Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

Wieczorową porą zajechaliśmy na działeczkę. Dzieciaki poturlały sie po styropianie, a może bym tak zostawiła :D ciepło, miękko, kanapy i łózka nie trzeba. Poleżałam sobie w salonie i naprawdę mogło by być :D

Mamy nawet pierwszą choinkę. :D

100_5253.jpg

pas startowy

100_5243.jpg

nareszcie będzie można jeździć po domu na hulajnodze, bez mojego zrzędzenia :D

Ogrodzenie się robi. Pierwszy raz jak zobaczyłam słupki z przodu to byłam podłamana lekko, że tak mało miejsca i strasznie się martwiłam o tył. No niestety stepów u nas dalekich nie ma, chyba że licząc sąsiedzkie. Ciągle sie pocieszałam, że i tak jest sporo miejsca a my nie jesteśmy ogrodnikami. Dziś jest już część tylnego ogrodzenia i nie jest tak źle jak myślałam. Całe szczęście. Na razie będzie siatka, a kiedyś tam od frontu pewnie coś ładniejszego.

Przód

100_5233.jpg

Tył.

100_5239.jpg

Jeden boczek.

100_5235.jpg

Kurcze, chyba jakieś mega krety mamy na działce :lol2::lol2:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale super!

Nita, wcale nie uważam, żebyście tam mieli mało miejsca. :) Myślę, że w sam raz. I z przodu dość na podjazd, i z tyłu dość na ogród. Tak myślę.

U Was to dopiero widać postęp prac. Dużo płaciliście za tą piękną ziemię?

P.S. Mamy u siebie na górze bardzo podobny pas startowy :D To nasz widok z pokoju dziecinnego w stronę naszej sypialni.

też tak sobie mówię :):) Tak naprawdę to takie głupie uczucie działka jest dla nas w sam raz, ale jak się patrzy na pola w okół to zaczyna się wydawać, że mała jest. To po prostu objaw lenistwa :) jak się nasadzę, nagrabię, nakopię itp to mi jasność umysłu na pewno wróci. :lol2:

też tak sobie mówię :):) Tak naprawdę to takie głupie uczucie działka jest dla nas w sam raz, ale jak się patrzy na pola w okół to zaczyna się wydawać, że mała jest. To po prostu objaw lenistwa :) jak się nasadzę, nagrabię, nakopię itp to mi jasność umysłu na pewno wróci. :lol2:

Bardzo dobrze na jasnosc umyslu dziala rowniez odsniezanie podjazdu i drozki do domu :)

P.S.: Bardzo ladnie.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Mąż z dziećmi na działce a ja tu gniję w pracy :(. U nas jest boskie lato, słonko, cieplutko, ptaki śpiewają, bez pachnie obłędnie (przytargałam gałązkę do biura). Chciało by się chwycić za grabie i rozgrabiać ziemię. Sama siebie nie poznaję, tak bardzo się zmieniłam od decyzji o budowie domu. Najbardziej cieszy mnie to, że tak dobrze się tam czuję i od razu pyszczek mi się śmieje. Cudownie, że nie będziemy musieli spędzać lata w bloku tylko po południu wałówka i na budowę :D

LATO... LAAAAATOOOOO..... LATO WSZĘDZIE

p.s. całe szczęście, że nie słyszycie mojego wycia :lol2:

Piątkowe popołudnie spędziliśmy nadziałce. Do dziś boli mnie mostek od dźwigania taczki z ziemią. Młodszy pobił rekord w wołaniu starszego. Naprawdę, sąsiedzi mają anielską cierpliwość, skoro nie przyszli. Następnym razem zakleję go plastrem. Były dwie mega bójki z okładaniem się zabawkami włącznie i budowanie domku dla jaszczurki.

Jasność umysłu w sprawie wielkości działki wróciła z wielką mocą. Jest w sam raz. Lekarstwo na zaćmienie wygląda tak:

przeds.jpgpo.jpg

przed i po

Czy ja kiedyś pisałam, że u nas pustynia??? Muszę zdementować, cos tam jednak rośnie :D

100_5318.jpg

Wiem, że chwast, ale mam jakiś głupi sentyment do mleczy. Pamiętacie jak się robiło takie zawijanki z łodyg mlecza?

przed.jpg

100_5304.jpg

Mam jak zawsze zagwostkę, to co sobie wyobrażałam w rzeczywistości okazało się wyglądać zupełnie inaczej, a mianowicie chodzi o przód.

100_5304.jpg100_5342.jpg

Zasadniczo plan był taki, żeby między ścieżką a podjazdem nie było trawy. Męczenie się z kosiarką w takich miejscach mnie nie bawi. Miały być te kamlotki spod fundamentów, choinka bożonarodzeniowa srebrna i jakieś inne iglaste zielone w różnych wysokościach oraz konwalie w charakterze trawy. W mojej wyobraźni to miejsce była jakby węższe a dłuższe. Tak wiem, że byłam tam niemal codziennie, ale nie było płotu, a wymiary to coś czego mój umysł nie ogarnia. Teraz trochę mi się pole do popisu zwiększyło i rozciągnęło.

Stąd jak zwykle proszę Was o burzę mózgów :D Co tam zrobić? Krzaczory? To jest strona północna, latem popołudniu jest tam słonko, zimą panują egipskie ciemności.

Napaciałam jakiś szkic, tylko uprzedzam, że ludzie o słabych nerwach powinni wyłączyć komp już teraz.

Naprawdę

A przynajmniej przygotujcie chusteczki, żeby ekran wytrzeć

rabata3.jpg

Gratulacje dla tych co przetrwali.

Nita, ale nas wystraszyłaś tymi ostrzeżeniami, co najmniej jakby naszym oczom miało się ukazać oblicze Meduzy :)

A tutaj taka zgrabna choineczka :D

Może spróbuj najpierw sporządzić zarys rzutu poziomego domu i jego najbliższego otoczenia, z zaznaczonym płotem.

Zaznacz na nim podjazd, ścieżki, ewentualne elementy małej architektury.

Jeśli chodzi o przedogród, to warto pamiętać, że ta strefa jest częścią reprezentacyjną posesji, dlatego spokojnie może mieć bardziej formalny charakter, ale oczywiście nie musi. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Warto zastanowić się nad strukturą, osiami symetrii, kompozycjami pionowymi, poziomymi, ewentualną lokalizacją soliterów.

Do tak powstałej koncepcji będzie można dobrać rośliny.