Marekwaw 07.04.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Kupiłem trzeci gatunek klepki - niestety nie stać mnie już na zapłacenie za ekipę, która to ułoży, chciałbym to zrobić sam. Proszę o pomoc tych, którzy mają jakieś doświadczenia w układaniu klepki i chcieliby się nimi podzielić. Czego pilnować, aby w przyszłości nie mieć problemów. Posadzki zostały wylane latem ubiegłego roku, dom jest ogrzewany. Klepka leży od marca a układanie planuję w czerwcu, lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 14.04.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Witaj Mój mąż sam układał parkiet, więć mam trochę doświadczenia Zależy jak go chcesz ułożyć tak się zaczyna układanie. Jeżeli chcesz mieć pakiet w jodełkę to najładniej będzie wyglądał jeżeli układanie zaczniesz od środka pokoju, ładnie też wygląda parkiet ułożony w szachownicę ale musiałbyś podzielić klepki na jaśniejsze i ciemniejsze. Przed układaniem można zrobić próbę domowym sposobem czy wylewka jest sucha. Kawałek folii przylepiasz dokładnie do wylewki naokoło taśmą, tak, żeby nie było szczelin i zostawiasz na 24 godziny. Jeżeli nie zebrała się para na folii to parkiet można kłaść. Co do kleju jest dosyć duży wybór, my wybraliśmy ansecor 5-10-15. Nie wiem co Cię interesuje jeszcze, po prostu pytaj pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekwaw 14.04.2004 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Dzięki za informacje, chyba będę układał w szachownicę. Interesuje mnie najbardziej jak nakładać klej i ją przyklejać. Czy tu czychają na mnie jakieś problemy? Czy podłoże (wylewka) ma być idealnie równa, czy dozwolone są jakieś odchyłki? Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 16.04.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Fachowiec, który układał u mnie robił tak:Wylewał z wiadra trochę kleju (5-10-15) rozprowadzał pacą zębatą na pow. 0,5-1m2. potem brał klepki i po kolei przyklejał, zaczynał od rogu. Mam ułożone różnie w domu: potrójna jodełka, podwójna jodełka i cegiłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 19.04.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 WitajUkładanie w szachownicę zaczyna się od rogu tak jak napisał Darek K.. Dobrze wymierz klepki czy jak złożysz je w kwadrat to mają taki sam wymiar. Różnica nawet 2 mm "gdzieś" wyjdzie sporą szparą, co prawda potem szpary można potraktować kitem, ale po co mieć dodatkową robotę. Wylewka powinna być równa bo po pierwsze jak jest nierówna to wychodzą szpary, a po drugie dużo więcej kleju. Układanie tak jak opisał Darek, można wykorzystać do "dobijania" klepek taki metalowy kawałek blachy z zestawu montażowego do układania paneli (nie mam pojęcia jak to się nazywa), no i konieczna jest piła, najlepiej elektyczna, acha przy ścianach zostawia się dylatację do 1,5 cm, potem przykrywa się to listawami. I jeszcze o kleju. Na pewno nie zdążysz ułożyć całej podłogi na jeden raz, dosyć dobrze trzeba usunąć "włażący" klej przy ostatnich klepkach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 21.04.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 oczywiście chodziło o klej "wyłażący" sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts