Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Punkt wodny bez opomiarowania - co dalej ?

mister.t

Recommended Posts

witam

sprawa wygląda tak kupione i odremontowane mieszkanie wszystkie punkty wodne i ściekowe pozostały bez zmian ( jedynie przedłużka pod prysznic ). w kuchni były i dalej mam dwa punkty wodne jeden na zlew a drugi kranik z gwintem 3/4 który był w idealnym punkcie do podłączenia zmywarki, (odpływ zmywarki w zlewie)

Dzisiaj przypadkiem podczas pracy zmywarki zauważyłem że wodomierz się w ogóle nie kręci więc że tak powiem woda pobierana jest na lewo :jawdrop:

specjalnie włączyłem dwa razy i patrzyłem a wodomierz stoi w miejscu

i co robić zgłaszać komuś ,udawać głupa że się nie wiedziało, czekać bo pewnie na klatce jest jakiś wodomierz główny i w końcu będzie afera że ludziom kible ciekną :D

ale tak poważnie jakieś rady ktoś ma?

mieszkanie spółdzielcze własnościowe.

pzdr

ale co ma protokół zdawczo -odbiorczy do tego bo nie rozumiem ?

wprowadziliśmy się ponad miesiąc temu a dzisiaj zupełnie przypadkiem zauważyłem ten feler.

a czy coś mi za to grozi ????

i czy jeżeli się okaże że trzeba nie wiem ściany pruć czy coś w tym rodzaju to na czyj koszt wszystko mam w mieszkaniu nowe od podług po sufity

Edytowane przez mister.t
dopis pytania

Jeżeli masz wodomierz, to musi być przy wodomierzu zawór. Zamknij zawór przy wodomierzu i sprawdź, czy dalej zmywarka jest w stanie pobierać wodę.

Jeżeli nie ma wody, to znaczy, że wodomierz jest popsuty (do wymiany). Jeżeli woda jest, to znaczy, że pobierasz ją "na lewo".

W pierwszym przypadku zgłoś to do spółdzielni (najlepiej na piśmie), która powinna wymienić wodomierz (bezpłatnie, jeżeli jest na gwarancji).

W drugim przypadku zgłoś to do spółdzielni z prośbą o zamontowanie dodatkowego wodomierza (bez prucia ścian).

Im wcześniej tym lepiej.

Wykonawca instalacji, który najwyraźniej podłączył twoje przyłącze zmywarkowe "na krótko" do instalacji sąsiada.

Posprawdzaj inne punkty poboru, zwłaszcza w okolicy tej zmywarki (czyli, jak domyślam się, zlew kuchenny?) czy one powodują pracę licznika, bo może cała kuchnia Ci na sąsiada koszt działa?

Dla pewności jeszcze spytam: oczywiście wiesz, że zmywarka podczas pracy nie pobiera wody cały czas, robi to tylko na początku każdego cyklu? Sorki za głupie pytanie, ale lepiej się upewnić.

J.

Nie przypuszczam, żeby od tej zmywarki ktoś puścił osobną rurę idąca aż do pionu i tam ją wpiął przed licznikiem, bo i jaki by miał w tym cel?

Bardziej prawdopodobne mi się wydaje, że zamiast dopinać zmywarkę do rury idącej od pionu do kuchni, do baterii kuchennej, puścili ją "na skróty" do identycznej instalacji u sąsiada za ścianą. Słyszałem o takich numerach robionych z instalacją elektryczną, jak instalatorzy zbyt dużo przewodu na lewo opylili i zaczynało brakować, ale kto wie, może jakiś magik i hydraulikę tak załatwił?

J.

jak co było robione to ja już nie wiem zostało po poprzednim właścicielu (próbuje się z nim skontaktować) a czy on korzystał to chyba nie bo z tego co pamiętam jak oglądaliśmy mieszkanie przed zakupem to w kuchni jedynie kuchenka gazowa z AGD była.

a takie pytanie mam bo do zlewu mam dwa kraniki C/Z i czy będę mógł podpiąć zmywarkę pod kranik jakimś trójnikiem tylko kurcze mi nie starczy węża z elektrozaworem od zmywary jak to wykombinować ?