Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Buduję Subtelnego, ale niestety nie udało mi się dopilnować ekipy, która zalewając ławę fundamentową miała w niej zatopić bednarkę (po obwodzie części mieszkalnej) - zatopili tylko około 8 metrowy kawałek przyspawując go do części zbrojenia i wyprowadzając w miejscu tablicy rozdzielczej. Pozostało mi nieco ponad 50 metrów i nie wiem za bardzo, co z nią zrobić - czy dać sobie spokój i próbować ją po prostu sprzedać a uzyskaną kasę przeznaczyć na pręty uziemniające, czy może warto ją puścić wcześniej skręcając śrubą na poziomie ławy fundamentowej wewnątrz obrysu części mieszkalnej. Ściany fundamentowe mają w tej części 120cm i będą zasypane paskiem. Czy to ma sens czy lepiej sobie odpuścić?

Pozdrawiam!

No tak - to prawda. W zasadzie powinienem zatytułować: "Problem z uziomem fundamentowym".

Wspomniałeś o uziomie otokowym - z tego co mi wiadomo, to jest raczej element instalacji odgromowej i jest prowadzony na zewnątrz ścian budynku. W moim przypadku próbuję "naprawić" uziom fundamentowy poprzez rozłożenie pozostałej bednarki wewnątrz ścian fundamentowych (na poziomie ławy, czyli w moim przypadku nieco ponad 130 cm wgłąb). Czy wystarczy, że ułożę ją w prostym odcinku, czy powinienem raczej wykonać coś w rodzaju pętli?