomieszczenia od południa i tam naprawdę jest jasno. Ale zalezy to też jeszcze od wielkości pomieszczenia. Architekt nam coś mówił, że to musi być minimum 1:8 (pow okna : pow podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 19.04.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Tak Aga, masz rację. U mnie jeszcze w pokoju na parterze i w łazience do góry są 150 ale to pomieszczenia od południa i tam naprawdę jest jasno. Ale zalezy to też jeszcze od wielkości pomieszczenia. Architekt nam coś mówił, że to musi być minimum 1:8 (pow okna : pow podłogi) No niby tak mam, ale najwiecej swiatla to z samego rana. Ten pokoj to gabinet i tam sie siedzi glownie wieczorem, wiec nie rwe sobie wlosow z glowy, ale warto o tym pomyslec jesli np. mialby to byc pokoj dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 19.04.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Dzięki Pokoje akurat od południa, najprościej chyba będzie je zmiejszyć, skoro piszecie że 150x150 wcale takie małe nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.04.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ja też mam w zależności od stron świata. Od płn.wsch gdzie nasza sypialnia i gabinet są 150x150, od południa pokoje dziecięce i salon 150x170 i fix 210x170 (są poobniżane parapety do siedzenia), trzecia ściana zupełnie od czapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 19.04.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Widzę że wszystkie macie chyba bardziej nowoczesne domy. Ja nie mam żadnego okna 150x150, same "dziwne" wymiary. Ale cieszę się. Choć pewnie macie racje z tym światłem i myciem... Z racji na mycie już nie żałuję braku szprosów. Generalnie pokoje są dość dobrze oświetlone (póki co), tylko w jednym pokoju dziecinnym jest bardzo słabo. Pokój jest podłużny, ma okno dachowe od zachodu i balkonowe od północy. Ten balkon nic nie daje, a dachowe - chociaż jest duże 140x70 - nie dość doświetla. Myślałam by dołożyć drugie dachowe. Sądzicie, że warto?? A tak w ogóle, to gdzie się Gospodyni podziała po tej "randce"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts