kolorado 02.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aktualnie mam ekipę od elewacji, która ma też robić podbitkę. Podczas przymiarki do podbitki wyszło że krokwie od spodu niestety nie tworzą linii prostej, odchyłki są momentami spore. Wykonawca proponuje zrobić "skrzynkę", czyli podbitkę równoległą do ziemi. Nam się taka nie podoba, chcemy podbitkę ułożyć rownolegle do połaci i szukam rozwiązania tego problemu. Jedynie co mi przyszło do głowy, to montaż podbitki nie bezpośrednio do krokwi, tylko do stelażu, np. z kątowników + łaty.Nie wierzę że u wszystkich krokwie są idealnie wypoziomowane, więc pewnie są też standardowe rozwiązania.Z góry dzięki za wszelkie pomysły, najlepiej ze zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.10.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Krokwie na pewno były na początku wypoziomowane (bo jak nie to masz spieprzony dach, gdyż masz krzywą kalenice), tylko pewnie powykręcały się podczas schnięcia. Ale żyby aż tak że nie da sie podbitki zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.10.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dziwne właśnie, ale jakoś tak jest. Na upartego da się zamontować, ale wykonawca twierdzi, że będzie krzywo i będzie to mocno widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariuss 03.10.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ja mocowałem kawałki desek do boku krokwi "pod sznurek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.10.2012 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 No właśnie tak kombinowałem, ale nie wiem co z zewnętrzną krokwią? Wtedy nie podbitka może wyjść niżej niż krawędź krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Montując więźbę cieśla ustawia wierzchnią powierzchnię krokwi i to normalne, że pod spodem mogą się trafić uskoki. Należy sprawdzić ile krokwi "dołuje" bo jak jest ich nie wiele to lepiej podciąć. Wytrawny wykonawca sobie z tym poradzi. Należy ustawiać wszystko do krokwi skrajnych przy trudnościach trochę zafałszować. Nie powinno być żadnego problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.10.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Montując więźbę cieśla ustawia wierzchnią powierzchnię krokwi i to normalne, że pod spodem mogą się trafić uskoki. Należy sprawdzić ile krokwi "dołuje" bo jak jest ich nie wiele to lepiej podciąć. Wytrawny wykonawca sobie z tym poradzi. Należy ustawiać wszystko do krokwi skrajnych przy trudnościach trochę zafałszować. Nie powinno być żadnego problemu. Pozdrawiam. Dzięki, tak właśnie będą robić. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Mnie wyszło tak a ten okap miał długość 25 m. Część krokwi była podcinana a część nadbijana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.10.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ładnie, ale bardziej podoba mi się ułożenie desek wzdłuż ściany. Mam nadzieję że u mnie wyjdzie na tyle równo, że nie będzie się rzucało w oczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Radzę montować na mijankę bez żadnych listew maskujących. Nie mam zdjęcia od spodu ale od szczytu wychodzi tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts