Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

dzięki Drimeth, no pewnie że jestem chętna :) jak tam Twoje plany ogrodowe?

Aż mi się przypomniało jak mnie kiedyś sąsiad leczył z przeziębienia w niedzielę o 10 rano, miksturą na bazie spirytusu. Ledwo do domu doszłam. :D

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To lecimy:

Składniki:

miód

cebula 3 szt

Wykonanie:

Cebulę należy albo posiekać drobno, a najlepiej przemielić w blenderze na papkę. Następnie robimy warstwy. Na dno miski wykładamy około 2 cm warstwę cebuli i na to cienką warstewkę miodu po całości i to samo dalej aż do skończenia cebuli. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy po trochu otrzymanej paćki na gazę i odciskami sok do słoika. Otrzymany syrop przechowujemy w lodówce.

Ale ostrzegam, smak i zapach jest mocno specyficzny. Moja córcia pije ten syrop tylko w sezonie chorobowym, czyli koniec jesieni, zima i przesilenie wiosenne. W całym zeszłym roku raz miała katar, który trwał 3 dni.

syrop z cebuli :) kilka razy robiłam i starszy nawet ze dwa razy dał sobie wcisnąć. Sama w życiu bym nie wypiła teraz (choc za dzieciaka piłam).

Młodszy niestety uczulony na miód. :(

Ale dzięki. :)

czołgiem wusia

wu Cebule jak duże wybierzesz, jeśli potrzebujesz więcej syropu to może większe cebule lub więcej cebul. Miód zasadniczo lekka warstwa, ciężko mi powiedzieć ile to wychodzi objętościowo, pewnie będzie kilka łyżek stołowych.

Słyszałam kiedyś informacje, że miód sam w sobie jest bakteriobójczy, ponieważ zawiera taką ilość cukru, że żadna bakteria tego nie przeżyje ;)

Słyszałam kiedyś informacje, że miód sam w sobie jest bakteriobójczy, ponieważ zawiera taką ilość cukru, że żadna bakteria tego nie przeżyje ;)

to ja nie powinnam miec żadnych bakterii :lol2::lol2:

wu lece oglądać

Mam nadzieję, że nie tylko wyglądają fachowo. :) Naprawdę wszystko przebiegło szybko, sprawnie i przyjemnie. Wylewek jest 5 cm, max 6. W garażu więcej. Podłogówka - rury pex/al/pex dn 16 (spisuje z kosztorysu, bo hydraulika to już było dla mnie za dużo do ogarnięcia). Muszę sobię wszystko zapisać, co i jak jest rozdzielone, co mozna wyłaczyć itd. Niby tyle razy mi mówili a i tak zapominam.

Najbliższe plany będą zależały od finansów. Jak wylewki przeschną to bedziemy dłubać elektrykę oraz ogarniac ogród, żeby można było posiać trawę. Potem zaczynamy walkę z płytami k-g. Chciałabym zacząć od kotłowni, nawet z płytkami żeby można było zamontować piec.

p.s. czemu mi każdy wyraz podkreśla na czerwono, nawet jeśli jest bez błędów??

Mam nadzieję, że nie tylko wyglądają fachowo. :) Naprawdę wszystko przebiegło szybko, sprawnie i przyjemnie. Wylewek jest 5 cm, max 6. W garażu więcej.

Dobrze, że jesteś zadowolona z przebiegu prac.

Grubość wylewek jest również w porządku.

Najbliższe plany będą zależały od finansów. Jak wylewki przeschną to bedziemy dłubać elektrykę oraz ogarniac ogród, żeby można było posiać trawę. Potem zaczynamy walkę z płytami k-g. Chciałabym zacząć od kotłowni, nawet z płytkami żeby można było zamontować piec.

Zatem sytuacja jest dynamiczna.

Dobrze zrozumiałem, że wewnątrz domu nie zdecydowałaś się na tynki tradycyjne tylko z płyt g-k, tak?

p.s. czemu mi każdy wyraz podkreśla na czerwono, nawet jeśli jest bez błędów??

Za sprawdzanie pisowni odpowiada przeglądarka.

Być może masz niewłaściwie ustawiony język sprawdzania pisowni, tzn. nie polski a np. angielski.

wierzch, tak będą płyty zamiast tradycyjnych tynków, głównie ze względów finansowych. Sami nie umiemy tynkować, a płyty powinny się udać (tak sobie mówię) tym bardziej, że mamy się kogo poradzić.

dzięki dracula :)

dzięki Marta, Wam też zdrówka życzę

Drimeth moje starsze też wszystkie świństwa łyka, młodszy tak różnie, ale ogólnie u nas w domu od podawania leków jest Tata :D (od przebierania pieluch też :cool:)

Niestety młodszego gorączka 39 dopadła i na antybiotyku obaj lecą. Wczoraj wyszarpałam wolne, siedziałam w miejscu i za łapkę trzymałam. Dziś niestety do roboty.

Tak patrzę na Wasze awatarki i widzę, że się zwierzaczkowo u nas zrobiło :)