Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec grzeje powyżej ustawionej temperatury

mati76

Recommended Posts

Mam piec kondensacyjny Hoval + sterownik pokojowy + sterownik pogodowy. Na sterowniku mam ustawioną temperaturę grzania 17 stopni na dzień i 16 stopni na noc. Od niedawna zacząłem dogrzewać mój nowo wybudowany (jeszcze nie zasiedlony dom) i póki co mam wrażenie, że piec w ogóle się wyłącza. Przykładowo wczoraj wieczorem włączyłem piec, dziś z rana podjechałem sprawdzić co i jak i co się okazało - kaloryfery gorące, temperatura w salonie ( na czujniku pokojowym) 21 stopni, czyli grubo powyżej 16/17 stopni. Teraz nie wiem czy taka sytuacja ma jakieś logiczne uzasadnienie czy też świadczy o jakiejś usterce bądź złej konfiguracji instalacji? Być może powinienem jeszcze mocniej obniżyć temperaturę na sterowniku?

Witam!

Piszesz o temperaturze odczytywanej na "czujniku pokojowym". - To ten sam element, który podaje informację do kotła?

Jeżeli nie - to może widzisz odczyt temperatury powietrza, a kocioł dostaje informację nt. temperatury (niewygrzanej) ściany, na której wisi czujnik.

A jeżeli tak - to nie wiem.

Pozdrawiam

Wygląda na to, że kocioł w ogóle nie reaguje na nastawy na sterowniku...Włączam na sterowniku wyłącznie grzanie CWU - grzejniki gorące. Wyłączam piec na sterowniku (tryb oczekiwania, niby powinien tylko zapobiegać zamarzaniu) - grzejniki wciąż gorące. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak reklamować u instalatora. Chyba, że trzeba np wcisnąć jakiś magiczny przycisk na piecu, o którym nie wiem...

To jest piec Hoval Hoval TopGas 18 + regulator Hoval RS-OT. Mam tylko instrukcję użytkownika i postępuję wg tego co tam napisano. Jak zdjąłem osłonę od tego regulatora to moim oczom objawiły się wystające ze ściany 3 kabelki, z czego 2 są podłączone do regulatora i jeden (masa?) sobie zwisa bezwładnie. Sam regulator ma tylko wejście na 2 kabelki

Tak, miałem włączony tryb "automatyka", właśnie w tym trybie oczekiwałem, że piec będzie grzał mniej więcej do temperatur ustawionych na regulatorze. Próbowałem też inne tryby, np. "Lato" - czyli "tylko CWU, ogrzewanie wyłączone" - w rzeczywistości, u mnie grzejniki gorące ;) Wygląda na to, że ten sterownik w ogóle nie steruje pracą pieca. Albo coś jest źle podłączone albo trzeba coś ustawić na piecu (niestety moja instrukcja niczego na ten temat nie mówi). Interweniowałem u dewelopera - czekam, aż przyjedzie ekipa, która to instalowała. Co ciekawe, nie byli mi w stanie pomóc w zeszłym tygodniu bo musieli doczytać szczegóły na temat konfiguracji urządzenia :)