bami 02.10.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 (edytowane) ... bardzo proszę o wypowiedź ekspertów. Panowie instalujący przewody, za zgodą ich projektanta czynią pewne zmiany (konieczne, wynikające z konstrukcji budynku). A ja mam wątpliwości, czy nie pojechali za daleko... wyrzutnia znalazła się na dachu, w niedalekim sąsiedztwie czerpni, która jest na północnej elewacji. W dodatku od północy sąsiadujemy z domem opalanym węglem...Pomocy!!! Edytowane 2 Października 2012 przez bami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 02.10.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Wyrzutnia może być właściwie w dowolnym miejscu, ważne żeby zachować 3m od czerpni i rozsądną odległość od okien. Natomiast skoro kopcący dom jest od południa, to najwłaściwsze miejsce dla czerpni jest właśnie na północy - tak jak zrobiła ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 02.10.2012 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Wyrzutnia może być właściwie w dowolnym miejscu, ważne żeby zachować 3m od czerpni i rozsądną odległość od okien. Natomiast skoro kopcący dom jest od południa, to najwłaściwsze miejsce dla czerpni jest właśnie na północy - tak jak zrobiła ekipa Oczywiście źle napisałam... dom sąsiadów z piecem węglowym jest od PÓŁNOCY, tam gdzie czerpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 03.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Czerpnia na dachu to nie jest prosty temat:1. należy zachować odpowiednie odległości od wyrzutni i innych kominów [ spaliny, zapachy z kanalizacji itp.]w przepisach brzmi to tak: Czerpnie powietrza sytuowane na dachu budynku powinny być tak lokalizowane, aby dolna krawędź otworu wlotowego znajdowała się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której są zamontowane, oraz aby została zachowana odległość co najmniej 6 m od wywiewek kanalizacyjnych.2. warto uwzględnić najczęściej występujący kierunek wiatru, tak aby nie nawiewał zanieczyszczeń i zapachów np. od sąsiadów jak w opisanym wypadku.3. generalnie czerpnia nie powinna być narażona na nagrzewanie się w okresie letnim, na dachu raczej nie da się tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 03.10.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Czerpnia na dachu to nie jest prosty temat: 1. należy zachować odpowiednie odległości od wyrzutni i innych kominów [ spaliny, zapachy z kanalizacji itp.] w przepisach brzmi to tak: Czerpnie powietrza sytuowane na dachu budynku powinny być tak lokalizowane, aby dolna krawędź otworu wlotowego znajdowała się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której są zamontowane, oraz aby została zachowana odległość co najmniej 6 m od wywiewek kanalizacyjnych. 2. warto uwzględnić najczęściej występujący kierunek wiatru, tak aby nie nawiewał zanieczyszczeń i zapachów np. od sąsiadów jak w opisanym wypadku. 3. generalnie czerpnia nie powinna być narażona na nagrzewanie się w okresie letnim, na dachu raczej nie da się tego uniknąć. Wyrzutnia ma byc na dachu, czerpnia na polnocnej elewacji, w odleglosci ok 5 m, kat nachylenia dachu jest niezbyt duzy - 22 st. MOZE BYC? przepraszam za brak polskich znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 03.10.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 może być - pozostaje tylko problem kopcących sąsiadów - można ewentualnie dać dodatkowe filtry . W miejscach gdzie wszyscy [sąsiedzi] opalają się ekogroszkiem filtry centrali zapychają się 2x szybciej!Wcześniej nawet sobie nie wyobrażałem, że spalanie węgla [ i innych rzeczy na zasadzie co się zmieści do pieca]jest aż tak "brudne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.10.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Jak sąsiedzi kopcą o określonej porze (moi zazwyczaj wieczorkiem) to można zaprogramować wentylację żeby w tym czasie nie wentylowała:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 03.10.2012 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dzięki za wypowiedzi, sąsiad od ekogroszku jest jeden, cała reszta ma gaz. Poza tym usytuowanie względem stron świata i niedalekiego lasu raczej wyklucza permanentne zasysanie smrodków Co do filtrów Michale, to mam nadzieję, że znana Ci dobrze firma zaproponuje mi odpowiednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 05.10.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 generalnie czerpnia powinna być od północy. tzn zyski energetyczne od słońca w zimę są małe, a straty chłodu w lato od słońca są bardzo duże. najlepiej by było w lato z północy w zimę z południa ale to generuje koszty instalacji. jeżeli Pan od ekogroszku bardzo syfi to można jeszcze np od pł-wsch lub sam wsch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz.K 10.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Krótkie pytanie do praktyków dot. umieszczania czerpni do rekuperatora, a właściwie rozmieszczenia głównego kanału łączącego czerpnię z urządzeniem. Przewidziana przeze mnie lokalizacja rekuperatora wypada mniej więcej na środku kondygnacji, na ścianie zachodniej. Czy ma jakiekolwiek znaczenie czy kanał doprowadzający będzie miał 3m długości (gdy umieszczę czerpnię na ścianie południowej), czy 0,5m długości gdy czerpnię umieszczę na ścianie zachodniej, z wejściem do domu zlokalizowanym zaraz obok rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 11.10.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 czerpnię umieszcza się na stronie północej lub wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 11.10.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 ... bardzo proszę o wypowiedź ekspertów. Panowie instalujący przewody, za zgodą ich projektanta czynią pewne zmiany (konieczne, wynikające z konstrukcji budynku). A ja mam wątpliwości, czy nie pojechali za daleko... wyrzutnia znalazła się na dachu, w niedalekim sąsiedztwie czerpni, która jest na północnej elewacji. W dodatku od północy sąsiadujemy z domem opalanym węglem... Pomocy!!! http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=5533444&viewfull=1#post5533444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts