czarn-y 01.10.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Hello. Zastanawiam się czy wylać chudziaka przed zimą czy czekać do wiosny. Generalnie to koniec budowy na ten sezon, ze ścianami ruszam w przyszłym roku. Fundament zasypany na wysokość 80cm wysiewką z recyklingu gruzu o frakcji 0-16mm(betonowy żwir). Zagęszcza się dużo lepiej niż piach drugiej kategorii. Zagęszczałem co trzy warstwy ok 27cm, każda warstwa przejechana 4 razy prawie 100kg zagęszczarką. Nie brałem cięższej w obawie przed rozsadzeniem ścian. Stopień zagęszczenia sprawdzałem za pomocą pręta fi 10. Nie da się go wbić głębiej niż na 15cm. Pręt wbijany gołymi rękami przez kilku silnych facetów z osobna. Z jednej strony chciałbym zostawić to do wiosny ale pod spodem mam glinę spoistą i nie wiem czy namiar ewentualnych opadów znajdzie ujście nie czyniąc żadnych szkód. Z drugiej strony kierbud radzi, że jak było tak zagęszczane to nie ma prawa już nic opaść i można lać chudziaka. Co myślicie o tym wszystkim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.10.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ja bym tak zostawiła a chudziaka zalała na wiosnę. Wątpię by to cos zaszkodziło a mysle, że może pomóc. Jedyna niewiadoma jest ta glina pod spodem ale mimo wszystko ja bym tak zostawiła do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 02.10.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Opady i mrozy w czasie zimy rozluźnią zasypkę, a przynajmniej jej górną powierzchnię. Poza tym woda może stagnować na szczelnej warstwie z gliny ograniczonej ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 02.10.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak już zagęściłeś to betonuj, zanim zielskiem porośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 02.10.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jak już zagęściłeś to betonuj, zanim zielskiem porośnie. Nie przesadzajmy. Jeżeli na wiosne, czyli marzec/kwiecień wyleje chudziaka to żadne zielsko nie zdąży wyrosnąć. ja jak budowałam miałam ten sam dylemat co autor wątku. Fundamenty robilismy jesienią a dalszy ciąg na wiosne. Nic nam nie zdążyło urosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 02.10.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Opady i mrozy w czasie zimy rozluźnią zasypkę, a przynajmniej jej górną powierzchnię. Ostatecznie nic nie rozluźni, bo co rozluźni to wsiąkając lub odparowując z powrotem zagęści i to zapewne lepiej niz było pierwotnie. Nie wiadomo tylko jak jest z tą gliną, bo i glina glinie nie równa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 02.10.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Glina nieprzepuszczalna, nie była ruszana, więc twarda jak beton i dlatego się boję, że jak za dużo wody wniknie, to sobie będzie tam stała całe wieki. Chyba jednak wyleje ten chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 02.10.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ostatecznie nic nie rozluźni, bo co rozluźni to wsiąkając lub odparowując z powrotem zagęści i to zapewne lepiej niz było pierwotnie. Nie wiadomo tylko jak jest z tą gliną, bo i glina glinie nie równa Te doświadczenia to po wybudowaniu jednego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 09.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Glina nieprzepuszczalna, nie była ruszana, więc twarda jak beton i dlatego się boję, że jak za dużo wody wniknie, to sobie będzie tam stała całe wieki. Chyba jednak wyleje ten chudziak. Wylewaj i to jak najszybciej. Na wiosnę będziesz miał pełno błota wewnątrz budynku jak to tak zostawisz. Glina nie puści wody i będziesz miał wilgoć w piwnicy przez kilka lat. Jedna uwaga jeśli nie masz odprowadzenia wody to wkop duże wiadro i zabetonuj je dookoła będziesz miał studnię z której wypompujesz wodę w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts