Librarian 02.10.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dzień dobry!Buduję Subtelnego, ale niestety nie udało mi się dopilnować ekipy, która zalewając ławę fundamentową miała w niej zatopić bednarkę (po obwodzie części mieszkalnej) - zatopili tylko około 8 metrowy kawałek przyspawując go do części zbrojenia i wyprowadzając w miejscu tablicy rozdzielczej. Pozostało mi nieco ponad 50 metrów i nie wiem za bardzo, co z nią zrobić - czy dać sobie spokój i próbować ją po prostu sprzedać a uzyskaną kasę przeznaczyć na pręty uziemniające, czy może warto ją puścić wcześniej skręcając śrubą na poziomie ławy fundamentowej wewnątrz obrysu części mieszkalnej. Ściany fundamentowe mają w tej części 120cm i będą zasypane paskiem. Czy to ma sens czy lepiej sobie odpuścić? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.10.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Jeśli pieniądze Cię nie gniotą to bednarkę zakop w ziemi.Hasło przewodnie, uziom otokowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.10.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 I tak na marginesie, właściwy tytuł tego postu to nie Problem Z Bednarką tylko PROBLEM Z BUDOWLAŃCAMI, którzy tego nie wykonali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Librarian 03.10.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 No tak - to prawda. W zasadzie powinienem zatytułować: "Problem z uziomem fundamentowym". Wspomniałeś o uziomie otokowym - z tego co mi wiadomo, to jest raczej element instalacji odgromowej i jest prowadzony na zewnątrz ścian budynku. W moim przypadku próbuję "naprawić" uziom fundamentowy poprzez rozłożenie pozostałej bednarki wewnątrz ścian fundamentowych (na poziomie ławy, czyli w moim przypadku nieco ponad 130 cm wgłąb). Czy wystarczy, że ułożę ją w prostym odcinku, czy powinienem raczej wykonać coś w rodzaju pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.10.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Jeśli chcesz faktycznie "naprawić" brak uziomu fundamentowego to bednarka raczej powinna zamykać się w pętli tak jak ściany zewnętrzne.Oczywiście należy ją połączyć z ową namiastką uziomu, która została wcześniej wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts