Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł BAWARIA-SEKO - wymiana doświadczeń

MARTINOS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, co moze być przyczyną, że pompa nie jest w stanie zamknąć zaworu różnicowego na biegu innym niż najwyższy. Wcześniej dawała radę.

Może być kwestia zanieczyszczeń?

Rozkręć zawór umyj i oblukaj kulkę ,najlepiej jakbyś miał nowy przygotowany do podmianki ,weź na w/z-kę ze sklepu .

• 9 months później...
To w takim razie po co ten zawór różnicowy? Wstaw zamiast niego.

juz tlumaczę.

w okresach przejściowych jest OK i przez zawor ogrzewam sobie grawitacyjnie. ale zimą kiedy jest konkretne grzanie i po instalacji wodę rozpowadza pompa najlepiej byloby aby zawor byl odcięty poniewaz kiedy pompa stoi wszystko mi ucieka grawitacyjnie i przegrzewa pomieszczenia najbliżej kotla.

dlatego chcialbym zawor zostawic ale ręcznie go odcinać.

czy ktoryś z elemtow da się po prostu wykręcić i wstawić zamkniecie? będa gwinty pasować itp czy potrzeba coś robić bardziej skomplikowanego i wolać fachowca.

• 1 month później...
Witam

Mam pytanie jak często trzeba sprzątać w kotłowni z kotłem bawaria. U mnie zasypywanie eko groszkiem powoduje że pył weglowy jest wszędzie (worek czy wiadro obojętnie).

Kurzy się jak to przy węglu niestety .:rolleyes:

Jak masz jakiś stary odkurzacz zepsuty to "zajumaj" z niego całą tą rurę z końcówką do odkurzania i dorób sobie taki lejek zakładany na zasysanie dmuchawy przy kotle ,podnosisz temperaturę o kilka stopni na kotle wtedy włączy się dmuchawa a ty w tym czasie odkurzasz za darmo pomieszczenie kotłowni . :p

Edytowane przez animuss

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
w ustawieniach serwisowych możesz wyłączyć pompę CO przy współpracy z pokojówką

opisane w instrukcji zakładka regulator pokojowy

witam,

jak włączę tę opcję w ustawieniach serwisowych to: pompa CO chodzi non-stop a pokojówka włącza i wyłacza kocioł. Dlatego pytałem czy może trzeba coś zmienić w podłaczeniu kabli itp. bo chodzi mi o to aby piec chodził non stop a pokojówka sterowała pompą CO.

• 2 months później...

Witam

Posiadam kocioł bawaria seko 34 KW K4 i mam problem z ustawieniem. Do tego kotła mam sterownik eco max 850 R2 PLUM. Jak kociol przechodzi w nadzor to temperatura przekracza o 25 stopni od temperatury zadanej.. Probowałem rozne ustawienia, czyli zmniejszalem moc i dalej temperatura rosła. Prosze o pomoc jakie mam przyjac ustawienia zeby kocioł nie szalal.

Witam

Posiadam kocioł bawaria seko 34 KW K4 i mam problem z ustawieniem. Do tego kotła mam sterownik eco max 850 R2 PLUM. Jak kociol przechodzi w nadzor to temperatura przekracza o 25 stopni od temperatury zadanej.. Probowałem rozne ustawienia, czyli zmniejszalem moc i dalej temperatura rosła. Prosze o pomoc jakie mam przyjac ustawienia zeby kocioł nie szalal.

a co ty grzejesz tym potworem?

ja ma zwykły steriownik ST-37.

podawanie 10s

przerwa 70s

temp. na instalacje 42-43 stopnie.

U mnie tak to się sprawdza

a co ty grzejesz tym potworem?

ja ma zwykły steriownik ST-37.

podawanie 10s

przerwa 70s

temp. na instalacje 42-43 stopnie.

U mnie tak to się sprawdza

Ogrzewam okolo 300 m2 mieszkania.

Sterownik ST - 37 obsługuje tylko pompe obiegowa wentyltor pompe cwu. Brak ochrony powrotu. Sterownik eco max 850 obsługuje wszystkie funkcje , dlatego tez na niego sie zdecydowalem, Posiadam taki sam przy kotle bawaria 25 KW i sprawuje mi sie dobrze. Natomiast tutaj nie moge go ustawic. Sterownik ten pracuje w funkcji Fazzy Logic.

• 1 year później...

Witam Panowie po dłuższej przerwie.

Mam pytanie odnośnie instalacji - konkretnie układu równoległego pompy z zaworem różnicowym.

Zerknijcie na zdjęcie.

Ostatnimi czasy strasznie hałasuje zawór różnicowy przy starcie pompy CO. Zamyka się praktycznie tylko na 3 biegu. Na 1 i 2 biegu jest tylko przeraźliwe ciągłe stukanie. Poszedł zawór?

Pytanie pierwsze: czy w takim układzie da się taki zawór ot tak wykręcić czy trzeba demontować całość?

Metoda prób i błędów i informacji z netu wyszło mi, że przydławiając zawór oznaczony na zdjęciu 2 problem z domykaniem zaworu różnicowego mocno sie poprawia. Co to może oznaczać?

Pytanie 2. Czy w miejscu oznaczonym 1 można w miejsce jednego z modułów wstawić zwykły zawór zamykjący jak np, ten oznaczony 2?

1.jpg

Witam Panowie po dłuższej przerwie.

Mam pytanie odnośnie instalacji - konkretnie układu równoległego pompy z zaworem różnicowym.

Zerknijcie na zdjęcie.

Ostatnimi czasy strasznie hałasuje zawór różnicowy przy starcie pompy CO. Zamyka się praktycznie tylko na 3 biegu. Na 1 i 2 biegu jest tylko przeraźliwe ciągłe stukanie. Poszedł zawór?

Pytanie 1.: czy w takim układzie da się taki zawór ot tak wykręcić czy trzeba demontować całość?

Pytanie 2. Czy w miejscu oznaczonym 1 można w miejsce jednego z modułów wstawić zwykły zawór zamykjący jak np, ten oznaczony 2?

[ATTACH=CONFIG]397243[/ATTACH]

Sprawdź czy filtr przed pompą się nie przypchał.

Pytanie 1. Odkręć śrubunek przy pompie i śrubunek zaworu różnicowego,.oceń stan pływaka..

Pytanie 2.. Nie.

Przenieś zawór 3-D w miejsce oznaczone strzałką.

NtpABn.jpg

Będziesz miał ochronę powrotu kotła.

Najlepiej jakbyś przebudował to podłączenie na zasilaniu tam masz za cienką średnicę zasilania, a gdzie różnicowka jest, to masz o średnice grubsze kształtki.

Zasilanie od kotła z pierwszym trójnikiem włącznie 11/2 lub 11/4 cala, tyle ile zastosował producent.

a dalej tak jak na obrazku z prawej.

7Va6qU.jpg

Zawór różnicowy kup najlepiej nowy ale najmniejszej srednicy, zastosuj 1 cal nie większy.

Edytowane przez animuss