mati76 03.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Mam piec kondensacyjny Hoval + sterownik pokojowy + sterownik pogodowy. Na sterowniku mam ustawioną temperaturę grzania 17 stopni na dzień i 16 stopni na noc. Od niedawna zacząłem dogrzewać mój nowo wybudowany (jeszcze nie zasiedlony dom) i póki co mam wrażenie, że piec w ogóle się wyłącza. Przykładowo wczoraj wieczorem włączyłem piec, dziś z rana podjechałem sprawdzić co i jak i co się okazało - kaloryfery gorące, temperatura w salonie ( na czujniku pokojowym) 21 stopni, czyli grubo powyżej 16/17 stopni. Teraz nie wiem czy taka sytuacja ma jakieś logiczne uzasadnienie czy też świadczy o jakiejś usterce bądź złej konfiguracji instalacji? Być może powinienem jeszcze mocniej obniżyć temperaturę na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.10.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Witam! Piszesz o temperaturze odczytywanej na "czujniku pokojowym". - To ten sam element, który podaje informację do kotła? Jeżeli nie - to może widzisz odczyt temperatury powietrza, a kocioł dostaje informację nt. temperatury (niewygrzanej) ściany, na której wisi czujnik. A jeżeli tak - to nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.10.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 A czy kocioł bierze pod uwagę temperaturę wewnętrzną. Sprawdź na sterowniku czy masz włączoną tą funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati76 08.10.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Wygląda na to, że kocioł w ogóle nie reaguje na nastawy na sterowniku...Włączam na sterowniku wyłącznie grzanie CWU - grzejniki gorące. Wyłączam piec na sterowniku (tryb oczekiwania, niby powinien tylko zapobiegać zamarzaniu) - grzejniki wciąż gorące. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak reklamować u instalatora. Chyba, że trzeba np wcisnąć jakiś magiczny przycisk na piecu, o którym nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Masz instrukcję sterownika,czy może zabrał instalator. Może coś wyczytasz. Być może instalator źle go podłączył. Napisz dokładną nazwę sterownika to poszukam instrukcji w internecie i poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati76 09.10.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 To jest piec Hoval Hoval TopGas 18 + regulator Hoval RS-OT. Mam tylko instrukcję użytkownika i postępuję wg tego co tam napisano. Jak zdjąłem osłonę od tego regulatora to moim oczom objawiły się wystające ze ściany 3 kabelki, z czego 2 są podłączone do regulatora i jeden (masa?) sobie zwisa bezwładnie. Sam regulator ma tylko wejście na 2 kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.10.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 W instrukcji na stronie 8 masz tabelkę i tam jest tryb "automatyka" czy masz to włączone? Patrz też na stronie 11 na samym dole jest napisane jak włączyć tryb"automatyka".Czy pierwsze uruchomienie robił serwisant? Jeśli tak to on powinien wszystko ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati76 14.10.2012 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Tak, miałem włączony tryb "automatyka", właśnie w tym trybie oczekiwałem, że piec będzie grzał mniej więcej do temperatur ustawionych na regulatorze. Próbowałem też inne tryby, np. "Lato" - czyli "tylko CWU, ogrzewanie wyłączone" - w rzeczywistości, u mnie grzejniki gorące Wygląda na to, że ten sterownik w ogóle nie steruje pracą pieca. Albo coś jest źle podłączone albo trzeba coś ustawić na piecu (niestety moja instrukcja niczego na ten temat nie mówi). Interweniowałem u dewelopera - czekam, aż przyjedzie ekipa, która to instalowała. Co ciekawe, nie byli mi w stanie pomóc w zeszłym tygodniu bo musieli doczytać szczegóły na temat konfiguracji urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts