MARTINOS 05.03.2013 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wracając do mojego postu odnośnie problemów z koksowaniem się węgla: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=5855344&viewfull=1#post5855344 Dziś zrobiłem mały test i jestem przekonany na 95%, że te wszystkie spieki, niedopały itp tworzą się w czasie kiedy piec nie pracuje --> jest wyłączony przez sterownik pokojowy. Teraz kiedy jest ciepło przerwy trwają nawet kilka godzin. W nawiązaniu do sugestii Kobry i Animussa podaję swoje ustawienia --> może tutaj gdzieś leży przyczyna. Proszę o opinie osób doświadczonych w obsłudze tego sterownika. Sterownik ST-37 ver. 16.8 + sterownik pokojowy Auraton 2025Ustawienia:1. Podawanie - 5s2. Przerwa - 30s3. praca went. podt. - 7s4. przerwa went podt - 10min5. Siała nadmuchu 2/10 (szybsze serwisowe)6. Przerwa w podtrzymaniu - 25min Ustawienia serwisowe:1. Podawanie 6s2. Przerwa 40s3. Praca w podtrzymaniu - 5s4. Opóźnienie wył. nadmuchu - 3s5. Opóźnienie zał. podajnika - 3s6. Nadmuch 0-szybsze7. Bieg rozdmuchu 7/10 W sumie teraz zastanawiam się co w rzeczywistości znaczą pierwsze 3 punkty w ustawieniach serwisowych i jak podanie i przerwa z serwisowych ma się do podanie przerwy w standardowych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 U mnie w ST 37 sprzed 8 lat te 2 pierwsze nie miały znaczenia ( na wszelki wypadek dałbym je może tak, jak w normalnych ustawieniach ), ten trzeci to była długość podawania w podtrzymaniu. Tyle, że u mnie załączał się też zawsze wentylator i 4 oraz 5 parametr służyły do ustawienia ile przed i ile po pracy podajnika jeszcze podmucha. Widzę, że zmieniłeś parametry podtrzymania - jest jakaś poprawa? Jak nie ma, to próbuj z tą klapką od dmuchawy powalczyć, przy tak długich podtrzymaniach dobrze by było, żeby się nie do końca domykała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 06.03.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Blaste, jak tam sytuacja u Ciebie? Założyłeś deflektor? u mnie sytuacja bez zmian. Jakiś czas paliłem chwałowicami i też zabrudzenie było spore, podobnie jak przy czeskim. Teraz palę próbuję niby Wesoła z lokalnego składu i też brudzi okleja, ale też caly czas próbuję ustawic piec bo się spieka i koksuje. Na dniach przyjdzie mi próbka wesołej z kareny to będę miał jakieś porównanie , wesołej u mnie a z kareny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 06.03.2013 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Widzę, że zmieniłeś parametry podtrzymania - jest jakaś poprawa? Widziałem popielnik po nocy ~12godzin. Różnica jest spora i to na lepsze.więcej napiszę później. Spaliłem równo 100 kilo - popiołu mam ~1/4 popielnika. Normalnie miałbym już 2 pełne. P.S. Pamiętasz jak pisałeś mi o kamykach w Wesołej? Rzeczywiście jest ich sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.03.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Wracając do mojego postu odnośnie problemów z koksowaniem się węgla: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&p=5855344&viewfull=1#post5855344 Dziś zrobiłem mały test i jestem przekonany na 95%, że te wszystkie spieki, niedopały itp tworzą się w czasie kiedy piec nie pracuje --> jest wyłączony przez sterownik pokojowy. Teraz kiedy jest ciepło przerwy trwają nawet kilka godzin. W nawiązaniu do sugestii Kobry i Animussa podaję swoje ustawienia --> może tutaj gdzieś leży przyczyna. Proszę o opinie osób doświadczonych w obsłudze tego sterownika. Sterownik ST-37 ver. 16.8 + sterownik pokojowy Auraton 2025 Ustawienia: 1. Podawanie - 5s 2. Przerwa - 30s 3. praca went. podt. - 7s 4. przerwa went podt - 10min 5. Siała nadmuchu 2/10 (szybsze serwisowe) 6. Przerwa w podtrzymaniu - 25min Ustawienia serwisowe: 1. Podawanie 6s 2. Przerwa 40s 3. Praca w podtrzymaniu - 5s 4. Opóźnienie wył. nadmuchu - 3s 5. Opóźnienie zał. podajnika - 3s 6. Nadmuch 0-szybsze 7. Bieg rozdmuchu 7/10 W sumie teraz zastanawiam się co w rzeczywistości znaczą pierwsze 3 punkty w ustawieniach serwisowych i jak podanie i przerwa z serwisowych ma się do podanie przerwy w standardowych ustawieniach. Ustawienia dmuchawy na -Siała nadmuchu 2/10 (szybsze serwisowe) stosuję tylko przy większych mrozach teraz jadę na 6 normalnych boczna przesłona otwarta na 3,5 cm ,mam groszek