Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz prostokątny dom

nita83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marudy :D

Chwilowo jestem zmuszona używać laptopa, czego nie cierpię, stąd moja nieobecność. Zdjęcia czekają na niedzielę kiedy będę już w domu. Ciągle tkwimy w pracach ogrodowych, czyli rozwożeniu ziemi. Pojawił się też nowy projekt, ale pokażę dopiero jak skończymy ;)

dana dzięki za informacje o wrzosach, posadziłam je bez jakiś specjalnych zabiegów i pięknie kwitną, zadbam o nie przed zimą

Wieści z frontu ogródkowego:

Pomidorki ślicznie owocują, groszek jakby zastygł w miejscu na 10 cm wysokości, poziomeczki są systematycznie zmiatane przez dzieciaki, dwa bzy ładnie się przyjęły, ;pozostałej trójce dam jeszcze czas. Mięta jest nie do zdarcia, aaa i najważniejsza... trawa rośnie :D Na razie średnio równo, ale i tak się cieszę.

Witaj jeszcze raz nita83 skoro te roslinki kwitną tzn. nawiosne kwitły to są wrzośce, one są mniej wymagajace ale i tak lepiej dać im kwaśną ziemię tzn torf kwasny zmieszać z piaskiem i ziemią. Po kweitnieniu najlepiej przyciąć poniżej kwiatków wtedy ładnie się zagęszczą. Dobrze jest kupić i posadzić pomiedzy nimi wrzosy, które maja bardziej sztywne pędy i kwitną w sierpniu-wrześniu i kwiaty maja całą zimę i po zimie na wiosne tez sie je tak samo przycina. Taka kompozycja daje nam ładny efekt kolorowej rabaty prawie cały rok. Dwa zdjęcia. jedno w marcu 2013r a drugie z sierpnia 2011r. Na pierwszym zdjęciu widać wrzosy po zimie, a na zdjęciu drugim wrzosy kwitnące, a wrzośce po przekwitnieciu przycięte, ale niektóre wrzośce kwitły po raz drugi. P1130473.jpgPICT2584.jpg Pozdrawiam gorąco i życzę sukcesu w uprawie tych pieknych roslinek. Edytowane przez dana0606

Czuję się jakbym wracała z zaświatów. Nie ma już szybkiego ogarnięcia forum przy porannej kawce. :) Za to jest milion innych spraw.

Niestety nie mogę zlokalizować przełącznika do zgrania zdjęć. Ale po kolei,

Dana dziękuję Ci za Twoje rady. Nie wiedziałam co mi nie gra, ale już wiem - nie mam wrzosów - mam lawendę :D, która trzyma się bardzo dobrze.

Kaśka, Aga, Dracula, Luka, Dorka co to za marudzenie :) Jestem , jestem choc bardzo cięzko znaleźć spokojną chwilę. dzieciaki zajmują cały czas - rowery, basen, jeziorko, ogródek. Popołudniami z reguły siedzimy na budowie i dziobiemy w ogródku. A jeśli juz znajdę chwilę, to najczęściej jest burza.

W telegraficznym skrócie ogródkowym:

- pomidorki rosną

100_6422.jpg100_6423.jpg

- fasolka rośnie

100_6439.jpg

- 2 bzy na bank sie przyjęły, 3 się jeszcze wahają

- lawenda kwitnie

100_6441.jpg

- cudny Roman ma się dobrze

- mięta kwitnie i szaleje z korzeniami

- ogórki wykiełkowały

- poziomki rosną i sa na bierząco konsumowane

- groszek tez sobie radzi

Z budowlanych:

Wczoraj dostałam pismo z gazowni, że podłączą mnie do sieci w terminie III/IV 2014!!!!! W związku z czym nie planujemy przeprowadzki w tym roku, upłynniamy piec i konsultujemy kotłownię z hydraulikiem.

100_6440.jpg

Edytowane przez nita83

Z gazu jestem mega dumna, ale na razie po prostu czekam. Będzie, to będziemy opijać :D

Zjadowiłam się w poprzednim poście z tym załącznikiem, więc druga tura zdjęć tutaj. :)

lawenda

100_6440.jpg

groszek

100_6421.jpg

ogóraski

100_6442.jpg

Akcja nr 2 - TRAWA I WALEC, została przesunięta, gdyż główni bohaterowie nie raczyli się pojawić.

Trawa z akcji nr 1 wygląda następująco:

100_6438.jpg100_6436.jpg

Jest trochę marudna i niezdecydowana.

Edytowane przez nita83