SebaZgr 03.10.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Witam chciałem zapytac o prawidłowe wykonanie elewacji pod malowanie farbą.Zakonczyłem etap układania i oszlifowania styropianu wraz z naroznikami.Teraz chciałem zapytac jak zaciągnąc klejem i zatopic siatke na styropianie zeby nie powychodziły niedociagniecia po pacy.Pod tynk niedociagniecia zakryje tynk ale farba niestety.Czy moze po nalozeniu kleju potem sie szlifuje takie widoczne bruzdy kleju,ew.czy druga warstwa kleju jest wykonywana nie klejem a jakaz zaprawa?? Edytowane 3 Października 2012 przez SebaZgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 03.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Kilka dni temu skończyłem robić elewacje .Planowałem w tym roku zakończyć na kleju i pomalowaniu gruntem Caparol a w przyszłym zrobić baranek ale teraz po pomalowaniu białym gruntem widze że wyszło w miare równo i zastanawiam sie że może pomaluje ściany farbą zamiast baranka.Jest jedno ale jak słońce zaświeci to wtedy widać niedociągnięcia.Nie ma nic trudnego na pierwszej ścianie sie nauczysz;klej,siatka klej odp. gęstości i paca 40cm pod odpowiednim kątem prowadzona .Jak sie przy pierwszej warstwie postarasz to prawie nie ma co szlifować przed nałożeniem drugiej.Do szlifowania używałem packi z b.grubym papierem.Drugą warstwe nakładałem jak wyschła pierwsza ,po ok. 2 dniach i w odpowiednim momencie przycierałem packą z białym filcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 04.10.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Witam,Mam jedną, ale bardzo ważną uwagę. Zgodnie z technologią oraz istniejącymi systemami dociepleń ETICS na warstwie zbrojonej powinno się umieścić tynk, który jest odpowiedzialny za ochronę tego układu. Mam na myśli warunki atmosferyczne oraz uszkodzenia mechaniczne warstwy. Dlatego też obawiam się, że w przypadku wykończenia warstwy zbrojonej wyłącznie farbą elewacyjną układ będzie niepełnowartościowy, a w przypadku jakichkolwiek pęknięć producent automatycznie odrzuci reklamacje ze względu na nie zachowanie systemu.Dlatego też, jeśli zależy Wam na idealnie gładkiej elewacji należało by zastosować na warstwie zbrojonej jakąś cementową szpachlę lub tynk mineralny o granulacji 1mm a następnie nałożyć powłokę malarską. Zasadniczo, żaden lub prawie żaden z producentów systemów dociepleń nie przewiduje ostatecznego wykończenia w postaci malowanej warstwy zbrojącej. Poza tym trudno jest zrobić w jednej warstwie idealnie gładką powłokę, a doszpachlowanie kolejnej warstwy zawsze będzie wiązać się z niebezpieczeństwem jej odspojenia lub przy zwiększonej grubości powyżej 3mm popękaniem. Dlatego też zalecał bym jednak zastosować konkretny produkt, wzmocniony włóknami, który stworzy idealne podłoże pod farby.Oczywiście nie był bym sobą, gdyby nie zaproponował swojego produktu FAST MS - cementowa masa szpachlowa - drobna lub gruba. Poniżej link ze szczegółami:http://www.fast.zgora.pl/images/download/PL/strefa%20architekta/karty%20techniczne/FAST%20MS%20-%20karta%20techniczna.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts