ekmir 03.10.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 W jaki sposób i z jakich materiałów wykonać ocieplenie poddasza (poddasze uzytkowe) aby uzyskać jak najlepsze efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.10.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Ponawiam swoje zapytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.10.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W jaki sposób i z jakich materiałów wykonać ocieplenie poddasza (poddasze uzytkowe) aby uzyskać jak najlepsze efekty? jak najgrubiej- z materiałów o najniższym współczynniku przenikania ciepła- najlepiej w dwóch warstwach na mijankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.10.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 a jeszcze lepiej pianką lub ekofibrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Poddasze użytkowe z racji na nagrzewanie słońcem w lecie powinno mieć izolację o jak najwyższym cieple właściwym.Takimi izolacjami są izolacje IPR izolacje pochodzenia roślinnego np.ekofiber czy wełna drzewna a dla hardkorowców słoma,siano,trociny czy torf odpowiednio spreparowane.Ranking izolacji dla poddasza użytkowego ustawił bym tak: ekofiber,wełna drzewna,PUR zk,długo długo nic i wełna mineralna.Bo pytanie brzmiało jakie jest najlepsze a nie najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.10.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Ekofiber występuje chyba tylko w "proszku" Samemu raczej się takiej izolacji nie wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.10.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Zadałeś pytanie najlepsze a nie najtańsze.Ja sobie taką maszynkę do wdmuchiwania zbudowałem,Ekofiber kupiłem w Suwałkach (import z Litwy).Kosztowo wyszło tyle co styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.10.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 a nie masz ochoty zamortyzować swojej maszynki na mojej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.10.2012 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Zadałeś pytanie najlepsze a nie najtańsze.Ja sobie taką maszynkę do wdmuchiwania zbudowałem,Ekofiber kupiłem w Suwałkach (import z Litwy).Kosztowo wyszło tyle co styropian. Jak to się wykonuje/wdmuchuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.10.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 a nie masz ochoty zamortyzować swojej maszynki na mojej budowie? Nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.10.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ja wdmuchiwałem w zamknięte przestrzenie,ponieważ uważałem ,że wdmuchując(wentylator boczno kanałowy) izolacja zostanie lepiej zagęszczona w stosunku do natrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.10.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 I to się trzyma na ścianie pionowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.10.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 A ja zalecałbym zastosowanie układów dwuwarstwowych ze względu na minimalizację liniowych mostków termicznych którymi są krokwie. Jako materiał termoizolacyjny możesz zastosować produkty ze skalnej wełny mineralnej np. TOPROCK i SUPERROCK bądź też MEGAROCK i ROCKMIN. Produkty te oprócz dobry parametrów termicznych są również zabezpieczone środkami hydrofobowymi przed wilgocią. Zastosowanie łącznej grubości ocieplenia ok. 27cm w przypadku TOPROCK’a i SUPERROCK’a oraz ok. 30cm w przypadku MEGAROCK’a i ROCKMIN’a pozwoli na uzyskanie współczynnika przenikania ciepła na poziomie ok. 0,15 W/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 16.10.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A ja zalecałbym zastosowanie układów dwuwarstwowych ze względu na minimalizację liniowych mostków termicznych którymi są krokwie. Jako materiał termoizolacyjny możesz zastosować produkty ze skalnej wełny mineralnej np. TOPROCK i SUPERROCK bądź też MEGAROCK i ROCKMIN. Produkty te oprócz dobry parametrów termicznych są również zabezpieczone środkami hydrofobowymi przed wilgocią. Zastosowanie łącznej grubości ocieplenia ok. 27cm w przypadku TOPROCK’a i SUPERROCK’a oraz ok. 30cm w przypadku MEGAROCK’a i ROCKMIN’a pozwoli na uzyskanie współczynnika przenikania ciepła na poziomie ok. 0,15 W/m2K. A jak to się ma do: - patroprzepuszczalności - trzeba stosować folię? - przepuszczalności wiatru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 19.10.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnej nad pomieszczeniami suchymi typu pokoje, sypialnie, gdzie ciśnienie pary wodnej jest niewielkie. Folię paroizolacyjną stosuje się natomiast nad pomieszczeniami mokrymi typu kuchnia, łazienka, WC, gdzie ciśnienie pary wodnej przekracza 13hPa.Skalna wełna jest materiałem paroprzepuszczalnym o współczynniku oporu dyfuzyjnego równym 1. Oznacza to, że para wodna przechodzi przez warstwę skalnej wełny w jednakowym tempie jak przez równoważną jej grubość warstwy powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.02.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wracając do tematu, kto z Szanownych Forumowiczów stosował Ekofiber?Jak to wychodzi cenowo?Czy jesteście zadowoleni z tego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.03.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Nikt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbs 02.04.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wełna isover i od uchwytów po gładż system NIDA szpachlować całe płyty ,gruntować gruntem NIE głęboko penetrującym, pierwsze malowanie białą farbą 20%wody,wełna paroizolacyjna na dwustronnej taśmie naklejonej na stelażu folia paroizolacyjna musi być szczelna przyklejona do ścian okien i złączenia ze sobą taśmą paroizolacyjną ,w łazienkach kuchniach jest obowiązkowa w pozostałych pomieszczeniach jeżeli ma być nie szczelna to lepiej w ogóle nie dawać.delatacja powietrzna tylko przy pełnym odeskowaniu.skrawki wełny wpychać w profile likwidując wzdłużne mostki termiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 21.04.2013 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 matko boska częstochowska, w tym wątku padło pytanie jak zaizolować poddasze najlepiej, czyli chyba jednak chodzi o ciepły dach a taki można mieć tylko wtedy jak jest szczelny, czyli folia OBLIGATORYJNIE fakultatywnie to sobie można nie dawać foli gdy budujemy bubla na wynajem, albo handel i nam wisi i powiewa jakie będą najemców, albo przyszłych właścicieli koszty CO Jaka folia i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts