Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi zewnętrzne drewniane czy metalowe?? KMT czy CAL ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedawno stalem przed takim wyborem jak Ty i gdyby mnie było stać to kupiłbym Cal a tak kupiłem Wikęd bo KMT opanował chyba większość sklepów.Drzwi są proste i nie miałem żadnych problemów z zamontowaniem czy wyregulowaniem.Zamontowałem na dłuższe kotwy niż te w zestawie bo ściana jest z suporexu.

Jeden z moich dostawców wycofał z oferty KMT na rzecz Wiekendów. Uzasadnienie: "patałachy" sobie nie radzą z KMT. Tzn nie są złe, ale wymagaja doświadczonego montażysty (i to najlepiej w tej konkretnej marce). Osobiście nie mam z nimi problemów, ale.. są wymagające i tyle.

Stalowe drzwi też pracują. W upale nawet bardziej niż drewno deszczową jesienią. Mam już ze 6 szt drzwi stalowych innej marki które mają burchle jak diabli (firma nie potrafi mi odpowiedzieć dlaczego). Często widzę kilkuletnie stalówki, które mają na potęgę brzydkie wklęśnięcia, wybrzuszenia itp.

Drzwi stalowe - do kotlowni, drzwi drewniane - na wejście. Różnica w klasie i jakości dwoch marek które wymieniłeś jest kolosalna. Większa niż różnica cenowa.

ja kupiłem cal garbaś 1900 zł netto

KMT wyszłyby ciut taniej ale nieporównywalnie gorsze.

kupiłem je jako wystawowe , pełnowartościowe na pełnej gwarancji-poszukaj np w VOXie

drewniane są cieplejsze wsp lambda ok 1.

poszukaj też drzwi z art tom,

albo lokalnych stolarzy (ja znalazłem takiego co za podobną cenę też zrobiłby drzwi, widziałe je na żywo- robiły naprawdę dobre wrażenie.

też na początku chciałem stalowe, ale jak zobaczyłem jak one wyglądają na żywo to lepsze drewniane

...jak się ma drzwi stalowe to ciepło ucieka przez nie zimą.

A przez drewniane wpada latem. Charlie, zlituj się, biały człowiek powinien trzymać pewien poziom przyzwoitości niezależnie czy to pora sucha czy deszczowa, Makumba już nie musi. A CAL (jeśli kasa pozwala) to nieporównywalnie lepszy wybór niż KMT.

...daruj sobie te pseudorasistowskie wtręty.

Tym prostym przekazem pragnąłem zwrócić uwagę na to, że inwestuje się w okna 3 szybowe, docieplenie poddasza i elewacji a na prawie koniec budowania domu montuje się drzwi zewnętrzne stalowe , przez które de facto ciepło zaoszczędzone ucieka w atmosferę.

Witam

...daruj sobie te pseudorasistowskie wtręty.

Tym prostym przekazem pragnąłem zwrócić uwagę na to, że inwestuje się w okna 3 szybowe, docieplenie poddasza i elewacji a na prawie koniec budowania domu montuje się drzwi zewnętrzne stalowe , przez które de facto ciepło zaoszczędzone ucieka w atmosferę.

Charlie z całym szacunkiem, nie można generalizować są DRZWI i drzwi i to zarówno drewniane jak i stalowe, ja nie widzę większego problemu w utrzymaniu ciepła przez drzwi stalowe oczywiście odpowiednio wykonane, uszczelnione i w "ciepłej" ościeżnicy - czy jestem w błędzie ?

Pozdrawiam

Charlie z całym szacunkiem, nie można generalizować są DRZWI i drzwi i to zarówno drewniane jak i stalowe, ja nie widzę większego problemu w utrzymaniu ciepła przez drzwi stalowe oczywiście odpowiednio wykonane, uszczelnione i w "ciepłej" ościeżnicy - czy jestem w błędzie ?

Masz na myśli jakieś konkretne rozwiązanie? Czy może dawny handlowiec KMT przekonał ciebie do konkurencyjnego produktu z "ciepłą" ościeżnicą? Żadne drzwi stalowe nie są tak ciepłe jak drewniane z prostej przyczyny: drewno to izolator a stal przewodnik dla ciepła.

Witam

Masz na myśli jakieś konkretne rozwiązanie? Czy może dawny handlowiec KMT przekonał ciebie do konkurencyjnego produktu z "ciepłą" ościeżnicą? Żadne drzwi stalowe nie są tak ciepłe jak drewniane z prostej przyczyny: drewno to izolator a stal przewodnik dla ciepła.

bwojtku

po 1 w drzwiach stalowych - stal stanowi ile % ? izolatorem jest styropian, pianka, wełna podobnie jak w drewnianych prawda?

po 2 owszem stal jest dużo lepszym przewodnikiem jak drewno, podobnie aluminium, jednak wystarczy zastosować przekładkę i po problemie w taki właśnie sposób powstało "ciepłe" aluminium.

a po 3 zarówno w drzwiach drewnianych stalowych jak i wszystkich innych największym problemem jest próg - prawda?

Pozdrawiam

PS. nigdy nie rozmawiałem z przedstawicielem KMT jak również żadnym innym CAL`u, Stalproduktu, Porty itd itp może dlatego, że nie sprzedaję drzwi :)

owszem stal jest dużo lepszym przewodnikiem jak drewno, podobnie aluminium, jednak wystarczy zastosować przekładkę i po problemie w taki właśnie sposób powstało "ciepłe" aluminium.

Jeżeli przekładka to wg ciebie "po problemie" to przyjrzyj się współczynniką przenikania ciepła Uf dla aluminium. W drzwiach stalowych nie ma jednak przekładki termicznej "na całości" a krawędzie to "żywa stal". Do tego standardowo stosowana jest ościeżnica z profilowanej stali bez żadnej przekładki termicznej. Nie ważne co pisze producent w ulotkach - widok szronu w domu na ościeżnicy - bezcenny...

a po 3 zarówno w drzwiach drewnianych stalowych jak i wszystkich innych największym problemem jest próg - prawda?

Cie sądzę. Nad progami pracują znane koncerny i mają na to skuteczne rozwiązania. Do tego próg przeciętnych drzwi to zaledwie 1/6 obwodu...

Edytowane przez bwojtek
Literówki

Uhu, dyskusja nabrała rozpędu, a pozornie temat taki oczywisty.

Może ja się wytłumaczę ze swoich przekonań? Nie to żebym nie lubił stali. Drzwi jak drzwi..

No i zjadło mi posta. A że herbata z umem dobrze mnie rozgrzewa, to już nie odwtorzę tego co napisałem.

Dobre drzwi to dobre drzwi. Łatwiej je wykonać z drewna. Tańsza jest jednak stalówka i na nich się teraz oszczędza odchudzając jeszcze bardziej.

Dla mnie nigdy stal nie będzie produktem tak wysokiej klasy jak porządnie wykonane drewno, a czasem odnoszę wrażenie, ze właśnie z takim odwrotnym postrzeganiem przychodza do mnie klienci.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Nie ma co się oszukiwać - aluminium, stal to radiatory mające kolosalny wpływ na straty ciepła w obiekcie.

Nie na darmo aluminiowe czy stalowe ramki dystansowe w szybach zespolonych zastępuje się tworzywowymi.

Oczywiście, że stal czy aluminium są dużo tańsze niż np. drewno czy plastik i stąd się biorą różnice cenowe w końcowym wyrobie np. drzwi. Mnie chodzi o zwrócenie uwagi Inwestorom, że każdy element domu musi być ENERGOOSZCZĘDNY aby uzyskać NISKIE koszta obsługi mediów grzewczych. Drzwi stalowe czy aluminiowe nie są energooszczędne. W pewnym sensie bezsensem jest inwestowanie w jak najlepiej enegooszczędne okna a na koniec montowanie DRZWI stalowych czy aluminiowych.

Pozdrawiam

...sprawność tzw. przekładek termicznych w aluminium czy stali jest łatwo policzalna. Ale niestety jest to tylko substytut, ersatz. Dlatego tego typu elementy powinno się stosować w jak najmniejszych ilościach - min dlatego wymyśla się jak najniższe progi .

Przykładem energooszczędnego kierunku jest stosowanie w tej chwili fasad ze szkleniem strukturalnym czy tzw. odwróconych - słup i rygiel jest tylko od wewnątrz pomieszczenia.

Kolejnym przykładem to technologie wklejania szyb w profile PVC - to najcieplejsze konstrukcje okienne. Dzięki temu nie potrzeba używać wzmocnień stalowych a konstrukcją nośną jest szkło.

Dla bardziej zainteresowanych - wystarczy sprawdzić w programie produkcji profilowców PVC jakie U ma profil ze wzmocnieniem stalowym i bez niego :)

Witam

Panowie to OCZYWISTE, że drewno jest lepszym izolatorem itd. mówiłem tylko o tym, że i drzwi stalowe mogą być dobre np

http://www.hormann.pl/fileadmin/hormann.pl/Prospekte/85115-Tueren_fuer_Ihr_Haus-PL.pdf

jeżeli inne materiały byłby takie beee to cała stolarka powinna być wykonana z drewna - a tak nie jest.

\

Drewno ma niewątpliwe zalety ale i wady jak każdy inny materiał.

Dlatego pisałem, że nie można generalizować sprawy i porównywać ewentualnie KONKRETNE rozwiązania.

I co do tematu z tych 2 podanych opcji, tak jak pisałem wybieram CALa.

Pozdrawiam

Witam

Najlepszy współczynnik przenikalności cieplnej drzwi Hormann-a to U=1,2 W/m2xK.

A więc lipa - nie łapią się na energooszczędny poziom.

tak samo jak 95% a może i 100% okien tarasowych itp - bo ile montuje się okien REFERENCYJNYCH, których to U się przytacza na wszelkich reklamach?

Pozdrawiam

Panowie drzwi drewniane odpadają, mam dół otwarty wiec przy drzwiach od środka będzie temperatura ok 23-25 stopni zimą a na dworze ok -20. koleś w sklepie odradzał montować drzwi drewniane jeśli powierzchnia jest cała otwarta i jest duża różnica temperatur. boje się że będą bardzo mocno pracowały i szybciej je szlak trafi...jednak wybieram drzwi stalowe, pytanie tylko czy firma KMT czy inna??