animuss 13.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Kurde dopiero teraz zauważyłem to zdjecie OK Widzę zmianę. Ale co to zmieniłoby w mojej instalacji bo fachowcem nie jestem i nie mogę sobie tego wyobrazić. Zmian w instalacji ogólnej nie przywiduję (np. wymiana rur itp). Raczej tylko kosmetyka typu wymiana zaworów przy grzejnikach (niektóre ciekną gdy zakręcę) + wstawienie termometrów na powrocie oraz w czopuchu. Od paru osób maiłem sugestie aby wstawić zawór 4D. Ale nie wiem jaki byłby to koszt i jakie byłby realne korzyści. W wersji optymistycznej też może jakiś sterownik lub inne rozwiązanie na np. strefowe grzanie CWU itp. Masz źle zabezpieczony kocioł do zaworu różnicowego zawór mieszający blokuje przepływ na wypadek braku prądu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.03.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Masz źle zabezpieczony kocioł do zaworu różnicowego zawór mieszający blokuje przepływ na wypadek braku prądu . rozumiem, że jest źle wyłącznie w czasie braku prądu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.03.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 dziś było wielkie czyszczenie pieca. w ruch poszła szpachelka i inne równie zaawansowane narzędzia . dziwne rzeczy pojawiły się w komorze pieca. po zdarciu warstwy sadzy widać jakieś białe i brunatne elementy. plus ściany są pokryte czymś jakby dobrze trzymającą się (czarną) farbą. szpachelką to mozna ruszyć tylko miejscami --> widać te miejsca na zdjęciu. ogólnie jest to do zdarcia bo czymś bardziej solidnym można to spokojnie zarysować czy kawałki odłupać itp. jak się na to zapatrujecie? to normalne czy mam się zacząć martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 rozumiem, że jest źle wyłącznie w czasie braku prądu, tak? Wąskie gardło bo zawór 3-drogowy zmniejszył średnice rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 dziś było wielkie czyszczenie pieca. w ruch poszła szpachelka i inne równie zaawansowane narzędzia . dziwne rzeczy pojawiły się w komorze pieca. po zdarciu warstwy sadzy widać jakieś białe i brunatne elementy. plus ściany są pokryte czymś jakby dobrze trzymającą się (czarną) farbą. szpachelką to mozna ruszyć tylko miejscami --> widać te miejsca na zdjęciu. ogólnie jest to do zdarcia bo czymś bardziej solidnym można to spokojnie zarysować czy kawałki odłupać itp. jak się na to zapatrujecie? to normalne czy mam się zacząć martwić?Początki korozji nie ma się czym martwić ,przepchaj dobrze te kanały powietrzne w palniku coś ich mało tam jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 19.03.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aktualne spalanie:ostatnie 19 dni --> 360kg Wesołej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 25.03.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie, mam osobne pompki dla CWU i CO. --> instalacja przy piecu na fotce. Pytanie odnośnie pompki i instalacji CO. Mam taką pompkę: http://www.ferro.pl/produkt-pompa-obiegowa-do-co-2560180-2901-0202W.html Na podstawie jakich czynników mam dobrać właściwy bieg pompki? Dom 2 kondygnacje, naczynie wyrównawcze na szczycie, stara instalacja (ponad 20 lat). Układ otwarty, na dole instalacji wskaźnik ciśnienia pokazuje ~0,55bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie, Pytanie odnośnie pompki i instalacji CO. Na podstawie jakich czynników mam dobrać właściwy bieg pompki Na zasilaniu za pompką powinien być termometr i na powrocie również ustawiasz taki bieg żeby w domu grzały grzejniki i temperatura powrotu była niższa max 10 *C mogą być przylgowe masz takie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 25.03.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Na zasilaniu za pompką powinien być termometr i na powrocie również ustawiasz taki bieg żeby w domu grzały grzejniki i temperatura powrotu była niższa max 10 *C mogą być przylgowe masz takie ? Termometry sobie załatwię - widzę, że to groszowa sprawa... Pytam, bo mój instalator poeidział, że tylko 3 bieg i nic innego. Szczerze mówiąc jadę na 3 od początku i mając na uwadze słowa instalatora w ogóle nie myślałem o zmianie. Wczoraj trafiłem na jakies info odnośnie pompy, coś tam poczytałem i z ciekawości wrzuciłem na 2. No i ogromna zmiana z perspektywy pieca. Przestał się dusić na temp. 45-46 stopni i spokojnie łapał ponad 53 i dochodził do zadanej 56 stopnie. Na 3 biegu nie był w stanie przekroczyć 50 stopni nawet przy stosunku podawanie/przerwa 1:4. Tak jak pisałem wczesniej - mój piec w ogóle nie osiąga zadanej w czasie pracy. Tylko teraz pytanie: czy nie odbija się to np. na pracy grzejników itp. Piec chodzi na 2biegu już kilkanaście godzin. w domu ciepło, grzejniki grzeją. Choć nie wiem czy są może np. ciut zimniejsze itp. niż przypadku 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 13.04.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 animuss, zbliżają się ciepłe dni... Jako, że masz taki sam ster jak ja to krótkie pytanie: jak ustawiasz swój sterownik w czasie grzania CWU latem? Wg ustawień włączasz tryb letni czy po prostu priorytet bojler i wyłączasz "ręcznie" pompkę CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 animuss, zbliżają się ciepłe dni... Jako, że masz taki sam ster jak ja to krótkie pytanie: jak ustawiasz swój sterownik w czasie grzania CWU latem? Wg ustawień włączasz tryb letni czy po prostu priorytet bojler i wyłączasz "ręcznie" pompkę CO? powiem Ci że nie zastanawiałem się jeszcze nad tym bo to pierwszy sezon ale do CWU ja nie mam pompki w ogóle ,napewno na lato podłączę jedną pompę od Centralnego do sterownika jako zabezpieczenie w wypadku przegrzania pompa będzie ogrzewać pomieszczenia piwniczne ,będę musiał przetestować różne opcje i wtedy napiszę a na razie nadal grzeję całość chociaż teraz idzie z 10 kg węgla tylko ale nadal zimno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 14.04.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 powiem Ci że nie zastanawiałem się jeszcze nad tym bo to pierwszy sezon ale do CWU ja nie mam pompki w ogóle ,napewno na lato podłączę jedną pompę od Centralnego do sterownika jako zabezpieczenie w wypadku przegrzania pompa będzie ogrzewać pomieszczenia piwniczne ,będę musiał przetestować różne opcje i wtedy napiszę a na razie nadal grzeję całość chociaż teraz idzie z 10 kg węgla tylko ale nadal zimno . No dla mnie też to będzie debiut z letnim grzaniem... Teraz mam ustawienia jak na zimę. Priorytet bojler. CO włącza się praktycznie tylko rano. W ciągu dnia od samego słońca mam wysoką temp. w domu. Ale co zauważyłem mam kilka grzejników, które w trakcie grzania CWU są gorące na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.04.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No dla mnie też to będzie debiut z letnim grzaniem... Teraz mam ustawienia jak na zimę. Priorytet bojler. CO włącza się praktycznie tylko rano. W ciągu dnia od samego słońca mam wysoką temp. w domu. Ale co zauważyłem mam kilka grzejników, które w trakcie grzania CWU są gorące na maxa. To dziwne wyłącz pompę CO i pod nadzorem zagrzej wodę w baniaku do CWU jak dalej te grzejniki będą gorące to albo grawitacyjnie wodę pcha w nie albo zaciąga- zaburza pompa od CWU w lato nie może tak być .Dlatego CO włącza się praktycznie tylko rano bo grzejniki i tak masz gorące Jak przekręcę zawór 4 drogowy w drugą stronę to latem nawet grama ciepłej wody nie pójdzie ,mogę też tak ustawić czyli wybrać wyrywkowo jakiś obwód do grzania awaryjnego,reszta nie pobierze ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.04.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Wczoraj sprawdziłem opcję tryb letni w ST-37. Wg mnie ta opcja to jakaś pomyłka. Zresztą to samo później przeczytałem na forach - wiekszość grzeje w opcji priorytet bojler i wyłącza pompę CO. Będę jeszcze musiał podpytać serwis... U mnie grzejniki są ciepłe przy wyłączonej pompie CO. Ale nie są to wszystkie grzejniki tylko kilka. Ale nagrzewają się mocno. Ja mam zawór 3D. Dziś spróbuję go skręcić na 1 i zobaczymy. Z tego co słyszałem i to co mówił mi instalator nie można odcinać zupełnie instalacji grzejników - potrzebne sa w razie przegrzania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.04.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 OK sprawdziłem. Pompa CO wyłaczona. Piec grzeje CWU (pompa CWU włączona). Zawór 3D na 1 -->wyjście na grzejniki zamkniete. Rura CO zimna. A grzejniki... gorące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.11.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 W związku z paroma pytaniami, które się ostatnio pojawiły odnośnie tego jak skończyła się u mnie sprawa z piszczącym palnikiem.Po kilku miesiącach walki (serwis nie mógł namierzyć usterki) w końcu została wymieniona korona palnika... stara była źle dopasowana i piszczała w czasie obracania. Producent raczej się nie popisał i oddał piec do sprzedaży/użytkowania bez jakiegokolwiek sprawdzenia --> pała dla działu kontroli jakości. Zresztą to już druga pała. Pierwsza była za wyczystkę, która się... nie otwierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.11.2013 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Witam, w innych tematach sporo było ostatnio o temperaturze spalin. Aktualnie robię jakieś tam próby i obserwuję jak kształtuje się temperatura spalin w czopuchu. Ale zastanawiam się na początek jaki (w ogóle) na spaliny i ich temperaturę mają wpływ: - pionowe wymienniki - taka droga spalin jak u mnie (rysunek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.11.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Witam, w innych tematach sporo było ostatnio o temperaturze spalin. Aktualnie robię jakieś tam próby i obserwuję jak kształtuje się temperatura spalin w czopuchu. Ale zastanawiam się na początek jaki (w ogóle) na spaliny i ich temperaturę mają wpływ: - pionowe wymienniki - taka droga spalin jak u mnie (rysunek) [ATTACH=CONFIG]226124[/ATTACH] Paskudny zestaw sobie wybrałeś ,musisz pilnować ilości popiołu ,żeby spaliny mogły przedostawać się do komina. Też mam pionowy wymiennik http://www.investcomplex.pl/maniaogrzewania/Rakoczy/rakoczy%20gigar2.jpg jestem z niego bardzo zadowolony ,rura czopucha ciepła można rączką trzymać cały czas,chcesz obniżyć temperaturę spalin załóż zawirowywacze Edytowane 23 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.11.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Paskudny zestaw sobie wybrałeś ,musisz pilnować ilości popiołu ,żeby spaliny mogły przedostawać się do komina Jeden z mitów, którymi straszono już mnie tutaj wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.11.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 U mnie temperatura spalin w przedziale 120-180 stopni w żaleznosci od mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts