wierzch 10.06.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 No wiesz... sfotografowałam tylko mój obiad, chłopaki jedli poziomki. No tak, prace ogrodowe wpływają pozytywnie na cały organizm, a praca na świeżym powietrzu pobudza apetyt i wprawia w dobry nastrój, czego jesteś najlepszym przykładem ... linki do ogrodów. W sam raz na wieczorny relaks Dokładnie o to mi chodzilo Tarasy mnie oczarowały, takie właśnie uwielbiam. Salon na dworze. Nie umiem jednak wyobrazić sobie czegoś takiego u siebie. W końcu będę mieszkała na wsi. Wydaje mi się, ze próby przenoszenia czegokolwiek 1:1 są z reguły skazane na niepowodzenie. W tych tarasach podoba mi się połączenie materiałów naturalnych jakimi są drewno i kamien, jak również nietypowe ich kształty. I to własnie próbowałbym zaadaptowac do mojego ogrodu i architektury domu. Z tego co piszesz na temat ogrodów wydaje mi się, że szczególnie Ci bliski jest ogród typu cottage garden - bujny ogród o nieformalnej strukturze pełnej różnorakich drzew, krzewów, kwiatów i ziół. Jest bogata literatura na ten temat, zazwyczaj anglojezyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 10.06.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ale domowe klimaty!!!! ten taras jest świetny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 10.06.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 rozgadaliście się trochę. więc po pierwsze primo, zabawa w błocie, piachu to przecież największa frajda dla dzieciaków. to co im bronić. mój regularnie przywozi żwir w kieszeniach i butach. zaopatrz się Nita w w folie na siedzenia w samochodzie i niech się oblepiają do woli. ogródek też ci się rozrasta. ja też już próbowałam pierwszych poziomek i truskawek. a pomidorki koktajlowe super sprawa. dobrze rosną i jak pozwolisz kilku opaść to na drugi rok też urosną. takie samosieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.06.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 ten krzak mnie zachwyca i jesienią będę polowała na odnóżkę. [ATTACH=CONFIG]194810[/ATTACH] nita- ten krzak nazywa się trzmielina. Mnie też się podoba. Dostałam 9 odnóżek od koleżanki. Obsadziłam wokół oczyszczalni, żeby w przyszłości kapselki (które dziś widać gołym okiem ) były "ukryte" w bujnej zieleni Mam nadzieję, że się przyjmą, ale póki co wyglądają, jakby żywot swój kończyły Jeśli jednak przeżyją - z wielką przyjemnością podzielę się odnóżkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.06.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Nita skoro jesteś przy tematach ogrodowych to na pewno spodoba Ci się Moczarowy Ogród do pooglądania i do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 10.06.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Dzięki dziewczyny. Naprawdę uwielbiamy tam przebywać, to już nie jest tylko budowa. Ostatnio bywamy tam codziennie i dziś jadąc westchnęłam "jedźmy do domu". dusia to czekam na Ciebie z odnóżką (p.s. zdjęcie jest z ogrodu mojej Mamy, więc na pewno coś mi da ) wierzch masz rację, niezmiernie podobają mi się ogrody nowoczesne, z dużą ilością drewna, kamienia i.. domu, ale to chyba nie dla mnie, serducho domaga się szaleństwa i różnorodności. Myślę, że będzie po trochu wszystkiego. Byłam dziś w większym sklepie ogrodniczym i lekka panika mnie ogarnęła, czapnęłam więc zielony groszek i poziomki i uciekłam. Może następnym razem ........ Wsadziłam te mini poziomeczki, posiałam część groszku (mniam mniam), podlałam wszystko i zaległam na tarasie. Strasznie dziś wiało. Oczywiście nie wytrzymałam i poszłam na łowy. Nie mogłam się oprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 10.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Kurcze, żeby u nas było bezpieczniej to też bym codziennie jeździła... a tak jak pojadę to muszę tylko dzieci pilnować:/ Wczoraj wieczorem pojechaliśmy z dziećmi polać wylewki. Zajeżdżamy pod dom a Marcin: będziemy tu dzisiaj śpać?? Hulllaaaa!!! aaa, piekne maki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.06.2013 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 nie martw się Luka, ja też często muszę zostawać z dziećmi w domu, bo u nas mocno wieje Niestety odkryliśmy babola - zalali nam odpływ do prysznica w małej łazience. Będzie kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 11.06.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Panowie nie zauważyli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 11.06.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 dobrze, że babol taki do naprawienia a kwiaty przy tarasie super czy te "donice" to część komina systemowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.06.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Luka no nie zauważyli dracula to się nazywa recykling Muszę przytargać łopatę do pracy i wykopać odrosty/ przyrosty czy jak im tam lilaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 11.06.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Nita brawo! Już kibelek macie! No, naprawdę, prace idą pełną parą! I ten Twój ogródek: nie mogę się napatrzeć! Naprawdę jak w domu. Ale Wy macie już chyba docelowy poziom działki - ziemi? Nic juz nie musisz nawozić i możesz działać. Super. Naprawdę miło czytać jak dom rośnie na naszych oczach. A co do dzikiego ogrodu (rzekłabym nawet: łąki) to i mnie się taki marzy, zwłaszcza, że ogrodniczka ze mnie żadna. Więc praktycznie cały tył bym chciała taki. Bardzo jestem ciekawa jak to będzie u Ciebie wyglądało na żywo. Czy te wszystkie kwiatki-chwasty o których piszesz są niskie? Ja myślałam o prawdziwej łące, nie tylko o kwiatkach takich posadzonych gdzieś na rabatkach. Tylko jak taki ogórd użytkować? Czy po takiej łące można normalnie chodzić? I jak to kosić etc...? Ale Ty chyba chcesz same kwiatki gdzieś po bokach wykorzystać? Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.06.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 dzięki Marta tak, kwiatki chcę raczej po bokach, dzika łąka nie wchodzi w grę zresztą mamy taką w koło Strasznie trudno jest nie myśleć sztampowo i nie sadzić wszystkiego pod płotem Na razie tak sadzę, bo muszę zostawić miejsce na trawę, ale potem będę przesadzała. Sama nie wiem jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 11.06.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Ja sobie w ogóle nie wyobrażam swojego ogródka... Gdybym miała go obsadzić w koło kwiatami, to nie wiem ile to by pochłonęło kasy, no i kto by o to dbał? Moja działka jest.... za duża. Dlatego część będzie dzika - w ten czy inny sposób. Mam nadzieję, że coś ładnego wymyślę.. Bardzo podoba mi się u mojej bratowej. Mają właśnie tak, jak mówisz - trawnik wokół domu; wzdłuż jednego boku klika brzóz (pięknie się odcinają od zieleni trawnika), kilka kęp różnych krzewów, i kwiaty przy tarasie i w jeszcze jednym miejscu w ogrodzie, i przy wejściu. Trudno to opowiedzieć, w każdym razie kwiaty i krzewy stanowią tylko akcenty kolorystyczne (posadzone w takich wydzielonych "łatach" wysypanych korą) i wygląda to bardzo ładnie. No i oczywiście nieśmiertelene tuje wszędzie U mnie tak się nie da, bo mamy dużo większą działkę, dlatego myślę, żeby koncepcję mojej bratowej zastosować od frontu i wzdłuż boku, na którym jest taras, a "im dalej w las tym więcej drzew". Tzn u mnie w głębi właśnie są drzewa, i chciałabym to wykorzystać jako element bardziej naturalistycznego krajobrazu. Do tego ogródek warzywny (może z drewnianym niskim płotkiem jak na wsi) w jednym rogu na końcu działki, duży plac zabaw po środu i... nie wiem co w drugim rogu. Taki mam z grubsza koncept. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez marta&robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 11.06.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja myślałam o prawdziwej łące, nie tylko o kwiatkach takich posadzonych gdzieś na rabatkach. Tylko jak taki ogórd użytkować? Czy po takiej łące można normalnie chodzić? I jak to kosić etc...? Łąka kwietna: http://sielskidomiogrod.blogspot.de/2011/07/aka-kwietna-w-roli-gownej.html http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,6526235,Laka_kwietna___usmiech_natury.html Wildflower meadow: establishment http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/Profile.aspx?pid=436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 11.06.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wierzch! :hug:Dzięki!! Nie pomyślałam, że można po prostu wykosić ścieżkę przez środek i tyle! Choć bardziej mi się podoba by tą ścieżkę czymś wyłożyć. Bardzo mi się podoba ten pomysł! Tylko jakoś jeszcze oddzielić część koszoną od niekoszonej... http://bi.gazeta.pl/im/3/6549/z6549853F.jpg Znalazłam nawet kwiatki w sam raz na mój podmokły, zacieniony i drzewiasty kawałek ziemi - Bluebellsy czyli Hyacinthoides non-scripta. http://4.bp.blogspot.com/-JwHgM-Xe1WA/Thd2W-3fnoI/AAAAAAAAAIo/pHDNTaPDil8/s1600/DSC09984%2Bcopy.jpg Nie lubię paproci, ale kwiatki są łądne i nawet dobrze, że ekspansywne - może by wyparły nasze okropne mimozy, które są wszędzie u nas i u sąsiadów. DZięki!! Mam nadzieję, Nita, że się nie gniewasz za to wtrącenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.06.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 ależ czujcie się jak u siebie tez korzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.06.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Dziś będzie tylko fotorelacja, bo i kolory były dziś nienaturalne. Bzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 11.06.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ojej Nita, jakie fajne malutkie bzy...Skąd je masz?? Gratulacje - ogródek się rozrasta:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.06.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 A jaki kolor? Ty to chyba malutki szpadelek ze sobą wozisz, zawsze gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts