Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylać płytę z chudziaka, czy czekać do wiosny??

czarn-y

Recommended Posts

Hello. Zastanawiam się czy wylać chudziaka przed zimą czy czekać do wiosny. Generalnie to koniec budowy na ten sezon, ze ścianami ruszam w przyszłym roku. Fundament zasypany na wysokość 80cm wysiewką z recyklingu gruzu o frakcji 0-16mm(betonowy żwir). Zagęszcza się dużo lepiej niż piach drugiej kategorii. Zagęszczałem co trzy warstwy ok 27cm, każda warstwa przejechana 4 razy prawie 100kg zagęszczarką. Nie brałem cięższej w obawie przed rozsadzeniem ścian. Stopień zagęszczenia sprawdzałem za pomocą pręta fi 10. Nie da się go wbić głębiej niż na 15cm. Pręt wbijany gołymi rękami przez kilku silnych facetów z osobna. Z jednej strony chciałbym zostawić to do wiosny ale pod spodem mam glinę spoistą i nie wiem czy namiar ewentualnych opadów znajdzie ujście nie czyniąc żadnych szkód. Z drugiej strony kierbud radzi, że jak było tak zagęszczane to nie ma prawa już nic opaść i można lać chudziaka. Co myślicie o tym wszystkim??

Jak już zagęściłeś to betonuj, zanim zielskiem porośnie.

Nie przesadzajmy. Jeżeli na wiosne, czyli marzec/kwiecień wyleje chudziaka to żadne zielsko nie zdąży wyrosnąć.

ja jak budowałam miałam ten sam dylemat co autor wątku. Fundamenty robilismy jesienią a dalszy ciąg na wiosne. Nic nam nie zdążyło urosnąć.

Opady i mrozy w czasie zimy rozluźnią zasypkę, a przynajmniej jej górną powierzchnię.

Ostatecznie nic nie rozluźni, bo co rozluźni to wsiąkając lub odparowując z powrotem zagęści i to zapewne lepiej niz było pierwotnie.

Nie wiadomo tylko jak jest z tą gliną, bo i glina glinie nie równa

Glina nieprzepuszczalna, nie była ruszana, więc twarda jak beton i dlatego się boję, że jak za dużo wody wniknie, to sobie będzie tam stała całe wieki. Chyba jednak wyleje ten chudziak.

Wylewaj i to jak najszybciej. Na wiosnę będziesz miał pełno błota wewnątrz budynku jak to tak zostawisz. Glina nie puści wody i będziesz miał wilgoć w piwnicy przez kilka lat. Jedna uwaga jeśli nie masz odprowadzenia wody to wkop duże wiadro i zabetonuj je dookoła będziesz miał studnię z której wypompujesz wodę w razie czego.