Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uk?adanie klepki d?bowej

Marekwaw

Recommended Posts

Kupiłem trzeci gatunek klepki - niestety nie stać mnie już na zapłacenie za ekipę, która to ułoży, chciałbym to zrobić sam. Proszę o pomoc tych, którzy mają jakieś doświadczenia w układaniu klepki i chcieliby się nimi podzielić. Czego pilnować, aby w przyszłości nie mieć problemów. Posadzki zostały wylane latem ubiegłego roku, dom jest ogrzewany. Klepka leży od marca a układanie planuję w czerwcu, lipcu.

Witaj

Mój mąż sam układał parkiet, więć mam trochę doświadczenia ;) Zależy jak go chcesz ułożyć tak się zaczyna układanie. Jeżeli chcesz mieć pakiet w jodełkę to najładniej będzie wyglądał jeżeli układanie zaczniesz od środka pokoju, ładnie też wygląda parkiet ułożony w szachownicę ale musiałbyś podzielić klepki na jaśniejsze i ciemniejsze. Przed układaniem można zrobić próbę domowym sposobem czy wylewka jest sucha. Kawałek folii przylepiasz dokładnie do wylewki naokoło taśmą, tak, żeby nie było szczelin i zostawiasz na 24 godziny. Jeżeli nie zebrała się para na folii to parkiet można kłaść. Co do kleju jest dosyć duży wybór, my wybraliśmy ansecor 5-10-15. Nie wiem co Cię interesuje jeszcze, po prostu pytaj

pozdro

Dzięki za informacje, chyba będę układał w szachownicę. Interesuje mnie najbardziej jak nakładać klej i ją przyklejać. Czy tu czychają na mnie jakieś problemy? Czy podłoże (wylewka) ma być idealnie równa, czy dozwolone są jakieś odchyłki?

Pozdrawiam

Marek :D

Witaj

Układanie w szachownicę zaczyna się od rogu tak jak napisał Darek K.. Dobrze wymierz klepki czy jak złożysz je w kwadrat to mają taki sam wymiar. Różnica nawet 2 mm "gdzieś" wyjdzie sporą szparą, co prawda potem szpary można potraktować kitem, ale po co mieć dodatkową robotę. Wylewka powinna być równa bo po pierwsze jak jest nierówna to wychodzą szpary, a po drugie dużo więcej kleju. Układanie tak jak opisał Darek, można wykorzystać do "dobijania" klepek taki metalowy kawałek blachy z zestawu montażowego do układania paneli (nie mam pojęcia jak to się nazywa), no i konieczna jest piła, najlepiej elektyczna, acha przy ścianach zostawia się dylatację do 1,5 cm, potem przykrywa się to listawami. I jeszcze o kleju. Na pewno nie zdążysz ułożyć całej podłogi na jeden raz, dosyć dobrze trzeba usunąć "włażący" klej przy ostatnich klepkach. Powodzenia