Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Dopiero zaczęliśmy budowę domu i jesteśmy na etapie ław.

Po ułożeniu zbrojenia przyjechał kierownik budowy obejrzeć co i jak.

Ja kilka niedociągnięć widziałem (krzywo wykopany dół pod słup - nie w prostej linii, miejscami za szeroka ława - ale to nie wielki problem), ale chciałem go sprawdzić jak do tego podejdzie.

No i niestety kierownik budowy nie sprawdził żadnych wymiarów wykopów, nie zauważył krzywo wykopanego dołu pod słup, nie miał uwag co do szerokości dołu pod ławy. Miałem wrażenie jego nonszalanckości.

I teraz pytanie czy warto go zmieniać i czy są ku temu powody - może tak właśnie ma być.

Na pytanie, czemu nie sprawdził wymiarów powiedział, że to nie jego działka. Mimo tego, że zbrojenie które oglądał było wykonane w 20 % nie chciał przyjechać dnia następnego i go obejrzeć przed zalaniem.

Fakt, że drogi nie jest, ale nie chcę płacić za to, że ma papiery i może się wpisać - figuranci od podpisu są jeszcze tańsi.

Nadmienię, że owa postać również rysowała mój projekt indywidualny i narobiła sporo byków typu skopiowania z innego projektu warunków ogólnych (nawet bez zmiany lokalizacji budowy), brak okien na niektórych rzutach, słupy spełniające tą samą funkcję o różnych przekrojach, nie ta skala na rysunkach technicznych itp.

https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/

Wszystko kwestia ceny, za 1500 zł kierownik przyjedzie obejrzeć ławy, strop, więźbę i wypełni dziennik powinien jeszcze pomóc w razie jakichś problemów. Jeżeli chcesz kierownika który będzie często na budowie i będzie biegał z metrówką musisz zapłacić o wiele więcej.
https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5522468

Jak jest tak jak piszesz, czyli kierbud nonszalancki i zachowuje się jak typowy figurant to go zmieniaj. Ja widziałam i kierowników podobnych do twojego i kierowników, którzy jednak mierza każdy wymiar i sprawdzają go z dokumentacją. Jak jest cos nie tak to każą poprawić, a ten Twój nic nie każe poprawić bo nawet nic nie zauwazy.
https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5522705

Zmieniłabym - też mam taniego kierownika, bywa raczej rzadko, ale jak jest, to sprawdza wszystko detalicznie, spisuje całe litanie rzeczy, które trzeba poprawić lub uważać na nie. Wyłapuje każdy szczegół, nawet takie, które mi są nie w smak ;) I przede wszystkim pilnował prac zanikających.
https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5523131

jezeli tylko nie kupujesz pieczatki (czyli przyjedzie i podstepluje papiery, niewazne co jest na budowie) to naprawde zainwestuj kilka zlotych wiecej w znosnego kierbuda.

na poczatku budowy (np. fundamenty) podchodzisz do kwesti ceny bardzo... ostroznie. kierbud 2000 zl? a moze taki za 1500, a moze za 1000? i niby to duze koszty...

powiem szczerze, g. prawda - jesli nie masz w rodzinie/znajomych dobrego fachowca - bierz polecanego i dobrego kierownika, ktory sprawdzi WSZYSTKO.

pieniadze pompowane w budowe rosna lawinowo :) koazdy kolejny etep to kolejny duzy skok i naprawde, zaplac wiecej by potem miec pewnosc, ze wszystko jest ok. ja swojego kierbuda zmienialem przed wylewaniem chudziaka, bo poprzedni spie...znaczy popsul izolacje xpsem i samo naprawienie problemu kosztowalo wiecej niz wybranie "drogiego" kierownika od poczatku. od tamtego momentu nie szukam na budowie oszczednosci typu xx-xxx zl na czyms, bo to sie szybciej msci niz sie spodziewamy :)

https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5527649

(...)pieniadze pompowane w budowe rosna lawinowo :) koazdy kolejny etep to kolejny duzy skok i naprawde, zaplac wiecej by potem miec pewnosc, ze wszystko jest ok. ja swojego kierbuda zmienialem przed wylewaniem chudziaka, bo poprzedni spie...znaczy popsul izolacje xpsem i samo naprawienie problemu kosztowalo wiecej niz wybranie "drogiego" kierownika od poczatku. od tamtego momentu nie szukam na budowie oszczednosci typu xx-xxx zl na czyms, bo to sie szybciej msci niz sie spodziewamy :)

Racja.

Od pewnego nomentu mieliśmy inspektora nadzoru inwestorskiego. Każde strategiczne wydarzenie ( zbrojenia, betonowanie, strop, więżba) było przez kierownika zgłaszane do odbioru. Przyjeżdżał inspektor, mierzył, obliczenia swoje robił, , sprawdzał "papiery" materiałów (certyfikaty, deklaracje zgodności...) i decydował. Albo odbierał, albo poprawki polecał. Dopiero po jego słowie robota była kontynuowana.

To taki kierownik kierownika był.

Przy stropie, podciągach i słupach żelbetowych najwięcej zmian było, tzn. tu dozbrajać polecał.

W Twoim przypadku, szkuner, gdy ten kierownik, to jednocześnie autor projektu ("z brakami") jest, to bezwzględnie brała bym inspektora nadzoru inwestorskiego. A niech sobie inżynierowie pogadają na Twojej budowie. Dużo można się dowiedzieć przy okazji.

Na mojej budowie, autor projektu nadzór autorski tylko miał. To też wygodne, bo każdą zmianę w projekcie na bieżąco załatwialiśmy.

https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5528168

Witam!

Dopiero zaczęliśmy budowę domu i jesteśmy na etapie ław.

Po ułożeniu zbrojenia przyjechał kierownik budowy obejrzeć co i jak.

Ja kilka niedociągnięć widziałem (krzywo wykopany dół pod słup - nie w prostej linii, miejscami za szeroka ława - ale to nie wielki problem), ale chciałem go sprawdzić jak do tego podejdzie.

No i niestety kierownik budowy nie sprawdził żadnych wymiarów wykopów, nie zauważył krzywo wykopanego dołu pod słup, nie miał uwag co do szerokości dołu pod ławy. Miałem wrażenie jego nonszalanckości.

I teraz pytanie czy warto go zmieniać i czy są ku temu powody - może tak właśnie ma być.

Na pytanie, czemu nie sprawdził wymiarów powiedział, że to nie jego działka. Mimo tego, że zbrojenie które oglądał było wykonane w 20 % nie chciał przyjechać dnia następnego i go obejrzeć przed zalaniem.

Fakt, że drogi nie jest, ale nie chcę płacić za to, że ma papiery i może się wpisać - figuranci od podpisu są jeszcze tańsi.

Nadmienię, że owa postać również rysowała mój projekt indywidualny i narobiła sporo byków typu skopiowania z innego projektu warunków ogólnych (nawet bez zmiany lokalizacji budowy), brak okien na niektórych rzutach, słupy spełniające tą samą funkcję o różnych przekrojach, nie ta skala na rysunkach technicznych itp.

Sam jestem kierownikiem budowy i powiem Ci tylko, że jeśli masz za szeroką ławę lub słup w ziemi skrzywiony o 3 cm to na prawdę nie ma się czym martwić. Gorzej jeśli od samego początku kierownik Cię olewa. Jeśli zauważysz jakieś niedociągnięcie to spytaj go czy tak ma być. Jeśli tak to niech powie dlaczego. Jeśli odpowiedź będzie sensowna to ok. A tak w ogóle to nie ma znaczenia ile kierownik dostaje kasy jeśli godzi się na pewną gażę to swoją pracę powinien wykonywać na 100% bez względu na pieniądze.

P.S. a jeśli nadal będzie taki nonszalancki zapytaj co skarbówka na te 1500 tys. Gwarantuję że 80 % kierowników sama zrezygnuje z kierownikowania.

https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5530480

Myślę,że warto zmienić kierownika i zainwestować w solidną pomoc. Przecież jest to budowa domu, który ma posłuzyć na długie lata, więc koszty kierownika są nieporównywalne z kosztem budowy domu i szkoda,żeby tylko i wyłącznie z niedbałości jego mogłoby być coś nie tak ;)
https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5542476

Ja za 2 tys miałem takiego który przyjeżdżał zawsze - jeśli była taka potrzeba, doradzał, poprawiał, był zawsze pod telefonem.

Dziwi mnie nonszalancja kierbudów, bo jak coś pójdzie nie tak to odszkodowanie dla inwestora idzie z jego ubezpieczenia.

Czytałem na tym forum jak "górole" zrobili strop o jeden pustaczek za nisko. Strop był skuwany i wszystkie koszty (niemałe) były pokrywane z ubezpieczenia kierbuda :(

https://forum.murator.pl/topic/172458-czy-zmieni%C4%87-kierownika-budowy/#findComment-5544822