z miałem jak by był czysty to na 5 by spokojnie poszedł .Resztę muszę iść do piwnicy zobaczyć . Sterownik ST-37 ver. ? Ustawienia: 1. Podawanie - 5s 6s 2. Przerwa - 30s 1m,20s 3. praca went. podt. - 7s nie mam tej opcji 4. przerwa went podt - 10min nie mam tej opcji 5. Siała nadmuchu 2/10 (szybsze serwisowe) 6 6. Przerwa w podtrzymaniu - 25min 15min 7.Histereza -1 Ustawienia serwisowe: 1. Podawanie 6s 20s 2. Przerwa 40s 40s 3. Praca w podtrzymaniu - 5s 5s 4. Opóźnienie wył. nadmuchu - 3s 1s 5. Opóźnienie zał. podajnika - 3s 1s 6. Nadmuch 0-szybsze 1 7. Bieg rozdmuchu 7/10 8 Tak wygląda u mnie na czerwono Edytowane 6 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.03.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Martinos , na palnik jeszcze zaglądaj, czy ta poprawa popiołu nie spowodowała ,ze teraz dla odmiany bardzo nisko Ci się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 07.03.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jednak ta poprawa była chwilowa. Dziś znowu sporo popcornu plus kilka większych poklejonych ze sobą elementów. Nie jest tego dużo (w porównaniu z innymi groszkami) ale jest.Pogoda nie pozwala na jakieś inne testy.Jak już u mnie spalanie spadło wyraźnie poniżej 20kg/doba to znaczy, że zapotrzebowanie na ciepło jest niskie. Bez dwóch zdań - więcej żaru na palniku wieksza "moc". Zastanawiam się jak to będzie przy grzaniu samej wody latem. Teraz widzę, że przy ustawieniach 5/35 palacy się wegiel moze nie spada jakoś wyraźnie nisko ale pali się głównie w środkowej części palnika. I już przy samym grzaniu wody u mnie do 62stopni na piecu idzie i idzie...Choć nie wiem ile zmieni w tej sytuacji zamknięcie zawodu odprowadzającego na grzejniki. P.S. Gdybym dał ustawienai Animussa - 6s/80s --> tu u mnie o ile by nie zgasło to z pewnością wydajność byłaby masakrycznie niska.Przy założeniu, że mnie jeden obrót ślimaka to około 48s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 07.03.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ja bym popróbował kombinacji z zaworem 3D - tak, żeby na instalację przy temp. kotła w okolicach zadanej szła woda z temp. rzędu 38 - 40 stopni. Może pozwoliłoby to na częstszą, ale krótszą pracę kotła. Skróciłyby się podtrzymania, ale z drugiej strony może te masakryczne ilości wody w rurach nie stygłyby tak mocno i kocioł po załączeniu z długotrwałego postoju nie musiałby tak długo pracować żeby to wszystko na nowo zagrzać. Dałbym zawór tak na 4 - 5 i popatrzył, co się dzieje ze zużyciem i popiołem. Może do pierwszego zadziałania pokojówki będzie w chacie ciut chłodniej, ale potem powinno się unormować. Jak kocioł będzie trzymał wyższą temperaturę, to i grzanie CWU będzie skuteczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 07.03.2013 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ja bym popróbował kombinacji z zaworem 3D - tak, żeby na instalację przy temp. kotła w okolicach zadanej szła woda z temp. rzędu 38 - 40 stopni. Może pozwoliłoby to na częstszą, ale krótszą pracę kotła. Skróciłyby się podtrzymania, ale z drugiej strony może te masakryczne ilości wody w rurach nie stygłyby tak mocno i kocioł po załączeniu z długotrwałego postoju nie musiałby tak długo pracować żeby to wszystko na nowo zagrzać. Dałbym zawór tak na 4 - 5 i popatrzył, co się dzieje ze zużyciem i popiołem. Może do pierwszego zadziałania pokojówki będzie w chacie ciut chłodniej, ale potem powinno się unormować. Jak kocioł będzie trzymał wyższą temperaturę, to i grzanie CWU będzie skuteczniejsze. Już też kiedyś pisałem o moim zaworze 3D. Wszystko poniżej 5 to tylko po to aby zobaczyć jak fajnie temperatura na piecu rośnie. Gorzej z temperaturą grzejników. U mnie teraz jest na 6-7. W mrozy to nawet 8-9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.03.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 P.S. Gdybym dał ustawienai Animussa - 6s/80s --> tu u mnie o ile by nie zgasło to z pewnością wydajność byłaby masakrycznie niska. Przy założeniu, że mnie jeden obrót ślimaka to około 48s. Nie sądzę raczej kocioł zaczął by pracować dłużej a nie stać , spalać paliwo po woli ale całkowicie . 6s/80s też mam wolny motoreduktor bo kręcił retortą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.03.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Już też kiedyś pisałem o moim zaworze 3D. Wszystko poniżej 5 to tylko po to aby zobaczyć jak fajnie temperatura na piecu rośnie. Gorzej z temperaturą grzejników. pewnie masz zle zrobioną instalację cyknij zdjęcia pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 07.03.2013 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Niebieska pompka CWU, czerwona CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.03.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Niebieska pompka CWU, czerwona CO. Masz niestety źle ale ważne że grzeje mieszacz jest źle wstawiony przekroje rurek masz za małe zredukowałeś średnice przy kotle w ocynku . przerobiłem wirtualnie to zdjęcie ale w kotłowni nadal masz źle przypatrz się co się zmieniło : http://img19.imageshack.us/img19/328/img2152qz.jpg Edytowane 7 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 12.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Martinos i jak tam wesoła ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.03.2013 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Martinos i jak tam wesoła ??? Są problemy z niedopałkami i małymi spiekami. Ale to chyba najlepszy węgiel jaki do tej pory miałem. Teraz u mnie jest ustawienie: 5/37s. Osłona otwarta na 20%. Dmuchawa 1/10. Popiołu jak na lekarstwo a to co spada do popielnika w ogóle mnie nie interesuje. Wyliczyłem, że teraz pojemnik 140kg starcza mi na 7 dni. W tym czasie jakbym się uparł to wyciągnąłbym ~wiaderko popkornu, małych spieków itp. Jak dla mnie gra nie warta świeczki aby grzebać w popiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaste 12.03.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a masz termostat pokojowy ???ja mam i jak w domu się nagrzeje , termostat wylączy pomę i piec stoi jakis czas w podtrzymaniu (wtedy gasnie węgiel), jak termostat załączy pompę to i po chwili piec się włącza i wtedy jest problem z rozpaleniem, po paru cyklach (podawanie, dmuchanie) wkońcu pojawia się ogień na palniku no i też jest taka skorupa z jakby koksu. Wydaje mi się, że właśnie wtedy są duże straty na węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.03.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a masz termostat pokojowy ??? ja mam i jak w domu się nagrzeje , termostat wylączy pomę i piec stoi jakis czas w podtrzymaniu (wtedy gasnie węgiel), jak termostat załączy pompę to i po chwili piec się włącza i wtedy jest problem z rozpaleniem, po paru cyklach (podawanie, dmuchanie) wkońcu pojawia się ogień na palniku no i też jest taka skorupa z jakby koksu. Wydaje mi się, że właśnie wtedy są duże straty na węglu. Tak mam sterownik pokojowy. U mnie praca jest w takim samym systemie. W czasie ostatnich ciepłych dni miałem tak, że piec nie włączał się ponad 6 godzin. I wtedy rzeczywiście miałem problem z niedopałkami w dużej ilości --> pisałem o tym wcześniej. Problem zanika w chłodniejsze dni kiedy piec chodzi w miarę regularnie. U mnie nigdy nie miałem sytuacji aby coś wygasło itp w podtrzymaniu. Startuje bez problemów. Ale bryły rozgazowanego węgla wypchane w czasie podtrzymania po starcie i kilku obrotach palnika są "wyrzucane" do popielnika --> po prostu nie zdarzą się dopalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 MARTINOS a masz w planach przerobić instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 MARTINOS a masz w planach przerobić instalację ? Raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.03.2013 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 przerobiłem wirtualnie to zdjęcie ale w kotłowni nadal masz źle przypatrz się co się zmieniło : Kurde dopiero teraz zauważyłem to zdjecie OK Widzę zmianę. Ale co to zmieniłoby w mojej instalacji bo fachowcem nie jestem i nie mogę sobie tego wyobrazić. Zmian w instalacji ogólnej nie przywiduję (np. wymiana rur itp). Raczej tylko kosmetyka typu wymiana zaworów przy grzejnikach (niektóre ciekną gdy zakręcę) + wstawienie termometrów na powrocie oraz w czopuchu. Od paru osób maiłem sugestie aby wstawić zawór 4D. Ale nie wiem jaki byłby to koszt i jakie byłby realne korzyści. W wersji optymistycznej też może jakiś sterownik lub inne rozwiązanie na np. strefowe grzanie CWU itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts