MARTINOS 02.12.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Panowie, co moze być przyczyną, że pompa nie jest w stanie zamknąć zaworu różnicowego na biegu innym niż najwyższy. Wcześniej dawała radę. Może być kwestia zanieczyszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Panowie, co moze być przyczyną, że pompa nie jest w stanie zamknąć zaworu różnicowego na biegu innym niż najwyższy. Wcześniej dawała radę. Może być kwestia zanieczyszczeń? Rozkręć zawór umyj i oblukaj kulkę ,najlepiej jakbyś miał nowy przygotowany do podmianki ,weź na w/z-kę ze sklepu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.09.2015 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Witam, czy w takim zestawie z zaworem różnicowym mogę wstawić pod zaworem klasyczne zamknięcie jak to z czerwonym uchwytem? chodzi o to aby w razie potrzeby odcinać zawór różnicowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.09.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 To w takim razie po co ten zawór różnicowy? Wstaw zamiast niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.09.2015 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 To w takim razie po co ten zawór różnicowy? Wstaw zamiast niego. juz tlumaczę. w okresach przejściowych jest OK i przez zawor ogrzewam sobie grawitacyjnie. ale zimą kiedy jest konkretne grzanie i po instalacji wodę rozpowadza pompa najlepiej byloby aby zawor byl odcięty poniewaz kiedy pompa stoi wszystko mi ucieka grawitacyjnie i przegrzewa pomieszczenia najbliżej kotla. dlatego chcialbym zawor zostawic ale ręcznie go odcinać. czy ktoryś z elemtow da się po prostu wykręcić i wstawić zamkniecie? będa gwinty pasować itp czy potrzeba coś robić bardziej skomplikowanego i wolać fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.09.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Rozumiem, że zabezpieczenia instalacji typu naczynie wzbiorcze i inne bajery są na osobnej rurze bezpośrednio z kotła?To tym bardziej po mojemu. Wywalić zawór różnicowy, a zamiast niego wstaw kulowy. Co do gwintów, to być na miejscu trzeba i widzieć, jak to można spasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 23.09.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Witam. Tu nie grawitacja winna,a brak regulacji hydraulicznej całego układu(ogrzewania) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 09.11.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 WitamMam pytanie jak często trzeba sprzątać w kotłowni z kotłem bawaria. U mnie zasypywanie eko groszkiem powoduje że pył weglowy jest wszędzie (worek czy wiadro obojętnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 11.11.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam Mam pytanie jak często trzeba sprzątać w kotłowni z kotłem bawaria. U mnie zasypywanie eko groszkiem powoduje że pył weglowy jest wszędzie (worek czy wiadro obojętnie). to chyba nie jest kwestia kotła a raczej tego czy wsypujący uważa co i jak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.11.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Witam Mam pytanie jak często trzeba sprzątać w kotłowni z kotłem bawaria. U mnie zasypywanie eko groszkiem powoduje że pył weglowy jest wszędzie (worek czy wiadro obojętnie). Kurzy się jak to przy węglu niestety . Jak masz jakiś stary odkurzacz zepsuty to "zajumaj" z niego całą tą rurę z końcówką do odkurzania i dorób sobie taki lejek zakładany na zasysanie dmuchawy przy kotle ,podnosisz temperaturę o kilka stopni na kotle wtedy włączy się dmuchawa a ty w tym czasie odkurzasz za darmo pomieszczenie kotłowni . Edytowane 11 Listopada 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 30.12.2015 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Panowie, co trzeba zrobić aby pokojówka właczała i wyłaczała pompe CO?Teraz mam podłaczoną pokojówkę pod ST-37 i po osiagnięciu temperatury wyłącza się piec.Trzeba zmienić podłaczenie kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 w ustawieniach serwisowych możesz wyłączyć pompę CO przy współpracy z pokojówkąopisane w instrukcji zakładka regulator pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.01.2016 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 w ustawieniach serwisowych możesz wyłączyć pompę CO przy współpracy z pokojówką opisane w instrukcji zakładka regulator pokojowy witam, jak włączę tę opcję w ustawieniach serwisowych to: pompa CO chodzi non-stop a pokojówka włącza i wyłacza kocioł. Dlatego pytałem czy może trzeba coś zmienić w podłaczeniu kabli itp. bo chodzi mi o to aby piec chodził non stop a pokojówka sterowała pompą CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.01.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 a próbowałeś odwrotnej nastawy?nie mam pred sobą sterownika wiec nie powiem z pamięci co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.01.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 a próbowałeś odwrotnej nastawy? nie mam pred sobą sterownika wiec nie powiem z pamięci co i jak co rozumiesz przez odwrotną nastawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1212x 19.03.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 WitamPosiadam kocioł bawaria seko 34 KW K4 i mam problem z ustawieniem. Do tego kotła mam sterownik eco max 850 R2 PLUM. Jak kociol przechodzi w nadzor to temperatura przekracza o 25 stopni od temperatury zadanej.. Probowałem rozne ustawienia, czyli zmniejszalem moc i dalej temperatura rosła. Prosze o pomoc jakie mam przyjac ustawienia zeby kocioł nie szalal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 21.03.2016 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam Posiadam kocioł bawaria seko 34 KW K4 i mam problem z ustawieniem. Do tego kotła mam sterownik eco max 850 R2 PLUM. Jak kociol przechodzi w nadzor to temperatura przekracza o 25 stopni od temperatury zadanej.. Probowałem rozne ustawienia, czyli zmniejszalem moc i dalej temperatura rosła. Prosze o pomoc jakie mam przyjac ustawienia zeby kocioł nie szalal. a co ty grzejesz tym potworem? ja ma zwykły steriownik ST-37. podawanie 10s przerwa 70s temp. na instalacje 42-43 stopnie. U mnie tak to się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1212x 22.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 a co ty grzejesz tym potworem? ja ma zwykły steriownik ST-37. podawanie 10s przerwa 70s temp. na instalacje 42-43 stopnie. U mnie tak to się sprawdza Ogrzewam okolo 300 m2 mieszkania. Sterownik ST - 37 obsługuje tylko pompe obiegowa wentyltor pompe cwu. Brak ochrony powrotu. Sterownik eco max 850 obsługuje wszystkie funkcje , dlatego tez na niego sie zdecydowalem, Posiadam taki sam przy kotle bawaria 25 KW i sprawuje mi sie dobrze. Natomiast tutaj nie moge go ustawic. Sterownik ten pracuje w funkcji Fazzy Logic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 21.09.2017 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Witam Panowie po dłuższej przerwie. Mam pytanie odnośnie instalacji - konkretnie układu równoległego pompy z zaworem różnicowym. Zerknijcie na zdjęcie. Ostatnimi czasy strasznie hałasuje zawór różnicowy przy starcie pompy CO. Zamyka się praktycznie tylko na 3 biegu. Na 1 i 2 biegu jest tylko przeraźliwe ciągłe stukanie. Poszedł zawór? Pytanie pierwsze: czy w takim układzie da się taki zawór ot tak wykręcić czy trzeba demontować całość? Metoda prób i błędów i informacji z netu wyszło mi, że przydławiając zawór oznaczony na zdjęciu 2 problem z domykaniem zaworu różnicowego mocno sie poprawia. Co to może oznaczać? Pytanie 2. Czy w miejscu oznaczonym 1 można w miejsce jednego z modułów wstawić zwykły zawór zamykjący jak np, ten oznaczony 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.09.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 (edytowane) Witam Panowie po dłuższej przerwie. Mam pytanie odnośnie instalacji - konkretnie układu równoległego pompy z zaworem różnicowym. Zerknijcie na zdjęcie. Ostatnimi czasy strasznie hałasuje zawór różnicowy przy starcie pompy CO. Zamyka się praktycznie tylko na 3 biegu. Na 1 i 2 biegu jest tylko przeraźliwe ciągłe stukanie. Poszedł zawór? Pytanie 1.: czy w takim układzie da się taki zawór ot tak wykręcić czy trzeba demontować całość? Pytanie 2. Czy w miejscu oznaczonym 1 można w miejsce jednego z modułów wstawić zwykły zawór zamykjący jak np, ten oznaczony 2? [ATTACH=CONFIG]397243[/ATTACH]Sprawdź czy filtr przed pompą się nie przypchał. Pytanie 1. Odkręć śrubunek przy pompie i śrubunek zaworu różnicowego,.oceń stan pływaka.. Pytanie 2.. Nie. Przenieś zawór 3-D w miejsce oznaczone strzałką. Będziesz miał ochronę powrotu kotła. Najlepiej jakbyś przebudował to podłączenie na zasilaniu tam masz za cienką średnicę zasilania, a gdzie różnicowka jest, to masz o średnice grubsze kształtki. Zasilanie od kotła z pierwszym trójnikiem włącznie 11/2 lub 11/4 cala, tyle ile zastosował producent. a dalej tak jak na obrazku z prawej. Zawór różnicowy kup najlepiej nowy ale najmniejszej srednicy, zastosuj 1 cal nie większy. Edytowane 21 Września 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts